Blauw licht en schermtijd discipline

Hoe vaak zitten wij nu achter een scherm op een dag? Onze nieuwste generatie is behendiger op het beeldscherm dan wij ooit gaan worden. Wij gaan maar mee, omdat ons leven in rap tempo digitaliseert, harder dan wij kunnen aanpassen. Maar wat betekent dit voor onze ogen? Eigenlijk veel meer dan wij ons beseften 46 jaar geleden toen de digitale revolutie startte.

Convergeren tot je een ons weegt, realiteit in 2017

Omdat wij graag in contact blijven met de hele wereld via Facebook, in de supermarkt Tinderen, Twitteren op de wc, Whatsappen tijdens het autorijden, YouTuben in de trein en porno kijken tijdens saaie colleges is onze blik eerder gericht op een kleine 40 tot 100 centimeter recht voor ons in plaats van het mooie afstand kijken. Bijvoorbeeld om te bepalen hoeveel meter je nog hebt voor je je auto in een stilstaande file parkeert, maar ook die mooie dame die 6 meter voor je in de collegezaal publiekelijk met je flirt. Onze ogen staan ondertussen bijna continue in standje convergeren tot je ons weegt, en dat levert een bepaald gevoel op die zich het best laat beschrijven als een maand nonstop coopertesten in de maand juli.

Het is zelfs zo bijzonder aan het worden dat we het tegenwoordig moeilijker vinden om ontspannen in de afstand vinden kijken, dan dat we kijken op een scherm. Maar toch merken wij ook de nadelige gevolgen van het kijken op een beeldscherm, immers hoe vaak gebeurd het dat we na een lange dag werken op een beeldscherm eens extra wrijven in de ogen, last hebben van een hoofdpijntje, en gewoon niet meer in slaap kunnen komen. Blauw licht, de cafeïne van de ogen, een redbull’tje is niet veel meer dan een nachtmutsje in vergelijking met wat een uurtje schermwerk kan doen voor de ogen.

Miljoenen schapen over de dam, maar zonder melatotine geen slaap.

Melatonine, één van dingen die wij nodig hebben om lekker te kunnen slapen, naast een mooie partner, een fris opgemaakt bed, een mok warme melk en iemand die je een verhaaltje voorleest. En alles kan geregeld worden, terwijl je aan je scherm van je telefoon gekluisterd zit, behalve… dat verrekte melatonine dan. Een aanmaak van melatonine is zó belangrijk dat het een groot deel van ons leven regelt, en zonder die regelmaat wordt ons leven aanzienlijk lastiger. Kortom slapen is belangrijk, en het hormoon daarvoor aangewezen is melatonine, en als wij zelf de aanmaak daarvan kunnen gaan reguleren. Dan kunnen er wel miljoenen schaapjes over de dam komen, maar er van slapen zul je niet gaan doen.

Gelukkig is er een wereld aan oplossingen voor een verstoorde melatonine aanmaak. Voor de niet bril of lensdragers hebben de technologie giganten goed gedacht, want de nieuwste generatie telefoons hebben allemaal een filter die geactiveerd wordt naar mate de hoeveel licht de sensoren oppikken. Beeldschermen van computers of laptops, daar kun je een programmaa’tje voor downloaden die je witte schermen op het beeld doen veranderen in een kleur die zich het best laat vergelijken met een fijne vanilletint. Maar omdat niet iedereen een vanillebeeldscherm wil door middel van een programma of een app, of je draagt correctie en je wil ook geen programma of een app, leveren veel verschillende leveranciers van brillenglazen steeds vaker filters over de glazen die ervoor zorgen dat je met een bril op goed kan kijken zonder last te hebben van een verstoorde melatonine aanmaak. En dat is natuurlijk fantastisch! Maar in hoeverre is dit de meest gewenste oplossing?

Het is fijn dat je straffeloos kan kijken tot half één ’s nachts op je schermpje, farmville spelen met een onbekende aan de andere kant van de wereld. Het is fijn dat je kattenfilmpjes kan streamen tot in het oneindige, maar hoe leuk is dat uiteindelijk voor de wereld om je heen? Een verstoorde melatonine aanmaak levert uiteindelijk slaapproblematiek op en dat doet geen wonderen voor je dagelijks leven. Je reactie snelheid loopt terug, je concentratieboog wordt een concentratieravijn. Met filterglazen en apps, hou je je melatonine niveau op peil, maar de wereld om je heen raast door terwijl jij verdwijnt in een de eenzame stilte van een online wereld?

Oplossingen liggen niet in het filteren van blauw licht maar in schermtijd discipline.

De beste oplossing naar mijn idee? Gewoon regelmatig lekker op afstand kijken. Kijk eens naar echte bomen in plaats van minecraft bomen, spreek dat lekkere ding aan die ongegeneerd naar je zit te flirten, let op de weg tijdens het rijden in plaats van het controleren van je whatsapp status. Hoe gaaf zou het zijn om gewoon wat vaker lekker voor je uit te kijken naar wat echt mooi is! Je gedachten te verliezen over belangrijke vragen in het leven, in plaats van af te moeten vragen of twitter het interessant vind om te weten hoe je stoelgang is in vergelijking is met de rest van de wereld. Ik kan je rustig beloven dat dat een zinloze vraag is.

Blauw licht, naast smurfen het meest irritante op deze planeet!

smurf

Bedankt voor weer het lezen van een blog, het doet mij ontzettend goed om te zien dat de blog steeds meer lezers krijgt. Dit is te danken aan dat mensen de blogs delen en ons volgen op facebook! Vond je dit stuk nou ook zo leuk, en denk je dat dit gedeeld moet worden? Dan graag!! En als je ons wil volgen op facebook, klik dan op deze link. Untill next week!

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.