We smelten de prijzen!

Een blinde had het niet kunnen missen, en indien wel… dan is het goede reden om je geld terug te vragen van je plaatselijke groene brillen grootgrutter. Maak optiek betaalbaar voor iedereen, een kijkoplossing voor elke portemonnee. Brillen vanaf €19,- kopte de Specsavers groot. Reclamefolders overspoelde mijn brievenbus,  en op een verjaardag werd er honend gelachen over mijn “grappige” brillen die veel te duur zijn. Jongens en meisjes op stelten liepen rond met flyers, want je zal maar over het hoofd hebben gezien met je te dure titanium, buffelhoornen of gouden bril op je gok, dat je ook gewoon een stuk metaal of plastic van €19,00 op diezelfde gok had kunnen plaatsen.

Ik vrees voor mijn vak als ik dit soort prijzen zie, want voor €19,- wie betaalt dat dan? Immers voor diezelfde negentien euro koop je montuur die gemiddeld €3.45 kost (marge 5,5x). Als we kijken naar basis glazen dan kosten ze pak’m beet €6.50,- per set (marge 3.0x). Puur op inkoop kostte deze bril €9.95 exclusief huur van het pand, de medewerkers, gas/water/elektra etc. Dit betekent dat voor slechts €10,00 je kwalitatief goed opgeleid personeel moet betalen, een A-locatie en de best mogelijke producten (zonder winst te maken)?! Onmogelijk.

Want als we de normale factoren erop loslaten dan zou deze bril normaal gesproken minimaal €39,00 kosten exclusief personeelskosten/huur/en andere vaste lasten. En stel dat wij nu voor die losse factoren per post €10,- rekenen. Dan zou de bovenstaande kosten op €39,- + €30,- = €69,- uitkomen. Dan is de enige vraag die je jezelf verplicht moet stellen met een brilprijs van €19,-. Wie is dan de kind van de rekening?

Want de waarheid is dat je een bril voor €19,00 koopt. Dit betekent een aantal dingen, of de marges op wat ik net liet zien liggen nog vele malen hoger dan dit. Dan zou het inhouden dat meneer Specsavers nog een keer goed moeten kijken naar zijn eerder dit jaar geplaatste stuk moeten kijken in de Telegraaf. Er kunnen natuurlijk ook geen kosten gerekend worden voor de glazen, welke in dat geval zou betekenen dat ze verlies draaien op de glazen.. want zomaar €6,50 weggooien in een markt die nog steeds een enorm groei potentie laat zien? Dat geloven zelf complottheorie-denkers niet! Anderzijds kan het ook zo zijn dat de medewerkers ondergewaardeerd worden? Zelf denk ik eigenlijk dat de brillen van €19,- euro aangeboden kunnen worden, vanwege alle andere brillen. Want laat ons eerlijk zijn, als je er binnenloopt voor een €19,- basisbril, hoe groot is de kans dat je met iets duurders de winkel verlaat? En dan echoën de woorden weer na, “wij hanteren geen belachelijke marges”.

En laten we heel eerlijk zijn, groot gelijk hebben de jongens en meisjes van Specsavers, want in een economie moet er verkocht worden, en verkopen is niet veel meer dan de beste prijs voor je product vragen. En dat product moet natuurlijk wel bij jouw consument passen, laten we dat vooral niet vergeten ;). Maar als ze dat dus doen, hoe groot zouden dan de marges zijn op hun “normale” brillen? Naar mijn gevoel meer dan genoeg om die gewraakte basis brillen te kunnen aanbieden.

Hoe tof is het dat wij brillen kunnen maken voor €19,-, hoe goed is dat wij mensen kunnen helpen die niet de hoofdprijs kunnen en of willen betalen voor een visuele oplossing. Maar laten we vooral niet vergeten dat onderaan de streep jij de rekening betaald. Ongeacht of je nu een consument van specs bent, of een ondergewaarde medewerker.

Laat ik de hoop uitspreken dat er weinig basis brillen worden verkocht, want dat zou in elk geval betekenen dat Nederlanders de waarde van mooie producten zien. En niet in de laatste plaats, ik geloof oprecht dat er voor elke €19,- bril, er een echte opticien een beetje sterft.

prijskaart

 

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

4 reacties op ‘We smelten de prijzen!

