Hoeveel mag een bril kosten?

Hoeveel mag een nieuwe bril kosten?

Interessante vraag toch? Het zal er vanaf hangen aan wie je het vraagt, maar naar mijn idee is goed kunnen zien een eerste levensbehoefte. Ik zal een paar kleine voorbeelden opsommen:

1. De kans op een ongeluk in het verkeer door slecht kunnen zien verkleint daarmee behoorlijk. En dankzij onze collega’s van de Pearle hebben we kunnen constateren dat 10% van de gebruikers van ons wegennet minder goed kan zien dan uiteindelijk verstandig is.

2. Je zou met goed kunnen zien kunnen waarnemen of je uit een fles limonade iets inschenkt, in plaats van een ander chemisch goedje uit een gelijkende fles.

3. Een potentiële levenspartner is beter waarneembaar wanneer je kan kijken in HD, en dit vergroot uiteindelijk weer de kans op nageslacht.

Allemaal kleine voorbeelden wat een bril tot een product maakt wat eigenlijk gewoon grootscheeps verspreidt zou moeten worden. Zo’n type product wat structureel aangemeten wordt vanaf groep 4 op de basisschool, want jongens “iedereen heeft recht op scherp zicht”.

En toch betalen we voor een bril bedragen vanaf €29,- tot rustig €1500,-. Waarom dan toch? Want is een bril van vijftienhonderd euro nou zoveel beter?  Dit zijn vragen die amper te bevatten zijn in een simpele blog, maar het komt er in het kort op neer dat een groot winkelbedrijf met een goed inkoopbeleid, een strakke personele bezetting, meer verkopers dan opticiens/optometristen in dienst, per definitie lagere kosten kan rekenen dan een bedrijf dat investeert in uitstraling en beleving.

Heel zwart/wit gesteld, schrap de leuke dingen en breng het terug naar de basis, dat scheelt enorm op de kosten!

Ik stel de vraag “hoeveel mag een bril kosten” natuurlijk niet zonder te willen filosoferen over een oplossing. Ik wil dan ook graag een lans breken voor transparante prijzen: Mijn voorbeelden:

  • Functionaliteit: Brillen tot €150,- per bril
  • Fashion: brillen tot €300,- per bril
  • Maatwerk: brillen tot €600,- per bril
  • High end: Brillen tot €1200,- per bril

Waarom zou juist dit voor Nederland een gedroomde situatie zijn? Het land houdt van reguleren, wij als bewoners zijn stapelgek op alles in hokjes stoppen. Dus waarom onze klanten niet, je vraagt letterlijk wat zoekt iemand en je knalt iemand in een hokje en verkoopt een bril binnen de gestelde kaders. Wij een verkoop en de klant blij dat we binnen zijn/haar wensen bleven.

Zou dit mogelijk zijn? Kijk naar Specsavers, Hans Anders, Eyes+More, Eyelove, zij leveren brillen voor fracties van deze prijzen, dus waarom niet?

Maar uiteindelijk, wat is een bril waard? De waarde van de bril is afhankelijk van jou, jij lieve brildrager bepaald de waarde van een bril. Jij met je afwijking van -10, met een intolerantie voor lenzen. Jij hebt met liefde veel meer geld over voor een toffe leuke bril die je hebt gekocht bij die winkel die je thee aanbiedt bij het uitzoeken van die ene juiste bril. Als het dan ook gebeurd op een leuke enthousiaste manier, wat is dan transparantie dan nog. Ik hoop stiekem eigenlijk nog even dat het zo blijft, maar als we dan toch iets willen veranderen in de optiek wereld.. Maak dan de prijzen maar iets transparanter! (En in dat geval, jullie weten me te vinden ;))

Fijne zondag.

complete_bril_met_label

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.