Yoga voor je ogen… for real?!

Boog, Omgekeerde Boot, Gebroken Kaars, Kameel, Lijkhouding & mijn persoonlijke favoriet Neerwaartse Hond . Yoga de enige lifestyle ter wereld waarvan de namen van de oefeningen toffer zijn dan de oefeningen zelf! En guess what, nu kan je het ook met de ogen doen, het mist alleen nog de hippe namen. Yoga voor de ogen, een trend die vaker terug komt dan witte leggings.

Volgens de historiek bestaat het al tig jaren, en sinds opperBeatle Paul McCartney er ook heilig in geloofd, neemt het weer een vlucht en knallen de voorschrijvers van Oogyoga weer de grond uit, harder dan welke andere herfst gerelateerde schimmel dan ook. De vraag die overheerst is eigenlijk relatief eenvoudig, hebben ze een onontdekte goudader ontdekt, of zijn ze op “fools gold” gestuit en zijn ze blind voor de waarheid?

In den beginne was er een passionele nacht!

Laten we bij het begin beginnen (alhoewel dat natuurlijk ook relatief is). In den beginne was er een passionele nacht tussen je vader en moeder en in dat ene moment werd alles aangelegd en vastgelegd. Hamertenen, X-benen, flaporen, hazenlippen, en de onvermijdelijke oogfout. Een oogfout is naar mijn bescheiden opinie in den beginne iets wat vast geroest zit in je genen, en of je nu vanaf dag 1 op deze wereld als een dolle wortels gaat zitten knagen of niet, een oogfout zal altijd de kop op steken. Het gunstigste geval zal behelsen dat het pas de kop op steekt vanaf je veertigste omdat het lezen gewoon wat minder gaat.

Waarom wordt het vanaf je veertigste dan minder? De natuurlijke ooglens is een flexibel gesloten systeem. En doordat het een gesloten systeem is merk je naarmate de leeftijd stijgt, die lens steeds minder flexibel wordt. En minder flexibel betekent dat die lens wat meer uitdijt zoals wel meer bij ons “uitdijt” naar mate wij ouder worden. Een uitdijende lens betekent dat we steeds iets meer plussterkte nodig hebben om scherp te zien op de korte afstand. Gelukkig zijn de oplossingen legio, leesbrillen, multifocale brillen, gewone brillen.

Yoga voor al je oogproblemen… het klinkt té mooi!

Een oogfout corrigeren met een bril of met contactlenzen is niet meer dan normaal, maar als we nu meerdere sites mogen geloven is juist dat compleet abnormaal en is de enige juiste manier van leven is uitgaan van VolZicht…. ontspanningsoefeningen, oogoefeningen en palmeren om jouw sterkte van -6.50 tot +6.50 en meer dan dat, te doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het klinkt heerlijk, het klinkt te mooi om waar te zijn. En wat zeiden we vroeger altijd? Als het klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn, toch?

“Zien jouw ogen slecht en wil je dit op natuurlijke wijze helen. Geef je dan op voor een persoonlijke inzichtsessie met een VolZicht specialist. En leer de 3 strategieën om goed te gaan zien zonder bril of lenzen, op natuurlijke wijze! Wij zijn gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en weten precies wat jouw ogen nodig hebben.”

Vanaf dit moment wordt het gevaarlijk, deze zelfbenoemde oogspecialisten lijken volgens LinkedIn geen relevante basiskennis te hebben over de anatomie van het oog, en voornamelijk de oogfouten die optreden bij mensen. Ze gaan uit van one size fits all oplossing voor het kijken in het algemeen, ongeacht of je bijziend, verziend of last hebt van ouderdomsverziendheid. En als specialist zou je moeten weten dat nooit iets hetzelfde is. En als oogspecialist hoor je gewoon te weten dat ogen nooit hetzelfde zijn, dus is het gekkenwerk om een one size fits all oplossing te adviseren.

Heeft zo’n organisatie dan keihard ongelijk en is het compleet uit haar grote teen gezogen? Nee…. opvallend genoeg wordt er wel een punt gemaakt waar ik mij in kan vinden. Ontspannen kijken en gewoon op afstand kijken doet per definitie wonderen voor de ogen, een goed slaappatroon hebben, minder vaak op een beeldschermpje staren ’s avonds doet ook wonderen. Open deuren die ingetrapt worden alsof het de grootste ontdekking is sinds het vuur. Open deuren die ook bevestigd kunnen worden door elke zich zelf respecterende opticien, sterker nog ik verstrek het als een gratis advies voor iedereen die mijn blog leest en bij mij in de winkel komt. Daar hoef ik geen prijzige cursus voor te adviseren, gewoon een stukje boerenwijsheid, compleet gratis!

