Opticiens in ivoren torens, en monturen inkopen bij de Pearle

Wat een optiekweek! Dampende omzetten en nog hetere nieuwsberichten vers van de pers. Volgens het FD zouden opticiens los moeten werken van de locaties waar brillen en lenzen verkocht worden, en ook echte opticiens kopen hun brillen bij de Pearle. Je zou toch bijna denken dat er al een tijdje niks echt spannends meer gebeurd was in optiekland!

Opticiens zouden los moeten werken van de locaties waar brillen en lenzen verkocht worden; Volgens het financieel dagblad zijn opticiens (die voor het gemak in deze krant ook meteen maar gezien worden als contactlensspecialist), mensen die voorzien in advies voor een medisch probleem, namelijk verminderd zicht, hierdoor is iedereen die komt voor een advies geen klant maar een patiënt. En ja, dat klinkt allemaal best logisch. En stiekem is het best gaaf dat wij een beroep hebben dat voorziet in medisch advies, voor een medisch probleem.

De zelfstandige zat veel te goedkoop met hun lenzen

Alleen is de insinuatie dat heel veel van onze contactlensspecialisten liever kiezen voor de “duurste” oplossing dan voor de beste oplossing is misschien te veel zwart/wit? Ik denk dat het voor een deel klopt wanneer ik kijk naar ketenopticiens, immers veel van mijn klanten die nu bij mij komen, komen vanuit een zelfstandige die nu is overgenomen door een keten. De mensen bij de keten zeggen nu letterlijk tegen de klanten dat de zelfstandige eigenlijk veel te goedkoop zat met de verkoopprijs van de lenzen?! En dat is opvallend, want ik kan diezelfde lenzen ook verkopen tegen een meer dan schappelijke prijs, lager dan het “eigen merk contactlenzen assortiment” van de ketenopticiens. Met deze kennis in huis, denk ik dat het FD een punt heeft dat een deel van de opticiens eerder kiest voor de omzet optie in plaats van de beste kijkoplossing.

Aan de andere kant geloof ik dat een goede contactlensspecialist bij een goede zelfstandige opticien meer gelooft in het aanbieden van de beste kijkoplossing in plaats van de beste oplossing voor het bedrijf. Immers een eerlijk advies heeft een grotere toekomst dan een te “dure” oplossing. Het enige probleem wat nog overwonnen moet worden, is het stigma dat een zelfstandige opticien “te duur” zou zijn. En wat dat betreft geloof ik dat het artikel van het financieel dagblad met enige nuance gelezen moeten worden.

Laten wij er vooral voor zorgen dat wij als opticiens en contactlensspecialisten niet meer in die witte jassen komen te zitten

Ik geloof dat wij als opticiens er ontzettend hard voor gewerkt hebben om oogzorg relatief betrekkelijk eenvoudig te maken. Geen drempels waar je overheen moet, geen ivoren torens die beklommen moeten worden, om grijsaards in een witte jas aan te moeten horen over de conditie van je ogen. Sterker nog veel van ons zijn zelfs beter gaan schrijven om ons te onttrekken aan het verplichte onleesbare doktersschrift, wat hoort bij een witte jas. Door de drempel weg te halen, is het logisch dat opticienswereld onoverzichtelijker geworden is, en dat omzet halen een groot goed is en dat telt absoluut voor ketens. Maar ons weer terug te dwingen in de witte jassen en de ivoren toren, zoals het artikel adviseert, is geen oplossing. Opticien en contactlensspecialist een beschermd beroep maken is een vele malen betere oplossing!

De echte opticien koopt ook gewoon bij de Pearle; Tja deze zat er aan te komen, en de vraag die overheerst, is waarom het zolang heeft moeten duren voor het überhaupt zover kwam. De Pearle biedt alle merkmonturen aan voor een overzichtelijke prijs van €10,- per montuur. En het is een prachtige methode om mensen die misschien minder dan modaal te besteden hebben kennis te laten maken met brillen van merken die ze normaal gesproken niet kopen. En heel eerlijk, kan ik daar niks op tegen hebben. Vroeger was het voor mij zo dat merken zoals Boss, RayBan, Gant etc etc stonden voor kwaliteit en luxe en dik onbetaalbaar. Zal dat nu anders zijn, nee dat denk ik niet.. ik was niet alleen in die opvattingen, en de afgelopen 15 jaar zal dat niet veranderd zijn! Dus hoe gaaf is het dan, dat duizenden mensen nu kunnen genieten van dit soort merken.

Met mijn gezin kocht ik meerdere RayBan’s  bij de Pearle, omdat ze goedkoper zijn dan Luxottica.

Er was slechts één Facebook post nodig om de scheiding tussen zelfstandig en keten weer pijnlijk duidelijk te maken. Iedereen vanuit de ketenwereld viel verontwaardigd over deze enigszins briljante actie, want waarom zou je je concullega zo willen benadelen. En daar valt wat voor te zeggen, ik geloof niet dat heel veel ketenopticiens heel gelukkig zijn met dit soort acties, maar aan de andere kant….. dat is het risico van het vak is het niet? Vele zelfstandige vinden het een bazenactie, en nu ja het getuigt best van serieuze ballen dat je jezelf als concullega identificeert en gewoon meerdere monturen inkoopt bij een keten. Maar laten we eerlijk zijn, waarom zou je het willen? Er zijn zoveel mogelijkheden in brillenland om je te onderscheiden. Denk aan merken die je niet op elke hoek tegen komt, merken die niet je plaatselijke Aldi of de Lidl overstromen en merken die je niet kan kopen bij de kruidvat. Maar goed, stel dat je dat wel wil, waarom ben je dan überhaupt zelfstandige opticien geworden?

Ga eens wat vaker op de koffie bij je concullega.

In plaats van pochen met je bazen actie op Facebook, kan je ook andere dingen doen. Ik vind het belangrijk dat wij elkaar moeten helpen en steunen daar waar mogelijk. Doe eens vaker een kop koffie bij elkaar, kijk wat je voor elkaar kan doen. Gun elkaar het licht in de ogen. En laat optiek Nederland zijn wat het eigenlijk hoort te zijn. Een warme omgeving vol talent en liefde voor ogen!

Ferdinand.

Blogs zijn leuk, maar ze zijn nog zoveel leuker als je ze deelt met mensen. Vond je dit nou leuk om te lezen, laat dan meer mensen meegenieten en deel. En wat ook leuk is, wij zijn ook te vinden op Facebook. Door mijn ogen op Facebook

doeliefmonster

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.