27 lenzen op 1 oog, wie of wat faalde er?!

Een britse vrouw van 67 jaar, die klaar gemaakt werd voor een staaroperatie bleek 27 contactlenzen op haar oog te hebben. De dame in kwestie was in de veronderstelling dat ze al die lenzen was kwijt geraakt, en dat de “lichte” mate van irritatie werd veroorzaakt door een combinatie van leeftijd en droge ogen. Ook ging ze nooit op controle voor haar contactlenzen. Een klein nieuwsberichtje uit de categorie WTF, en ééntje die een paar hele belangrijke vragen oplevert. Laat ons kijken of we iets kunnen leren uit één nieuwsberichtje.

Laten we beginnen met dat ze nooit op controle kwam, dat deel impliceert dat ze haar contactlenzen kocht bij een bedrijf dat zou voorzien in een periodieke controle. Dan is de vraag die overheerst, hoe kan het zijn dat deze dame bij deze opticien/optometrist (ervan uitgaande dat ze maandlenzen heeft), minstens 5 keer lenzen heeft kunnen kopen zonder dat er gestaan is op een controle. Stel dat ze dan nog half jaar lenzen heeft, dan moeten we misschien wel eens gaan praten over wanbeleid bij dat bedrijf. En ja ik hoor jullie denken, maar stel dat ze dat niet wou, dat ze het onzin vindt. Dat mag, maar moet je dan als bedrijf op een gegeven moment niet zeggen. Tot hier en niet verder? De tekst behorende bij het nieuwsbericht impliceert dat in elk geval niet.

Lichte mate van irritatie te wijden aan leeftijd en droge ogen. Ik vraag mijzelf af als ik dit lees wie die diagnose heeft gesteld? In elk geval niet de contactlensspecialist of optometrist verantwoordelijk voor de uitgifte van haar lenzen. Gezien het vermogen van de klant om 27 lenzen te plaatsen op haar oog, lijkt het mij niet geheel onlogisch dat ze google heeft geraadpleegd met een klacht over geïrriteerde ogen, en één van de eerste hits die je krijgt (ook in Nederland trouwens) is iets over droge ogen. Niet een waarschuwing over teveel lenzen op je oog. Als ze daar blind op gevaren is “pun-intended”, dan verklaart het haar idee van waarom haar ogen licht waren geïrriteerd, alhoewel licht natuurlijk ook maar een variabel begrip blijft.

En dan nog de staaroperatie… daar lig je dan, op een bed, artsen om je heen, de laatste controle voor iemand je oog opent en een staaroperatie doet. Een art is opleiding kijkt en kijkt nog eens, en verrek er zitten 27 contactlenzen op je oog! Hoe dan jongens, hoe dan?! Laat ik er voor het gemak van uitgaan dat je in Engeland niet zo een ziekenhuis binnenstapt en zegt “joh ik heb staar, fix dat even” en dat ze dan zeggen neem even plaats in de wachtruimte, neem een thee met melk, trek een nummertje en dan fixen we dat zo eventjes voor je. Ik neem aan dat een huisarts een doorverwijzing heeft gemaakt, of een optometrist. Hoe hebben deze mensen het overduidelijke kunnen missen? 27 contactlenzen op het oog, en pas bij het voorbereiden van een staaroperatie komt men er achter…. Hoe zou dat gesprek zijn gegaan?

Gelukkig wonen we in Nederland, en zijn we gezegend met veel vakidioten en goede contactlensspecialisten, en kunnen we ervoor zorgen dat wij heel veel mensen goed kunnen voorzien van een juist advies en een goede begeleiding met hun contactlenzen. Ik als contactlensspecialist beschouw mezelf als conservatief en terughoudend bij veel cliënten, contactlenzen prima, maar wel graag met mate en met verstand. Laat ze elk half jaar controleren, ook als het allemaal goed gaat. Uiteindelijk willen wij allemaal hetzelfde, de lenzen zo lang mogelijk dragen met plezier. Een keer een bril-dag is geen slecht iets, zoveel mooie brillen nowadays om uit te kiezen. En brillen maken je bewezen tig keer sexyer.

Laten we ervoor zorgen dat zo’n situatie als in Engeland hier niet voorkomt.

27contactlenzen

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

3 reacties op ‘27 lenzen op 1 oog, wie of wat faalde er?!

 1. Eens dat je normaal gesproken alleen levert met regelmatige controle.
  Maar faalt de klant zelf niet als de lenzen via een ander kanaal gekocht worden en je oorspronkelijke cliënt ervoor kiest de ogen niet te laten controleren?
  Wat het vooronderzoek betreft voor de operatie, zou zomaar kunnen dat dat onzorgvuldig is gebeurd maar het verhaal hapert hier en daar.
  Of dit in Nederland minder snel zal voorkomen?
  Dream on…….

  Like

  1. Het verhaal impliceert dat de lenzen zijn gekocht bij een “dispenser” die de mogelijkheid heeft tot het uitvoeren van controles.. indien dat echt het geval is… heeft de dispenser gefaald. En ach er is niks tegen op dromen 🙂

   Like

 2. Het verhaal rammelt m.i. nog al… want stel dat ze -1.00 had en dat 27x…? En wat als ze meer dan dat had…? Zou ze niet zelfvoorzienend zijn geworden mbt haar lenzen? Zij zelf als specialist? Dus de ene keer een doosje – uit het schap en in de winkelwagen tussen haar groente en fruit (of zou ze het type zijn van de groenteconserven?) en de volgende keer een doosje + uit het schap. Uit het schap ja, niet uit het vak. Want dit is geen vak, dit kan ieder zelfdenkend wezen gewoon zelf. Waarmee ik dan m’n dagen vul? Nou ja met mensen die t vak niet konden vinden en zo schappelijk waren, mij dat te melden.
  Wat een V*F!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.