Sex, ametropie en rock&roll!

In een gesprek met een collega, kwam een eerdere blog te spraken Opleiden doen wij samen, WE WANT YOU! De vraag die wij gezamenlijk stelden was waarom de aanwas van jonge aspirant opticiens zo laag was in vergelijking met de wat oudere omscholers. Het gaf mij te denken, maar volgens mij ligt het aan het gebrek van sex, ametropie en rock&roll. Opticien zijn is geen vak waar veel jongeren nu aan denken als ze gevraagd worden wat ze later willen worden. En dat snap ik. Laten we eerlijk zijn er is niks sexy aan het voorschrijven van een bifocaal brillenglas aan een oude van dagen. Er is niks sexy aan vieze ranzige groene neuspadjes vervangen, en dat doen we toch minstens een keer of 4 tot 5 per dag.

Maar met de vergrijzende bevolking van Nederland is de markt voor opticiens een ware goudmijn, en voorlopig nog een markt waarin banen schaarste onmogelijk lijkt te zijn. Dit zou voor een  jongere direct een prikkel moeten zijn om het edele beroep als opticien te overwegen. Een baan als gamechanger met een baangarantie, waar vind je dat nog?! En toch, het gebrek aan goede publieke ruchtbaarheid, goede woordvoerders met een publiekelijk charisma van hier tot aan Afghanistan is een must voor optiek Nederland om de jongere te kunnen bereiken.

Optiek Nederland moet veel spannender en socialer worden.

Tegenwoordig vinden we veel opticiens terug online op Facebook en op Instagram en dat is fantastisch. Want social media platformen zijn de beste plekken om te laten zien dat goed optiekschap echt wel bestaat uit sex, ametropie en rock&roll. Maar hoeveel opticiens online houden het persoonlijk? Wie leggen er iets in van zichzelf? Relatief veel opticiens houden het bij stockfoto’s van leveranciers, het standaard verkooppraatje uit de persmap. En dat is ansich prima als je vooral niet teveel wil opvallen online. Prima als jij dat online foldertje wil zijn die mensen graag willen vermijden, een online druiper zeg maar.

Maar op het moment dat jij het persoonlijker maakt, het “genuine” te houden, door dicht bij jezelf te blijven, dat is het punt dat je voorbij gaat van online soa naar, hé dat is creatief. Dat klikt leuk, daar wil ik meer van lezen/zien. Door leuk zichtbaar te zijn online creëer je een merk die opvalt en daardoor zal je op een gegeven moment jongeren kunnen gaan laten nadenken over hun toekomst. En dan nog zal je niet iedereen bereiken, maar al zou je maar 1% kunnen prikkelen en dat die kleine 1% zich zou aanmelden voor een optiek opleiding op basis van jouw social media gedrag. Hoe vet zou dat zijn!

Je werk laten zien kan mooie dingen tot gevolg hebben.

Als opticien kan jij ervoor zorgen dat dat jonge voetballertje uit de F’jes kan doorbreken naar een internationale topploeg omdat jij lenzen hebt voorgeschreven. Al die titels die hij aan elkaar rijgt, zijn te danken aan het feit dat jij het probleem vroegtijdig herkende en hem voorzag van de lenzen benodigd om er voor te zorgen dat hij goal na goal na goal scoorde op elk podium. Een volgende internationale bestseller, kan worden geschreven omdat jij ervoor wist te zorgen dat een bril met een kleine plussterkte een veel rustiger beeld opleverde, waardoor jouw klant weer moeiteloos kon doorwerken aan haar masterpiece. De plaatselijke Beyoncé en Rihanna die met een zonnebril van jou gezien worden, het zijn misschien maar kleine dingen, maar wel dingen die elke dag gebeuren. En dat mag best gezien worden!

Door al die mooie kleine dingen die wij online kunnen laten zien, doordat we onze passie kunnen delen creëren we al een omgeving om te laten zien dat ons beroep bestaat uit sex, ametropie en rock&roll. Moeten wij dit online houden of willen we meer? Dat hangt van de opticien af. Ik vind dat wij het tofste beroep ter wereld hebben, een gamechanger worden, veel meer sex, ametropie en rock&roll wordt het niet geloof ik.  En ik geloof ook plechtig in onze taak om dat uit te dragen, of dat nu is op een banenmarkt, een open dag van een beroepsopleiding. Inspiratie en motivatie is een taak voor ons allemaal en is goed haalbaar als we maar dicht bij ons zelf blijven en mensen deelgenoot te laten zijn van wie wij zijn, en wat wij doen.

Sex, Ametropie en Rock&Roll baby!

Een goede opticien is niet alleen een opticien maar een woordvoerder voor de beroepsgroep. Kan zijn passie overbrengen op een niveau die ongeëvenaard is. En dat doet zowel offline en online. En dat vermogen, zal er over de komende jaren voor zorgen dat de aanwas van jonge aspirant opticiens sterk zal doen toenemen en de aantal omscholers langzaamaan zal dalen. Want als steeds meer mensen in eerste instantie al kiezen voor het gaafste beroep ter wereld, hoe sex, ametropie en rock&roll  is dat dan!

4790162-fragrance-quotes-inspirational

 

En omdat ik uiteindelijk ook zo’n inspirerende charismatische woordvoerder voor de optiek wil worden, heb ik jullie nodig. Dus wat kun jij voor mij doen? Ten eerste zou het ontzettend tof zijn als je mijn Facebook pagina liked en/ of mij volgt op Instagram. Zo blijf je naast al mijn blogs hier op de hoogte van alle updates met betrekking tot mijn werk, blog, en alle andere kleine spannende dingen enzovoort, enzovoort!
Dus waar wacht je nog op?

Dankjewel en tot snel!

 

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.