Dare to be Bold

Centrop, Bold, Centrop, Bold, Centrop, Bold. Wat een luxe één weekend en 2 optiek beurzen in één plaats. Centrop waar je naar toe kan gaan als je opzoek bent naar commerciële handel, of je gaat naar Bold als je juist dat randje zoekt, of als je de essentie van optiek wil proeven.

Voor mij bestaat de essentie van optiek uit monturen die je fantasie prikkelen, monturen die je doen lijken alsof je thuishoort in een videoclip van Drake, monturen die de grijze massa doen ontstijgen, monturen die de jongens en meisjes van Tussen kunst en Kitsch een spontaan grensoverschrijdend orgasme bezorgen zodra je ermee aan tafel plaats neemt. En oh jongens wat heb ik toch een gave monturen gezien, the greed was real!

Frenchy and Mercury, deze jongens maken monturen van een allure, zoals een Cazal en Dita dat zo goed beheersen maar dan zonder de dikke lijnen die zo typerend zijn voor deze monturen. Het is goed te zien dat in dit segment nog steeds vernieuwing gebracht kan worden, zonder afbreuk te doen aan het idee dat ook jij met je eigen Beyoncé kan rondlopen door het plaatselijke dorp.

Deens Design is het toppunt van design is het verhaal, en toch zie je deze merken ook werken met veel Japans titanium. Wat maakt Japan dan zo’n goed brillenland? Het enige juiste antwoord komt in de vorm van PlaToy, excentriek, kleurrijk een in de essentie een perfect merk voor de Bold. Mooie passing, mooie touch van personalisering. Immers de naam van de ontwerper staat in de veer en de naam van diegene verantwoordelijk voor de montage van het montuur staat in de veer. Een prachtige reminder dat we hier te maken hebben met handwerk in plaats van machinewerk.

Mijn persoonlijke favoriet is het merk Kuboraum, er zijn geen woorden voor om dit merk recht aan te doen. Je zet het op en de transformatie is volledig. Monturen waarvan delen gecontroleerd zijn verbrandt. Delen die zo grof zijn bewerkt, dat ze los lijken te staan van het originele ontwerp. En toch komt alles zo vlekkeloos onsamenhangend bij elkaar dat het werkt, het is alsof je kijkt naar een van Gogh die gerestyled is door Salvator Dalí. Kunst in zijn meest pure vorm, je mag het haten, je mag er van houden, maar meningloos is absoluut onmogelijk bij deze monturen.

En dan is er nog FakbyFak….. Russisch. Wat voor goeds kwam er Rusland? Vodka, da! De Hermitage, da!… Monturen? eehm da? Regelrecht van de catwalk naar landgoed de Salentein. Gedurfd en daarmee dus 200% Bold. Maar er is een hele goede reden waarom je nooit conceptcars op de weg ziet, er is een goede reden waarom je extreme creaties van de catwalk nooit in het straatbeeld terug ziet. Het zijn showpieces, meesterproeven.. maar niet altijd even praktisch. En dat overheerst bij FakByFak, het is zo subtiel als de Hulk in een tutu dansend door het Louvre, het staat inderdaad prachtig op een anorexia model. Maar niet op een Friese plattelands jongen. En stiekem diep van binnen zijn we dat toch allemaal wel een klein beetje. Ze hebben nog wat finetuning nodig, maar de optische toekomst uit Rusland is mooi!

Mijn persoonlijke aanbevelingen zijn gebaseerd op mijn smaak en hoeven absoluut niet iets te zijn wat jullie aanspreekt. Maar bovenstaande merken verdienen de liefde absoluut, andere favorieten die aandacht verdienen zijn: Chopard! want het glimt, en Femke die er stond, by far de enthousiaste “agente” die ik heb gezien die dag! Charmossas, de vrolijkste collectie van de dag! Mooie zomerse kleuren en een frisse vibe! Gabe eyewear, want weet je, briljante veeraansluitingen, vernieuwend en de materialen hout en buffel! Henau, aaah de herinneringen. Mijn allereerste “opticiensbril” en ze hebben nog steeds niet ingebonden aan kwaliteit en uitstraling! RetroSuperFuture, Goed concept en zeer funky zonnebrillen. Zelfs ik voelde mij in het jaar 2100, en dat is een gave! RogerBacon, 3D geprinte brillen, maatwerk voor je monturen, de toekomst wordt zo heel erg tastbaar ontzettend gaaf (en ze gaven T-shirts weg, welke natuurlijk altijd een +1 is).

Zo’n beurs is een mooie plek om te laten zien wie je bent en waar je voor staat, persoonlijk vond ik het dan jammer dat sommige “agenten” dan bezig waren met stoïcijns voor zich uit staren dan met iets anders *kijkt naar Linda Farrow gast* , nou ja je kan niet alles hebben zullen we maar zo zeggen. Overall was het een gave ervaring om te mogen doen, de monturen waren briljant, de liefde was aanwezig en de passie stroomde over de trappen van landgoed de Salentein. Optiek is all about being Bold, and being proud to show it.

Laatste shout-out van de dag gaat uit naar de jongens van Björn Borg, een merk dat wat extra aandacht verdiend. Mooie strakke monturen in tussenmaten, in eenvoudige kleurstellingen voor een meer dan prima prijs/kwaliteit verhouding. Ik ben oprecht benieuwd hoever dit merk gaat komen, want tussen al het “luxottica” geweld kan juist dit een mooie variatie zijn voor de markt!

DSC_0213.1 (2).jpg

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.