Online oogmeting.

Volgens Easee, kan een oogmeting minstens zo nauwkeurig online als in de winkel van je opticien. In mijn hoofd bleef de normale chaos op een normale werkdag even uit, het verstomde in een desolaat niemandsland waarin je nooit, maar dan ook nooit dood gevonden wil worden. Een Land van Ooit zeg maar, want je wist dat dit soort bizarre statements ooit zouden komen, alleen had ooit niet nu hoeven te zijn. Alhoewel het concept intrigerend is wil ik wel een paar kleine aanmerkingen noteren.

Volgens het bericht wordt de refractie op 3 meter afstand uitgevoerd van je beeldscherm, en daar begint bij mij ook meteen het probleem, want en visualiseer even met mij mee. Wie controleert dat het testsubject inderdaad op 3 meter afstand staat, immers als onze cliënt al een sterkte heeft van zeg -3.50dpt dan maakt een voetje naar voren al een wezenlijk verschil! Er vanuit gaan dat mensen eerlijk zijn is een utopie, hoe vaak zien wij in een meetruimte na de anamnese waar niks bijzonders uitkwam. Dat na afloop van de refractie waar geen touw aan vast te knopen was, je cliënt zegt…. Ooh maar misschien heeft dat wel te maken met de morfine en antidepressiva die ik sinds gisteren heb gekregen (of iets anders dergelijks natuurlijk ;)). Een gecontroleerde testruimte is 1 van de grondbeginselen van een goede refractie.

Anamnese is die online überhaupt goed uit te voeren? Het beeldscherm van je cliënt? Heeft diegene die online een meting uitvoert een beeldbuis, een lcd monitor, een plasmascherm, een HD scherm, een Led monitor, een UHD monitor, in hoeverre beïnvloedt dit het beschikbare contrast en de nauwkeurigheid van de test? Wat voor verlichting hangt in het kamertje van de cliënt, kaarslicht, gloeilampen, daglicht, ledverlichting, TL-balken, of geen verlichting? Het zijn misschien maar kleine dingen die ik nu aandraag, maar het zijn geen dingen waar onze knappe koppen die dit systeem lanceren geen duidelijk antwoord op geven, en persoonlijk vind ik een gebrek aan antwoorden op dit soort wezenlijke vragen nogal lichtelijk frustrerend.

Om nog even verder te gaan met mijn op en aanmerkingen. Balanstesten tussen de ogen, ik ga ervan uit dat de meeste mensen 2 ogen hebben en dat ze bijna allemaal een bepaalde fase van samenwerking hebben. Echter ben ik mijzelf ook enorm bewust dat mensen de neiging hebben tot accommodatie, en daarom eindig ik elke meting met balanstesten. Het is zo dat deze testen heel erg staan en vallen bij een juiste interpretatie van de opticien, door een gebrek aan persoonlijk contact tijdens deze online meting is de vraag hoeveel overgecorrigeerde myopen en ondergecorrigeerde hypermetropen gaan wij in Nederland erbij krijgen? En belangrijker wie mag dat allemaal gaan oplossen?

De online meting is tweeledig, want je krijgt, en een meting en meteen een mogelijkheid om je nieuwe bril aan te gaan schaffen. En ook daar wringt een schoen of drie, immers wie meet de pd en de hoogte op, met een sterkte van -3.50 en een bescheiden cilinder vindt ik de positionering van de glazen wel extreem belangrijk dan die te moeten plaatsen op gevoel. Wie verteld tegen onze klant met een smal gezicht dat het onverstandig is om een montuur te nemen met een schijfmaat van 55? Het computerprogramma, de app, of de “oogspecialisten” die op de helpdesk zitten? Helpdesk oogspecialisten, “opticiens” zonder werk in het meest brede zin van het woord? Ik vindt het een onprettige gedachte dat er potentieel iemand aan de andere kant van een beeldscherm tijdens een potje patience een recept doorgemaild krijgt van de app, er naar kijkt en de antwoorden vergelijkt met het kant&klare antwoordmodel, en indien minder dan 5 afwijkende antwoorden er opstaan deze automatisch een groen licht geeft voor een nieuwe bril.

Hoever zijn wij dan van ons vak verwijderd als dit de toekomst is?! Als dit echt doorgang gaat vinden, dan voorzie ik veel mensen met een bril die niet helemaal lekker kijkt, brillen die qua afpassing erger zijn dan wat er bij Eyelove geproduceerd wordt… alhoewel ik er nu nog eens verder over doordenk, zou dit niet een door eyelove vooropgezet plan zijn?! (zet aluhoedje op).

Anyway, online meten; een bedreiging of een kans? Bedreiging, voor het Nederlandse straatbeeld zeker, want ja ik hou van mooie producten met uitstraling. Niet van zielloze meuk. Een kans, zeker, maar wel een kans die ooit een keer had moeten komen.

Ps: jouw gegevens zijn na 1 meting voor de rest van de wereld, maar dat is eigenlijk niet verrassend toch.

LAPTOPLayer1

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.