#Held

#Helden, volgens ons uiterst betrouwbare Wikipedia bestaat de definitie van held uit het volgende: Oorspronkelijk is een held een moedige figuur die in (religieuze) mythes, sagen of legendes grootse daden verricht. Het woord is verwant aan het Welshe caled, wat gehard betekent.

Vaak zijn zulke helden van (half)goddelijke oorsprong en gaan hun daden de menselijke vermogens ver te boven, zoals bij de Griekse heroi, of bij twintigste-eeuwse superhelden als Superman en Spider-Man.”

Het begon met een berichtje van een vriendinnetje, of ik nog wist van die dame met een lui oog en in het andere oog een netvliesloslating, en alhoewel mijn geheugen harder zuigt dan een nilfisk stofzuiger, stond mij dit geval nog redelijk bij. Een bijzondere casus met een resultaat waar best over naar huis te pennen was, de dame keek naar omstandigheden gewoon goed met haar bril, en dat was voor haar een ervaring die ze al een tijd niet meer gehad had. Mijn vriendinnetje kreeg van de week een kaartje, waarin ze uitvoerig bedankt werd voor het op een goed spoor zetten naar een nieuw soort onafhankelijkheid die deze klant al jaren met node had gemist. En ik kon maar op één manier reageren…. #held.

Wanneer was jij voor het laatst een #held?

Wanneer was jij voor het laatst de held zonder spandex en cape? Wat heb je überhaupt nodig om een held te zijn? Een optiek held zijn is geen keuze, niet iets wat je vooraf hebt bepaald te gaan zijn. Je hebt geen opticienman/girl cave onder je huis nodig waarin je jezelf kan hijsen in een strak stoeipakje en met een doorleefde rokersstem refracties en verkopen gaat doen. Een optiek held zijn is een gevolg van dat jij met een oneindige inzet, enthousiasme en met absoluut niks minder dan het beste genoegen neemt, voor jezelf en voor iedereen die je voorziet van jouw exceptionele kwaliteiten. Dit zijn basis bouwblokken waarop een optiekheld gefundeerd wordt.

Optiek helden worden niet gekleurd door waar het optiekhart klopt, rood-groen-geel-oranje of neutraal, who gives a fuck right? Helden gaan net dat stapje verder, het overtreffen van een verwachting zonder dat vooraf bewust te vermelden. Het is die bril herstellen die scheef staat bij een klant die een setje daglenzen komt ophalen, het is dat bakje water voor de hond die mee moet de winkel in, het is een kleurplaat van een bril voor jonge kinderen, het is niet genoegen nemen met een klant die zegt, van joh weet je iedereen zegt dat het kijken maar op zestig procent zit, en jij, jij met je optiekhart brandend van passie voor het gaafste beroep ter wereld er na een refractie tachtig procent uit weet te persen. Wat nou een lui oog, wat nou een netvliesloslating, fuck it, ik geef honderdenéén procent voor deze refractie en je krijgt het beste wat mogelijk is, not holding anything back. Dat maakt een optiekheld.

Jouw saga begint morgen, op “thank god it’s Monday”

Sages, legendes, mythes, verhalen van grootsheid beginnen bij een klein dingetje, een goor groen plakkerig neuspadje voor mijn part. Het verschil maken voor één klant biedt de mogelijkheid om een verschil te maken voor een steeds groter wordende groep. Opticiens, halfgoddelijk… Brengers van visie voor velen, de originele brengers van het licht, zoekers van problemen waarvan je niet wist dat je ze had, helden!

Wanneer was jij voor het laatst een held? Ik moest er even over nadenken, en alhoewel ik veel momenten heb dat ik mezelf een klein beetje superman voel omdat ik iemand hielp aan multifocale lenzen, en daarmee blijer was dan een kind op pakjesavond. Of omdat ik iemand hielp aan multifocale bril waar ze enorm over twijfelde, want de huidige die ze nu had gebruikte ze als een €300,- kostende haarband, terwijl op haar neus een €2,- leesbril pronkte van de kruidvat. Ze zette hem op, en de blijdschap over het comfort straalde uit de lichtpuntjes diep verscholen in haar ogen. Maar het moment dat ik mezelf het hele Marvel universum in één keer voelde, werd gecreëerd door een jongeman van drie jaar, uit onderzoek bleek dat hij een gemiddelde sterkte nodig had van +7.50… eerste keer bril. Zijn eerste opinie was, niks, niks, niks, niks, niks… Uiteindelijk met vader en moeder een montuur gevonden, glazen besteld en mooi in elkaar gebouwd. Bril afgeleverd op een mooie dag, en alhoewel hij hem niet op wou…. liep hij de deur uit met de bril op. Hij liep de deur uit met de ogen wijd open, stil en verwonderd. Hoe klote de wereld ook mag zijn op bepaalde momenten, voor in elk geval een dikke vijf minuten was de wereld voor hem nog nooit zo mooi geweest. Het hoeft niet gezegd te worden, maar de vibe die je krijgt, #helden materiaal.

Mijn vriendinnetje, optiekheld en optiektalent, werkt niet voor een zelfstandige opticien.. ze heeft een rood kloppend optiekhart op de juiste plek. Voor optiekhelden telt eigenlijk maar één ding; I see now that the circumstances of one’s birth are irrelevant. It is what you do with the gift of life that determines who you are* Optiekhelden worden ergens geboren in een bedrijf, welk bedrijf dat is totaal onbelangrijk, wat je er mee doet is oneindig veel belangrijker!

Super-hero-words-pic

*quote uit mijn übergeek tijdperk, Mewtwo in Pokémon the Original movie; Mewtwo strikes back (1998)

Bedankt voor het lezen tot helemaal hieronder aan toe! Jullie zijn echt fabuleus, vergeet de community niet te volgen op Facebook, en dat doe je hier

Ferdinand, nu ook te boeken voor al je feesten en partijen 😀

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.