Vrouwen in de optiek, Halleluja!

Een open brief aan de NUVO over de onrust in ons idyllische optieklandschap, online gelezen op Facebook, liep gierend uit de bocht door de opmerking dat er te weinig mannen bij de nieuwe generatie opticiens zit. Want het gebrek aan mannen in de optiek, zou de laatste spijker zijn in de doodskist van de zelfstandige optiekmarkt. Het verraste me, zou het anno 2017 nog mogelijk zijn dat zo’n out of the blue seksistische opmerking nog voet aan de grond kan krijgen in Nederland. Nederland het land van genderneutrale toiletten en ANWB kleding voor iedereen.

Dankzij vrouwen is de term sex sells in de detailhandel geslopen en dat is heerlijke ontwikkeling geweest. Want laat ik heel eerlijk zijn zonder de zoetgevooisde stem aan de andere kant van onze tussenzone tijdens mijn eerste refractie, het gebied waarin het vanaf ons veertigste levensjaar het allemaal grijzer wordt dan Christian Grey zich ooit had kunnen voorstellen. De mythische zone tussen multifocaal is ruk en enkelvoudig is ook ruk, wat moet ik nu doen. Zonder die stem die zoeter was dan honing en tot mij sprak op een manier die zich laat vergelijking met een klaterende waterval van het zuiverste goud. Zonder die stem had ik nooit een bril genomen, en had ik nooit iets met optiek gedaan. Sterker nog, ik zou waarschijnlijk nog steeds bezig geweest op een versafdeling van de plaatselijke supermarkt, inclusief suf petje.

Zij een opticien, ik een jongvolwassen gozertje zonder de ballen verstand van ogen en kijken ansich. Zij is opticien van een hoogsegment optiek zaak, zelfstandig. Zij behelst voor mij de essentie waarom optiek een zoveel mooier vak is geworden. Zonder haar en vele versies van haar, was optiek Nederland waarschijnlijk nog steeds een mannenbolwerk waarin strak gekapte mannen met een Mart Smeets bril en dikke witte jas. Een bolwerk waarin functionaliteit het wint van excentriek, waar een directe rechtse opmerking het wint van mooi verpakte samenvatting van je probleem inclusief een liefdevolle oplossing.

Vrouwen in de optiek, ze ademen in alles het idee dat seks sells, niet te zeggen dat het altijd zo hoort te zijn. Maar wanneer jij als mooie vrouw met mooie lokken die je sensueel en met groot gevoel voor drama wegveegd voor je ogen, zachtjes fluistert “meneer u heeft last van een astigmatische afwijking”, mijn god dan is dat het geilste wat ik ooit heb gehoord, op dat moment zou ik wensen dat je me van alles diagnosticeert…. Waterpokken, myopie, prikkelbaar darm syndroom, astigmatisme of zo scheel als een otter. Zolang je het maar over kersenrode lippen met een ongetemde en ogenschijnlijk speelse warmte laat rollen. Het maakt elke diagnose als een warme passionele zoen in plaats van de mannelijke directe approach die toch een gebrek van inlevend vermogen lijkt te missen. Een montuur verkopen gaat ook aanzienlijk makkelijker met een vrouw die je verteld hoe mooi dat montuur staat, elk compliment laat je groter groeien dan je ooit was, elk compliment brengt meer zelfvertrouwen. Seks sells, zeker in het geval van een vrouw, ik zal het niet propaganderen, maar met al mijn vijf borstharen die boven mijn overhemd uitsteken kan ik zeggen dat de meeste mannen niet veel warmer worden van een compliment of twee als het van mij komt.

Ruim tachtig procent van de geslaagde optiekstudenten is vrouw en zal niet voltijds willen werken, 32 urige werkweek wordt als voldoende gezien volgens de optieker die dit postte. Dit zou een absolute doodzonde zijn voor de zelfstandige optiekmarkt en eigenlijk een perfecte situatie creëren voor de ketenopticiens. I call it bullshit, er blijven in optiek Nederland namelijk genoeg vrouwen en mannen over die graag een eigen zaak beginnen, mensen met kinderen die gaan zitten met kinderen die ouder worden en de wens om meer te kunnen werken zal navenant daardoor ook groter worden. Vrouwen die parttime hebben gewerkt bij een keten of bij een zelfstandige opticien zullen mogelijkheden gaan zien om fulltime te gaan werken. En dat kan in loondienst zijn, maar dat kan ook betekenen dat ze voor zich zelf beginnen. Het is complete waanzin om te stellen dat door het gebrek aan de hoeveelheid mannen anno 2017 in de optiek, de zelfstandige optiekmarkt compleet naar de klote gaat over een aantal jaar. Ik blijf graag geloven dat een grote groep aan vrouwen de optiek markt veel leuker maakt dan dat het ooit geweest is, en dat die vrouwen ervoor zorgt dat wij uiteindelijk veel liever met elkaar omgaan. Want die optiekreuzen die elkaar naar de filistijnen helpen in de reclames, worden die geleid door mannen of door vrouwen?

Vrouwen in de optiek, laatste spijker in de doodskist van de zelfstandige optiekmarkt, of een onderdeel van een fundament die de optiekmarkt in Nederland doet groeien en bloeien als een bloemenpracht in het voorjaar tijdens een maartse regenbui, Halleluja!

sex_sells__4k__by_thegoldenbox-da4hlqx

Be sociable and share! Optiek zonder vrouwen is als een café zonder bier, CSI Miami zonder een overacting acteur en als een blog zonder lezers! Lees meer van mij verder op de pagina en op de community hier

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

2 reacties op ‘Vrouwen in de optiek, Halleluja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.