Met deze ongebruikelijke methode wordt je bril glashelder!

Schoonmaken, wie Facebook een beetje volgt, of eigenlijk elke andere clickbait pagina over brillen, is het ongetwijfeld tegengekomen. Met Deze Ongebruikelijke Methode Wordt Je Bril Glashelder, inclusief elke bewuste hoofdletter, want met je ultraranzige bril zou het zomaar kunnen zijn dat je deze “Niet te missen kop” mist. Waar je vroeger naar de braderie ging voor een tell-sell reclame over een schudkoker waarin je bril super schoon werd, of je naar Aldi vloog voor vochtige schoonmaakdoekjes. Krijg je nu op elke website die je bezoekt wel iets te zien over het poetsen van je brillenglazen. Of het nu gaat om tandpasta, koperpoets, polijsten, schoonmaakazijn, afwasmiddel of gewoon de fik er in, anno 2017 lijkt er geen maat te staan op het schoonmaken. Het enige wat ik nog mis, is gewoon de opticien?

Kan ik als opticien dan wonderen verrichten voor je? Kan ik die beschadigingen en vuiligheid doen laten verdwijnen als sneeuw voor de zon? Laat ik je uit de droom helpen, nee. Ik kan geen wonderen verrichten. Beschadigingen op je glas is net zo natuurlijk als de aanwezigheid van steenslag op je nieuwe auto waar je een paar maandjes mee hebt gereden, of staar op je ooglens omdat je gewoon ouder wordt. Maar toch lijkt het erop dat het internet het daar niet geheel mee eens is en predikt het de ene oplossing na de andere. Oplossingen die ervoor zorgen dat jouw bril meegaat tot het einde der tijden.

En ik hoor jullie denken, dat is ontzettend tof Ferdinand, maar wat moet ik dan doen om krassen op mijn brillenglas te voorkomen? Helaas is het antwoord net zo onbevredigend als correct, het is niet tegen te houden. Maar, normaal en goed onderhoud scheelt wel een stuk. Waar ligt dan de grens tussen normaal onderhoud en complete waanzin, en alhoewel die grens overduidelijk vrij dun is, misschien valt er wat licht te werpen in de twilightzone van onderhoud.

De mooiste manier van je mooie bril schoonhouden is eigenlijk doodsimpel. handlauw water en dan een mooie zachte doek. Brillendoeken die je kreeg bij je bril bijvoorbeeld, of een billendoek van je kindje. Er is niks fijner en zachter dan een heerlijke hydrofiele luierdoek van de Hema voor je bril (maar dan niet uitwassen met wasverzachter natuurlijk). Gaan gooien met je bril wordt ook niet aangemerkt als een optimale manier van gebruiken van je bril, want laten we wel zijn, die mooie bril staat toch het mooiste op je neus? Maar stel je nu eens voor dat je je bril niet op hebt, tijdens het slapen bijvoorbeeld. Ook dan laat je de bril niet ondersteboven op de glazen liggen, je glazen zijn gevoelig voor schade door bewegingen die zo’n bril zou kunnen maken wanneer die ondersteboven ligt. Het beste werkt het om je bril, wanneer je die nou niet op heb, om het op te ruimen in een goede koker.

Hitte is ook geen gelukkige combinatie voor brillenglazen. Ja ik snap dat hitte niet valt te voorkomen. Maar elk halfuur boven een dampende vaatwasser staan of met je bril op naar de sauna (welke trouwens alleen is toegestaan tijdens zwemkleding dagen….) is nu éénmaal iets wat schade oplevert aan je bril. Überhaupt is leven slecht voor je bril, ongeacht of je dat nu bewust doet of niet.

Maar Ferdinand, wil je nu echt zeggen, dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen, beschadigingen gaan gebeuren? Ja, het valt niet tegen te gaan bij gebruik zoals de bril bedoeld is. Wil je echt geen schade aan je bril? Koop hem dan en berg hem voor de rest van je leven op in een stof en luchtdicht afgesloten kluis, dan zal je de bril inderdaad schadevrij houden. Maar als jij graag geniet van scherp zicht en een mooie bril op je neus, gebruik dan de bril en onderhoudt hem netjes. Doe geen overdreven domme dingen, zoals je bril met de vaatwasser een rondje mee laten gaan, drogen in de magnetron, je glazen reinigen met koperpoets.

Voor mijn part beschouw je bril als je net nieuw gekochte auto, zou je die ook poetsen met een schuurspons, of met koperpoets? Niet alles wat je online leest is waar, en voor clickbait telt dat dubbel!

Leef met je bril, en geniet van alles wat daar bij hoort.

clickbait2

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

2 reacties op ‘Met deze ongebruikelijke methode wordt je bril glashelder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.