Vertegenwoordig een gunfactor. Niet het merk.

Waar ben jij vandaag? Hall of frames of de Bold? Rond deze mooie periode, en alle aankomende maanden trouwens is het gekkenhuis in de winkel. Vertegenwoordigers die je weten te vinden en je de mooiste producten willen slijten.. Maar wat is voor mij een reden om iets bij je willen aan te schaffen, of je het liefst de deur uit willen kijken? Als je het überhaupt al aandurft om bij mij naar binnen te stappen natuurlijk.

Vertegenwoordigers die kunnen luisteren, zijn zeldzamer dan Gaston Starreveld met een toupetje

Hoeveel vertegenwoordigers komen binnen en hebben de prachtigste ingestudeerde verhalen over hun producten? En ik snap het verkooppraatje hoor, een goede vertegenwoordiger zijn is in principe niet veel anders dan wat wij als opticiens doen, wij willen onze klanten overtuigen om juist te kiezen voor die éne prachtige bril en dat doen we door de klant mee te nemen in onze beleving van het product. En dat graag met een klein stukje humor. En voor een vertegenwoordiger is het belangrijk dat de opticien overtuigd wordt om dat éne merk met die specifieke collectie te kopen, maar veel van de vertegenwoordigers, die ik sprak… deden dat deel erg goed, maar vergaten twee heel belangrijke dingen; Humor en het vermogen tot luisteren.

Zonder enige vorm van zelfspot en jezelf veel te serieus nemen brengt mij niet in een stemming om te willen kopen, sterker nog het brengt me alleen maar in een recalcitrante bui, maar wat een nog veen grotere afknapper is, is het absoluut gebrek aan luisterend vermogen. Als opticien en brillenliefhebber heb ik een obligate verplichting aan klant om te luisteren naar de wens voor een nieuw montuur. En dat is heerlijk, want daarmee kan ik de verwachtingen van mijn klant ruimschoots overtreffen, het is alsof de klant een podium voor je bouwt om op te shinen als een heuse rockster. Maar met deze kennis in het achterhoofd, dan komt er toch een vraag boven drijven, als dat voor mij telt… zou dit dan ook moeten tellen voor vertegenwoordigers. En zo ja, waarom wordt er dan zo vaak niet voldoende geluisterd?

Leuk zeg dit merk, kan ik er toevallig ook kleding van kopen? Ja? Jammer joh, maar dan hoef ik het niet.

Het beste voorbeeld kwam van een iets te gladde heer met onder andere zonnebrillen in de portefeuille. In mijn huidige zonnebrillen collectie is een bepaalde collectie die gewoon minder goed loopt, en dat is geen onmogelijk probleem, maar het levert wel een vraagstuk op voor volgend voorjaar. Laat ik dat uitgelegd hebben aan onze wandelende haargel reclame zuil, komt hij met een fantastische zonnebrilcollectie in de trant van de  lijn die dus niet goed loopt, en dus niet op mijn aanvullen verlanglijstje staat. Op dat moment denk ik nog, hij heeft mij niet goed verstaan, dus nogmaals aangeven dat brillen uit die lijn gewoon een no-go zijn, en dat als ie wat heeft wat meer mijn zin is, ik graag overweeg. Onder het motto, je kan maar beter duidelijk zijn, het mocht echter niet baten. Het gesprek mondde uit waarom wij geen Ray-Ban voeren en na mijn geweldige reden om het niet te voeren, kreeg ik daarna nogmaals hetzelfde merk als een paar minuten eerder aangeboden. Gewoon omdat het zo’n geweldig merk is. Niet geluisterd naar mijn redenen om niet voor een bepaalde lijn te kiezen, maar te overtuigd van het eigen gelijk. Gemiste kans, en had daarmee ook een ticket naar de uitgang verdiend.

We hebben een filosofie op de zaak, als ik van een aangeboden merk iets anders kan kopen. Dan hoeven we het niet. Heel simpel gezegd, kan ik er jeans van kopen, kan ik er boxershorts van kopen, kan ik er geurtjes van kopen, sierraden van kopen, speeltjes voor de privé uren? Dan hoef ik dat merk niet op mijn planken. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, want Dita en hockeysticks! (alhoewel ze uiteindelijk alleen de naam delen). Heel veel vertegenwoordigers vinden dit een kortzichtige benadering en zouden wij veel prachtige merken missen en misschien hebben ze een puntje, maar we geloven heilig in het hebben van iets wat je niet op elke straathoek vindt. En als je daar niet naar kan luisteren en overtuigd blijft van je eigen gelijk, dan is het jammer joh, maar dan hoef ik je niet.

Blond Eyewear, zelfspot brengt je ver, het levert je zelfs een enorme gunfactor op!

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel, tot mijn eigen persoonlijke verrassing was dat de dame van Blond Eyewear. Het getuigt van gigantische ballen om een winkel binnen stappen, te zeggen “wat een gave winkel, en jongens dit oogt niet als de winkel waar ik thuis hoor”. Zelfspot, het vermogen tot kunnen luisteren in combinatie met een scherp analyserend vermogen, ze had de gun factor X 1000. Het is dat ik het niet nodig had, maar lieve help ik had terplekke de hele collectie leeg gekocht omdat ze de juiste personality had.

Brillen kopen draait natuurlijk niet om de personality van de vertegenwoordiger, maar om de collecties die ze voeren. Maar uit persoonlijke ervaringen kan ik wel zeggen dat een open persoonlijkheid, het hebben van zelfspot en goed kunnen luisteren, wel wonderen verrichten in de “gunfactor” die ik heb naar een vertegenwoordiger, maar ook de “gunfactor” die onze klanten voor ons hebben.

Waar ben jij dit weekend? Het Centrop of de Bold? Ik ben te vinden op de Bold, omdat ik meer Blond Eyewear-achtige mensen wil spreken. Omdat ik verliefd ben geworden op de Gunfactor.

Ik zie jullie daar!

salesman

Blog gelezen?

Blogs verdienen het om te groeien en om gelezen te worden, dus mocht je dit stuk nou leuk vinden, zou je dan op de deelbutton willen rammen? Oh en als je nou meer van mij zou willen lezen, wist je dat Door Mijn Ogen ook op Facebook zit? Klik hier

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.