Bril”off”line

Iedereen die met enige regelmaat mijn blog leest weet dat ik absoluut crazy ben op brillen gemaakt door liefhebbers, voorgeschreven door liefhebbers, voor liefhebbers. Een goed voorgeschreven bril is net zoiets als een goed kledingstuk die je look definieert, het boven de grijze middenmoot verheft. En een goede bril is afhankelijk van veel factoren, montuuradvies, passing van het montuur, de juiste glazen, goede montage, en een goede aflevering van de complete bril.

En gelukkig gaat het regelmatig gewoon goed, als consument wordt je goed geholpen aan een goede bril door een groene, rode, gele, of een vrije keuze opticien. Maar wat gebeurd er als je bril geregeld wordt door een kleurloze bende pixels? Wat ik persoonlijk ook mag vinden van ketenopticiens, valt niet te ontkennen dat bij een keten nog een bepaalde onderlijn nageleefd wordt die ervoor zorgt dat veel brillen gewoon goed zijn. En gewoon goed betekent in veel gevallen, goed doordacht en met de benodigde passie aan gewerkt.

Online brillen zijn minstens even goed.

Steenen winkels, of online winkels. Tegenwoordig moet je alles online kunnen kopen, kleding, fietsen, entertainment, brillen en wie weet wat nog meer?! En heel veel van onze klanten vinden een online bril net zo goed als een bril uit de steenen winkel. Een montuur, een set glazen en klaar ben je, voor slechts een fractie van de steenen winkel prijs. En ja, als een online winkel nu inderdaad zou voorzien in een goed advies over een montuur, zou kijken naar de lengte van de veren, de glazen zou voorzien van een advies die past bij het kijkgedrag van de consument in kwestie, ervoor zou zorgen dat de glazen dan ook juist gemonteerd worden en netjes afgepast en afgeleverd wordt… Dan ja, dan is de online winkel net zo goed als een steenen winkel. De enige vraag is dan meer, die lage online prijs… hoe laag zou die nog liggen? De online brillenwinkel zal ervoor zorgen dat het beroep opticien nooit beschermd gaat worden, sterker nog; de online brillenwinkel zal er voor zorgen dat iedereen die ooit online een bril kocht zich met trots een opticien kan gaan noemen! Een montuur uitzoeken kan je namelijk zelf, wat getallen op de juiste plek zetten ook geen probleem en voila er is een bril. Appeltje Eitje!

Afgelopen week kwam er een dame met een online brilletje binnen zetten, want nu ja hij begon nu toch wel wat af te zakken. Toen ik haar haar aan de kant schoof met een fluwelen beweging, vroeg ik haar waarom de bril niet afgesteld was? Haar antwoord terwijl ze met een vingervlugge beweging de bril opschoof, Ach hij zat altijd goed hoor, mooie bril hé? Het A&T logo binnenin beantwoorde een aantal vragen en overtuigde mij om de “mooie bril” opmerking vakkundig te negeren. Het is niet te bevatten dat je een bril van 6 maanden oud kan laten zitten met veren die een beter bereik hebben dan de zendmast in Lopik. Iemand moet op de inpakafdeling toch hebben gedacht, zou deze drager van de bril nu inderdaad oren hebben dertig centimeter achter het hoofd gepositioneerd? Of was het meer een kwestie van inpakken en versturen die handel?

Online bril en multifocale glazen, gemonteerd door een onbekwame opticien?

Ik persoonlijk vermoed het laatste, want  als van nature dodelijk nieuwsgierige opticien vraag ik wel even door hoe haar online aankoop nu uiteindelijk beviel. Want bij verdere controle van de bril viel mij namelijk iets intrigerends op aan haar linkerglas. Het is namelijk zo dat een multifocaal glas op basis van graveringen er behoorlijk recht in moet zitten, en na wat meetwerk kwam ik tot de conclusie dat het glas een goede 3 tot 4 graden verdraaid was met de klok mee. Het antwoord wat er kwam lag in de lijn der verwachting, het was flink wennen de eerste periode, maar nu ging het best goed hoor. Nu vind ik het al schandalig dat je niks afpast, maar dat je het weet te presteren om een multifocaal glas zo schuin in een bril te zetten en dat beschouwd als iets wat binnen een “tolerantie” (anders kan ik het niet noemen) past, is complete waanzin! Ja natuurlijk heb ik de bril afgepast tot een acceptabel niveau, en nee ik heb het glas niet recht gezet (dat stond het montuur mij niet toe). Maar ik heb wel aangegeven dat ze voor de volgende keer toch echt even de verkopende partij de bril moet laten afstellen voor ze “de winkel” verlaat. De bedenkelijke uitdrukking  op haar gezicht deed mij vermoeden dat ze aan het bedenken was hoe ze dat moest gaan regelen.

Online services zijn niet verkeerd, tegenwoordig kan je leuk online brillen passen in digitale paskamers. Een feature die zich het best laat vergelijken met een snapchat type app die zichzelf te serieus neemt. En fair enough er valt tegenwoordig met selfies klappen geld te verdienen, maar zolang je de feature maar gebruikt als toffe gimmick dan is er geen man overboord. Het probleem begint pas als de gimmick je het gevoel geeft dat iedereen een opticien kan zijn, dan is het spreekwoordelijke hek van de dam. En op deze wijze veranderen steenen winkels meer in probleemoplossende hokjes voor de online winkels die hun werk niet voldoende kunnen volbrengen.

We gaan kosten rekenen voor het bijstellen van online brillen.

Nu zal het allemaal heus niet in zo’n tempo lopen, vanwege de doodsimpele reden dat wij als “echte” opticiens van welke kleur dan ook, iets hebben wat online gimmicks niet hebben… Pure ongebreidelde passie voor het mooiste in dit leven. Ogen en het vermogen mensen beter te laten zien. Maar wat moeten wij dan met online brillen die niet een klein plankje mis hebben geslagen, maar een complete Ark van Noach hebben gemist. Nu wil ik graag dat mijn service van perfecte kwaliteit is, en het liefst nog gratis is ook. Maar ik voel sterk de drang om kosten te rekenen voor het bijstellen van een online kijkoplossing. Symbolisch dat dan wel, een klein stukje opvoeden. Het bescheiden bedrag van €2.50 per bijstelbeurt van een online aangeschafte bril.

Is er een goed of fout in de benadering voor het bijstellen online brillen? Nee je moet doen wat goed voelt voor jou. Maar het is een bestaand feit, dat online brillen steeds populairder worden en dat wij ze steeds vaker gaan zien. Onze reactie daarop zal bepalend worden voor de toekomst van Optiek Nederland.

saul_smoke_face_copy.png

Hallo daar, wat fijn dat je het las tot helemaal hier. Ik vind blogs ontzettend leuk om te schrijven en te lezen, mocht jij dat nu ook vinden… #delenisgratis! Wij zijn ook te vinden op Facebook, klik hier voor de directe link en volg ons op Facebook.

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

2 reacties op ‘Bril”off”line

    1. Absoluut Marije, dat telt niet alleen voor het afpassen van een bril. Maar voor zoveel meer dan puur het afpassen, alhoewel ik geloof dat ik je dat niet hoef uit te leggen. Het lijkt me tof om eens project samen aan te vangen, mocht je interesse hebben natuurlijk ;).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.