Faillissement hier, faillissement daar. Waar ligt de grens, wanneer houdt het eens op, en heeft een keten nog wel toekomst in Nederland?
Ik geloof stellig dat Nederlandse winkelcentra’s zielloze koopgoten nodig heeft! Waarom? Om te kunnen onderscheiden natuurlijk, en ook omdat onze samenleving nu eenmaal bestaat uit een groep inwoners die leven van zielloze koopgoten.
Ik nodig je graag uit in mijn hoofd naar een toekomstige stad Utopia, bomvol kleine zelfstandige winkeltjes met gepassioneerde eigenaars die de teloorgang van ketens hebben toegejuicht. Een winkelstraat bomvol service, kopjes koffie & koekjes bij alleen al het kijken naar de producten die prachtig gepresenteerd staan. Bijzondere merken, handmade in elk Europees land met allure, vakmanschap achter elke deur.
Het is een heerlijk idee om overal boetiekjes te treffen die bijzondere producten verkopen, maar de belangrijke vraag is, is Utopia levensvatbaar?
We moeten een aantal dingen in ogenschouw nemen, de aanlooprichting in het centrum bijvoorbeeld. Stel je krijgt bij elke winkel diepgaande persoonlijke aandacht, een kopje koffie aangeboden, meer advies dan je aan kan. Na hoeveel boetiekjes ben je er dan mee klaar? Naar mijn bescheiden gevoel zijn de boetiekjes in het midden van het centrum de klos, dit omdat wij na 3 boetiekjes dan al verzadigd zijn van alle indrukken en de koffie. Hoe vernieuwend ben je uiteindelijk nog als al je buren prat gaan op persoonlijke aandacht, service en bijzondere producten, het enige waar je dan nog onderscheid op kan maken is de prijs? Dus wil je dan gaan stunten? En als laatste wat doen wij dan met al die mensen die Utopia links laten liggen omdat de service, aandacht en de producten gepaard gaan met een bijbehorende prijs? De mensen die nu bij de Action, Lidl, Xenos komen, gaan ook naar een Eyes+More, Hans Anders, Zolang wij zoiets niet hebben in Utopia, zullen die mensen naar alle waarschijnlijkheid ons negeren en vertrekken naar de zielloze koopgoten.
Utopia is naar alle waarschijnlijkheid binnen 6 maanden failliet omdat we een gebrek hebben aan diversiteit. Iets wat amper voor te stellen valt als je een winkelcentrum opbouwt uit boetiekjes, maar we vergeten wat onze klanten willen, en gooien ze vol met wat wij willen. Iets wat nooit de bedoeling kan zijn van goed ondernemerschap geloof ik?
Mijn voorstel, laten we met zijn allen lief zijn voor elkaar, je kan je prima onderscheiden in een markt waarin je moet concurreren met online shoppen en het geweld van de ketens. Als we de aanwezige concurrentie zien als een aanvulling op je huidige beeld van de markt, dan wat kan er fout gaan. De mensen die de service en alle extraatjes kunnen betalen die zien we graag in de boetiekjes, de mensen die dat niet kunnen en of willen zien we graag terug bij de ketens. Zo krijgt elke klant precies wat ze zoeken in deze markt en kunnen wij ons richten op wat echt belangrijk is, in plaats van het keten-bashen.
Ik juich dan ook graag het volgende toe: Zielloze koopgoten met een gouden rand. Die rand, daar zijn wij zelf voor verantwoordelijk. Zorg ervoor dat je opvalt door elke keer opnieuw de verwachtingen van je klant te overtreffen, en heel misschien inspireer je zelfs je medecollega’s van een aantal ketens om op micromanagement niveau wat meer beleving te bezorgen bij hun klanten. En wie weet… is die zielloze koopgoot, weer een echte gouden koopgoot vol liefde.
Voor de liefhebbers dan nog. Wat ik ga doen na mijn periode Hans Anders? Ik blijf voorlopig nog even in de ketensferen hangen, maar ik ga mijn passie voor dit leven, mijn vak, overbrengen naar de klanten van de Eyewish. Wish me luck 😉