Media aandacht voor oogyoga, wat leverde het nu precies op?!

Editie NL van RTL4 besteedde aandacht aan het fenomeen OogYoga, hierbij een stuk uit de review van Volzicht; “De verslaggever merkte van de oefeningen niets in zijn zicht, daar was de tijd ook veel te kort voor. Bovendien had hij zijn lenzen nog in tijdens de oefeningen. Maar zijn ogen voelden wel ontspannen aan. Niet meer dan 5 minuten heeft hij de oefeningen gedaan.” Ik geloof rustig dat een bepaalde mindset waarin je onbewust gestuurd wordt tijdens zo’n prijzige cursus je tot rust kan doen laten komen, en dat je dat overal merkt, je benen, je armen, je hoofd en je ogen. Het niet merken van de gevolgen voor het zicht is voor mij niet meer dan logisch, zijn ogen zijn immers gecorrigeerd tot een goede waarde, en laten we wel zijn er is alleen een omstreden meneer Bates die heeft besloten dat het werkt en dat groots uit heeft gemeten. Geen verdere wetenschappelijke onderbouwing, gewoon een statement. “Een oogarts vertelde dat je onmogelijk van je bril af kunt komen door oogoefeningen, omdat er geen spieren in je oogbol zitten. Daarmee slaat ze met gemak even over dat er wel 6 grote oogspieren rondom de oogbol zitten” Bijna juist vanuit beide kanten, er ligt inderdaad geen dwarsgestreept spierweefsel binnen het oog, er ligt echter wel glad spierweefsel binnen de ogen (denk aan de spieren betrokken bij accommodatie). Deze spieren binnen het oog zijn niet stuurbaar door de vrije wil en zijn daarom per definitie ontrainbaar en hebben geen invloed op het verbeteren van het zicht. De dwarsgestreepte spieren, waar VolZicht naar refereert zijn de richtingsspieren waarmee je de ogen kan sturen (links, rechts, boven en naar onder), deze zijn stuurbaar door de vrije wil en je kan ze dus bewust een richting opsturen. Waarom bij kinderen dan veelal getraind wordt op het gebruiken van deze spieren, omdat wij er vanuit gaan dat op deze leeftijd kinderen zich bepaalde manieren makkelijk kunnen aanleren, bij de gemiddelde volwassene is dat toch lastiger!

Nogmaals het klinkt niet onlogisch wat er uit gekraamd wordt. Het is inderdaad een feit dat ontspannen en eens fijn voor je uit kijken zoveel fijner is voor het kijken dan het beeldschermknuffelen! Maar beweren dat je door ontspannen zoveel beter gaat kijken en dat het eigenlijk een beter alternatief is dan een bril of contactlenzen, dat is een compleet ander principe! En ik blijf er bij dat je als oogspecialist beter zou moeten weten. Dit soort beweringen zijn gevaarlijk, want als jij net iemand met -3.00 hebt wijsgemaakt dat hij zoveel beter ziet door oogyoga, dat ie spontaan in zijn auto springt zonder correctie en wegrijdt en dan iemand aanrijdt, wat dan? Het is pad die je niet moet willen bewandelen als zelfbenoemd oogspecialist.

Oogspecialist, maak het alsjeblieft beschermt!

Door dit soort praktijken vindt ik nog sterker dat het beroep opticien beschermt moet worden, dat de term oogspecialist achter slot en grendel moet. Alles om er voor te zorgen dat er met ogen gewerkt mag worden door mensen die er echt iets van snappen. Niet door mensen die blind vertrouwen op een mening in plaats van feiten, daarvoor zijn onze ogen te kostbaar!

Mocht OogYoga nou echt een blijvertje zijn, dan hebben de oefeningen wel namen nodig. Hierbij mijn suggesties; het rollen van de ogen = “de heb je haar weer oogrol” , het naar boven kijken = “opwaartse wanhoop”, het naar beneden kijken = “teneergeslagen teleurstelling dat volzicht niet hielp”

workhopspelenmeteye-toolsvoorblikteopenen

Een blog zonder volgers is een kroeg zonder bier! Dus dank voor het lezen van weer een stuk meningspuien van de bovenste orde. Ik zou het ontzettend tof vinden als jullie de blog zouden willen volgen en delen, want #delenisgratis. Wil je meer van mij lezen, volg de blog dan ook op facebook, klik hier. Thnx all!

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.