Wie maakt online verkoop van brillen zo winstgevend?

Ik heb wel eens eerder geschreven over dat lage prijzen, vooral erop gehamerd dat vanuit een oud hollandche “steenen winkel” je bizarre marges zou moeten hanteren als je brillen voor zeg €19 euro verkoopt, toch specsman? Maar stel, dat we nou de lage prijzen hanteren á €25,- per enkelvoudige bril, maar dat we de verkoop herdefiniëren? Stel dat we de lage prijzen koppelen aan online verkoop.

Je bent ondernemer en besluit de optiekmarkt te hervormen, als liefhebber van technologie kan ik dit soort mooie besluiten toejuichen. Maar laat ik een klein voorzichtig ingeschaald rekensommetje erop loslaten. Stel deze ondernemer huurt een bedrijfspand in Amsterdam (Schiphol dichtbij, dus geen transportkosten voor de goedkope importmonturen). Een beetje pand kost onze beste vriend nu €7.500 per maand, niet extreem prijzig, wel een goede locatie. Stel dat voor dit pand hij in totaal 4 personen heeft werken voor een kosten post van €20.600 per maand. En dan zijn er nog diverse vaste lasten (inkoop monturen, gas/water/elektra, inkoop glas, afschrijving machinepark etc etc), stel dat we daar voorzichtig ingeschat nu ook €2500 per maand voor rekenen. Op dit moment zit je al op een kostenpost van €31.600 per maand…. Als deze ondernemer brillen verkoopt voor €25.00 per stuk, moet hij er 1264 per maand verkopen om break-even te draaien. Laat dit getal even op je inzinken, 1264 per maand. Dit zijn er 42 per dag of 1.75 per uur. Aan de andere kant zijn dit er ook 15.168 brillen per jaar. Dit moet hij verplicht doen om minimaal break-even te draaien bij een voorzichtig ingeschaalde kostenplaatje. Echter de ondernemer stelt dat hij winstgevend is en dit zou dus moeten gaan inhouden dat hij aanzienlijk meer verkoopt dan dat ik nu schets.

In all fairness, hoe groot zou de kans zijn dat hij puur alleen de bron van een oneindige moneyflow heeft gevonden? Ik persoonlijk denk dat het onrealistisch is om te denken dat deze ondernemer tot zoiets in staat is. And this would be the moment where the real fun starts, if you would follow me down the rabbithole please!

Stel nou dat dit bedrijf niet gestart is uit een wens om de optiekmarkt te revolutioneren, maar stel dat de ondernemer een externe partij heeft gevonden met een snel rijk worden filosofie, die in de ondernemer een gewillig paard zag voor zijn mestwagen vol goedkope crap? Want onze ondernemer, nu verder te benoemen als zijnde Charlie, geeft graag aan dat hij dezelfde kwaliteit verkoopt als gerenommeerde opticiens. Maar hoe zou je dat nu voor elkaar kunnen krijgen voor online prijzen?

Ik introduceer je aan een leverancier die luistert naar de naam “Battatura“, deze jongens leveren acetaat monturen voor een zeer schappelijke prijs, monturen die verdacht veel lijken op monturen die onze ondernemer ook levert. Stel je het volgende voor, gerenommeerde opticiens vrezen voor hun bestaan door die extreem lage dumpprijzen en gaan opzoek naar een leverancier die voor een vriendelijke prijs monturen kan gaan leveren, zodat ook de gerenommeerde opticien een “basis bril” kan gaan leveren. Weliswaar van inferieure kwaliteit, maar als redelijke tegenhanger voor het online geweld wat overheerst anno 2017.

Op dit moment komen de battaturisten van battatura om de hoek kijken en kunnen jou als zelfstandige opticien een scherpe deal maken. En daarmee hebben de battaturisten de ultieme dubbelslag te pakken, een goedkoop front online én monturen bij de zelfstandige opticien. En niet geheel onbelangrijk voor onze ondernemer in Amsterdam, hij verkoopt exact dezelfde brillen als bij een gerenommeerde opticien in Nederland, maar dan voor een veel interessantere prijs!

Ik denk niet dat Charlie het zo goed doet vanwege het pure online verkoop verhaal, Charlie denkt alleen dat ie het goed doet vanwege de puppetmaster in de vorm van de battaturisten van battatura. Battatura haalt zijn winst uit het gijzelen en bang maken van opticiens, door vrees te creëren dat men niet meer mee kan met het geweld, en daardoor sneller geneigd is iets aan te schaffen bij b.v. battatura. Charlie is niks meer dan een kers op de toch al royale toef slagroom op het winstgevende gebakje van battatura.

Illuminati of niet, maar het past zo mooi in elkaar, dat we een wonder nodig hebben om dit verhaal niet als onwaar te bes(charlie)tempelen.

puppetmaster1

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.