ANWB monturen

Of ik ook ANWB monturen verkocht zei hij met een vette knipoog, waarop zijn vrouw een zucht plaatste, “vertel me niet dat jullie ook aan dat genderneutrale onzin verhaal mee doen hé”. Mijn nekharen stegen tot aan het plafond en ik was vastbesloten dat deze man met een roze glitter montuur de winkel moest verlaten, speciaal voor haar.

Ik zeg niet dat Anne et Valentin voor vrouwen is, maar die banier met een vrouw erop, zorgde er wel voor dat weinig mannen durfden te kijken naar die monturen. Banier weg, en veel meer mannen kopen Anne et Valentin. Toeval?

Genderneutraal, geachte reizigers in de trein, geen jongens en meisjes kleding meer bij de Hema, frankly my dear who gives a damn? Blijkbaar veel meer dan ik dacht, want heel Nederland ontplofte op een manier die geen weerga kende. In onze winkel heb ik om eerlijk te zijn geen collecties voor heren en dames, ik heb gewoon erg mooie monturen. Sterker nog, ik heb geen reclame en of promotie materiaal hangen. Er hing in den beginne een banier van Anne et Valentin met een dame op de banier bij de wand, met deze monturen, wat schetst de verbazing er werd geen enkel montuur van Anne et Valentin verkocht aan heren, uitsluitend aan dames. Tot de banier weg ging, toen werden er behoorlijk aantal van deze monturen aan heren verkocht.

Heren monturen, dat zijn toch van die vieze jaren tachtig Oost-Duitse pornobrillen, monturen die zo groot zijn, dat de oppervlakte slechts geschat kan worden in plaats van nauwkeurig bepaald. Heren brillen worden grotendeels gemaakt op basis van profilering, heren zijn “functionalisten” en willen liever daarom een montuur die lichtgewicht is, technisch in orde, stevig materiaal en vooral niet te opvallend. En juist dat is opvallend, want het klinkt toch als iemand behoorlijk in een hokje stampen. En de gemiddelde Nederlander gaat er prat op dat wij niet in een hokje te plaatsen zijn?

Dames monturen, dat horen volgens de profilering kleurrijke lijnen, vrouwelijke vormen (de legendarische vlinder is het schoolvoorbeeld). Dames worden gezien als expressionist, creatieve vrijgeesten die dat moeten laten zien in hun monturen en kleding. Roze, glitters, kleurrijk, frivool. Wederom dat verrekte hokje. Het hokje waarin veel mensen zich prima in voelen, maar wat als dat hokje nu niet voldoende is, wat als jij meer bent dan het hokje?

Ben jij ook hokjes materiaal? En wat doe je als je nou niet gemaakt bent voor een hokje?

Stel jij bent geen standaard man, stel jij bent een kleurrijke persoonlijkheid die 2 verschillende sokken door elkaar draagt. Stel dat jij Elton John mee karaoked in de auto op vliegtuig volume, stel dat jouw kleurrijke persoonlijkheid dan ook niet zo goed kan zien en op zoek gaat naar een bril die daarbij past? Kies jij dan een hokjesmontuur, of liever iets wat echt bij je past? En zo ja waar vind je dat dan? Laten we realistisch zijn kleurrijke extravagante monturen voor heren vindt je heel mondjesmaat of in de plaatselijke carnavalswinkel.

En wat als jij nu als powervrouw nu eens geen vooroordelen bevestigend montuur zoekt, maar je wil een montuur met ballen. Of stel je bent een bier-zuipende, shag-rokende, bouwvakkers decolleté showende one of the guys girls, dan sla je een complete ark van Noach mis als je een romantisch übervrouwelijk montuur op zet. Dus wanneer je als stoere vrouw met ballen, die een stoer monuur zoekt met ballen van titanium, en je beland daarvoor in een winkel welke gelooft in traditonele mannen en vrouwen monturen. Dan wordt je ongewenst toch in het hokje kerels gedumpt, en voor je het weet wordt je weg gezet als stereotype… (en ja dat telt ook voor kerels die iets kleurrijks zoeken en dus in het vrouwenhokje belanden).

Wij laten ons leiden door onbewuste hokjes en veel winkels maken zich er schuldig aan. Is dat een slecht iets dan? Welnee, immers velen van u, willen heel graag vooral niet de keuze maken. Velen van u vinden het prima om in een hokje, heel knus op elkaar te zitten en vooral op elkaar te willen lijken. Velen van u vinden het ook vreemd om juist de kop boven het maaiveld uit te steken. Maar wat moeten we doen voor de mensen die het fijn vinden om juist iets anders dan anders te willen?

Zelf keuzes leren maken is belangrijk, voordat alle mannen lijken op Tom Selleck in leer.

Onze insteek is heel eenvoudig als mensen een nieuwe bril zoeken, we beginnen gewoon met de vraag, “wat ze zoeken in een nieuw montuur’ en gelukkig krijgen wij steeds meer mensen die zeggen, graag iets bijzonders. We horen bijna nooit; doe maar een standaard heren of een standaard dames montuur, en dat is stiekem wel een feestje hoor!

Ik ben blij dat wij ondertussen zover zijn dat wij de mogelijkheid hebben om zelf te kunnen kiezen voor stijlen waarbij wij ons prettig vinden. En ik ben voornamelijk blij dat we dat kunnen doen voordat de trend met lederen broeken, lederen singlets, fake borsthaar en Tom Selleck snorren het modebeeld weer domineert

Mijn verstand won uiteindelijk bij deze klant, “nee hoor zei ik, u kiest gewoon het gaafste montuur voor u zelf, ongeacht of deze roze is of niet”.

gender

Fijn dat jullie de moeite namen om dit weer te lezen, zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest. Vonden jullie het nou leuk om te lezen, en denk je, goh meer mensen zouden dit moeten lezen. Vergeet dan niet om dit te delen, want #delenisgratis. Mocht je nou meer van mij willen lezen, lees dan vooral verder. Of kijk op de community op Facebook klik hier. Ik hoor graag van jullie!

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.