 1. BESTE OPTICIEN EN VAKIDIOOT,
  Door toeval ben ik op je website gestuit en ik lees je stukjes met veel interesse, ik krijg zo een beeld van wat er leeft in jullie branche maar zo langzamerhand gaan mij ook een aantal zaken tegen de borst stuiten.
  Om maar met de deur in huis te vallen, ja bij ons in de winkel verkopen we de evil eyelovebrillen, gehaat en beschimpt door de optiekbranche maar wel de snelst groeiende in de branche.
  Het valt mij tegen met hoeveel dedain er door de “gediplomeerde opticien” wordt neergekeken op ons. Weet dan dat er in de jaren zeventig met hetzelfde dedain door onze drogisterijbranche werd neergekeken op het kruidvat, we kunnen nu allemaal zien wat daar van terecht is gekomen, de zelfstandige drogist is geminimaliseerd en wordt met uitsterven bedreigt. Datzelfde lot staat de zelfstandige opticien te wachten als die zich niet aanpast aan de huidige marktontwikkelingen en de wensen en verwachtingen van de consument. Het gat in de markt wat eyelove zeer succesvol opvult is door jullie zelf gecreëerd.
  Natuurlijk is er een toekomst voor opticiens met een mooi en divers luxe aanbod en een zeer hoge servicegraad maar heel veel consumenten kunnen en willen niet meer de prijzen betalen die daar tegenover staan, voor hen is eyelove een uitkomst en dan past het niet om daar continu de neus voor op te halen en de klant die uw deur voorbijloopt als dom en onwetend te bestempelen.
  Ja het klopt, wij zijn geen opticien (zo noemen wij ons ook niet) maar wij zijn wel gedreven en door eyelove goed opgeleid om bekwaam een bril te kunnen aanmeten en de nodige na-service te kunnen verlenen. En ja, het klopt ook dat dat niet altijd goed gaat (net als bij de gediplomeerde opticien ook wel eens het geval is) maar gelukkig kunnen wij dan een beroep doen op onze gediplomeerde opticiens en optometristen, die zeer regelmatig bij ons in de winkel komen en die vrijwel altijd het probleem tot tevredenheid weten op te lossen en mochten wij niet de juiste oplossing kunnen bieden dan krijgt de klant direct zijn geld terug, kom daar maar eens om bij de meeste opticiens…
  Om daar nog even op door te gaan, onze monturen worden standaard afgekraakt als fantasie- en kwaliteitsloos maar de garantie die eyelove daarop geeft (een jaar volledige omruilgarantie incl glazen bij gebreken) is bij de meeste opticiens met een lampje te zoeken en menig consument complimenteert ons met onze collectie monturen.
  Als laatste wil ik nog opmerken dat ik regelmatig klanten krijg met een bril aangemeten door de “gediplomeerde opticien” waarvan overduidelijk ph, pd of sterkte niet in orde is, vaak is de klant dan al terug geweest en met een kluitje in het riet gestuurd, men komt dan bij ons om voordelig een nieuwe bril aan te schaffen want nog een keer 800 euro besteden zit er dan niet meer in, en dat mijne heren en dames is de andere kant van het verhaal….

  Like

  1. Beste Max, wat fijn dat je zo geïnteresseerd bent in de optiek. Wat ontzettend jammer dat je blik nog vrij beperkt is. Je bent al wel op de goede weg, blijf kritisch op alles en leer van alles wat je ziet, hoort en leest. Er is meer in de wereld dan puur eyelove ;).

   Like

  2. Beste Max, wat jammer dat je blik zo vertroebeld is door hetgeen jullie zien als een kwaliteitsbril t.o.v. de realiteit. Je kan een spuitplastic montuur niet vergelijken met een handgemaakte bril van Japans acetaat wat minstens 3 maanden is gedroogd, getrommeld met bamboe en tot in elk detail is gepolijst waardoor deze na jaren nog zijn prachtige glans behoudt. Je kan maatwerk glazen van een gerenommeerd leverancier niet vergelijken met Chinees plexiglas. Het klopt dat je waarschijnlijk soms een andere sterkte in een glas constateerd dan wat is voorgeschreven, dit is het gevolg van 100% maatwerk waarbij meer factoren dan PD en LH een rol spelen. En geloof me, geen enkele zichzelf respecterende opticien zal zijn werk doen voor minder dan een 100% tevreden klant die naar buiten loopt met helder zicht en een glimlach die de straat doet verblinden omdat hij/zij trots is op het prachtige product wat op zijn/haar neus staat en weet dat hij/zij bij een opticien is geweest met liefde en passie voor het vak. En juist die liefde en passie voor het vak, het oog voor kwaliteit maar bovenal de motivatie om een klant te laten stralen met een prachtig montuur en topglazen en daarbij oogzorg van het hoogste niveau te leveren is hetgeen wat het verschil maakt tussen een bril van 29,- en een bril van 1000,-. Ik durf met recht te zeggen, ik hou van mijn vak en ik geniet ervan om mijn klanten te verwennen met mijn kennis en prachtige producten. Dus doe ons een plezier, kijk eens verder dan eyelove als voor jou hetzelfde geldt… PS: ook wij als zelfstandige opticiens kunnen voor iedereen een betaalbare en goede oplossing bieden en daar krijgen ze de passie voor het vak en oogzorg nog gratis bij ook 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.