Opleiden doen wij samen, WE WANT YOU!

Wie weet nog hoe je bent begonnen in de optiek? *Laat stilte vallen voor dramatisch effect* Dat dacht ik al, voor de meeste van jullie zal een kleine meewarige glimlach om de lippen hebben gespeeld, de eerste keer het begroeten van een klant, voor de allereerste keer een bril afstellen, de allereerste keer een bril voor de ogen van klant slopen. Allemaal waardevolle en goede herinneringen aan onze eerste stappen in de optiek!

In 2017 is de vraag naar goede medewerkers enorm, de vraag aan de ROC’s voor goed opgeleide opticiens neemt in volume toe per maand. Behalve dan in de zomermaanden…. Want dan komt een nieuwe lichting opticiens op school, nieuwe mensen met beperkte ervaring of totaal geen ervaring. En ergens lijkt het idee te overheersen dat wij daar niks mee aankunnen vatten, een terughoudendheid die de vraag naar goed opgeleide opticiens doet aanzwellen in plaats van doet terugdringen. Een terughoudendheid die er niet zou moeten zijn!

Maar ze kunnen nog veel te weinig om nuttig te zijn!

Een vaak gehoord argument is het tijdgebrek om een goede opleider te zijn, een te laag startniveau van de leerling. Naar mijn bescheiden mening,allemaal  excuses die aan mijn achterwerk mogen vast oxideren! Tijdgebrek, een laag start niveau, mijn klanten accepteren nog niet het werk van een leerling, straks gaat er iets kapot? Een mooie manier van indirect zeggen, “een leerling, mááán daar heb ik zo geen zin in, waste of time”.  We lijken er liever voor te kiezen om een reeds gearriveerde opticien in dienst te nemen, oh of een optometrist in opleiding, want die kunnen wel een bril bijstellen… Want die hebben kennis.

Hoe zou het zijn geweest, als jouw praktijkopleider dat gedacht had tig jaar geleden toen je moest leren om een opticien te worden? Was je dan dat grote talent geweest wat je nu was? Was jouw bedrijf dan zo succesvol geweest als het nu is?

Het opleiden van een nieuwe generatie opticiens is een taak van optiek Nederland, niemand uitgesloten!

Opleiden van de nieuwe generatie lijkt op dit moment voornamelijk een taak voor de ketenopticiens. En dat is bizar, want hoe fijn en leuk is het om iemand te kunnen opleiden. De mogelijkheid om iemand te kunnen vormen tot paradijsvogel in optiekland in plaats van de legbatterij ketenopticien? Bijbrengen over hoe je de 45 graden hoek in het veertipje plaatst, het bochtje voor in de rotsbeencurve perfect kan aanleggen, ervoor kan zorgen dat jouw opgeleide opticien in de toekomst elke bril met absolute perfectie aan kan meten en kan afleveren. Die opticien praat in de toekomst met passie over zijn of haar mentor in de optiek en zal jouw passie meenemen in welke route er ook gevolgd wordt. Omdat jij een onuitwisbare indruk hebt achtergelaten op de ontwikkeling van een persoonlijkheid!

Waarom mij dit onderwerp zo aanspreekt? Ik heb niet het geluk gehad dat ik vanaf moment één bij een zelfstandige opticien zat. Mijn herinneringen aan mijn begeleiding vanuit mijn ketenopticien werk? Niet aanwezig, ik werd geacht autodidact te zijn, en in all fairness, ik ben veel, maar niet dat. Ik heb op een gegeven moment de ballen gehad om stoute schoenen aan te trekken en naar een zelfstandige opticien in de buurt te gaan, en letterlijk te vragen of ik in mijn vrije tijd daar mocht stagelopen. Dat ik ben geworden wie ik nu ben, heb ik aan de gastvrijheid en de liefde voor het vak van dat ene bedrijf te danken!

Maar is het zijn van een ketenopticien dan zo slecht?

Ketenopticien zijn is lang niet verkeerd, het biedt je gruwelijk veel zekerheden in het leven. Je glasoverzicht is duidelijk, je modemerken zijn ook bewezen goed, je hebt een naam waar sowieso klanten op af komen. Heerlijk toch die vastigheid? Maar het levert ook qua skillset beperkte opticiens op, die pas pijnlijk duidelijk worden, zodra je het aandurft om verder te kijken dan je ketenneus lang is. En er zijn veel van deze opticiens die uiteindelijk wel de stap willen maken naar een zelfstandige opticien, maar niet aangenomen worden vanwege een te beperkte skillset, of het niet overleven bij een zelfstandige omdat hun blufpoker beter was dan de hand die ze hadden.

Situaties die niet nodig hoeven te zijn, zolang je als zelfstandige opticien maar een klein beetje risico durft te nemen met een stagiair. Laat hem/haar maar die bril afstellen, laat het maar fout gaan. Zolang je het uitlegt zal je klant het waarderen, dat jij de moeite neemt om ervoor te zorgen dat Nederland de komende generaties blijft voorzien van de beste opticiens ter wereld. En bij elke stagiair opnieuw hou je jezelf het volgende voor ogen, als je wil leren lopen, zal je vaak vallen. Maar uiteindelijk groeit er één dankzij jou uit tot de Usain Bolt van de optiek.

Wat is jouw excuus voor dit jaar?

wewantyou

Ps: Mijn shout-out gaat uit naar Optiek Sloof in Ede, voor het geloof in mij als naïeve leerling opticien, het engelengeduld in het mij leren maken van brillen! Jullie zijn awesome!

Blogs zijn leuk om te lezen, maar ze worden nog zoveel leuker als je ze deelt. Daarom mijn vraag, vond je dit leuk om te lezen, of denk je dat anderen dit ook leuk vinden om te lezen.. delen van dit stuk wordt gewaardeerd! Door Mijn Ogen volgen op Facebook? Dat kan hier: klik

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

3 reacties op ‘Opleiden doen wij samen, WE WANT YOU!

 1. Ik heb wel het geluk gehad om bij een “vakidioot” te starten als leerling assistent opticien.
  Het heeft me gemaakt tot een “vakidioot”
  Daar kwam ik pas achter toen ik voor een keten kwam te werken.
  Ik heb wat glasdbrillen gemaakt voor andere filialen.
  Daar heb ik echter wel de persoon ontmoet die is zoals ik.
  Passie voor het vak en het als een uitdaging zien om een Lindberg of Markus T te maken.
  En ja. Ook zij is opgeleid door een zelfstandige.
  Samen tot de conclusie gekomen dat de keten niet ons ding is.
  Nu samen gelukkig in onze eigen winkel vol kwaliteits monturen!

  Like

 2. Sterk verhaal, Ferdinand! Mijn reacties heb ik op Optiek Online laten weten. Het heeft veel grijs optiekstof op doen waaien en dat stof zet aan tot nadenken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.