Koos Cao-loos

De nieuwste generatie opticiens vragen zich af hoe het mogelijk is dat ze een baan op de kop hebben weten te tikken waar geen geldige cao voor loopt. Collectieve ArbeidsOvereenkomst, één van de grondbeginselen in je professionele carrière, ‘een zekerheidje waar je in kan terug kan vinden wat je rechten/plichten zijn En of je dan werkt voor een groen, rood, of geel bedrijf, of dat je het echt goed voor elkaar hebt en je werkt voor een zelfstandige werkgever. Who cares, jouw carrière is gewaarborgd door een cao, want jij bent een opticien en je werkt voor een optiekzaak.

Echter in 2017 is een cao verder weg dan een elfstedentocht op tweede pinksterdag, en kunnen wij het niet afdoende uitleggen aan iedereen die een toekomst in de optiek overweegt. Gelukkig hebben wij als opticiens een Unie die toch enigszins ervoor zou moeten kunnen zorgen dat alle neuzen in de juiste windrichting gaan of als dat dan niet lukt, in elk geval een groot donker hol moet kunnen vinden waar alle neuzen wel in passen, in onze eeuwig durende zoektocht naar een cao. En toch, zitten wij in 2017 zonder een cao, zonder een correctie op de salarissen die achtergebleven lijken te zijn ten opzichte van de veranderende economische omstandigheden binnen Nederland en Europa.

Cao en de Optiek, geen gelukkig huwelijk.

Laat ik stellen dat ik ben voor invoering van een cao voor optiekbedrijven, ik ben voor een gelijk speelveld voor iedereen die zich bezig houdt met andermans ogen. Ik ben een enorm groot voorstander van regulering van het vak opticien en ik vind het tegen de borst stuiten dat er mensen zijn die zich opticien noemen die de titel niet verdienen. Het is hetzelfde als wanneer ik een medisch centrum binnenloop, een deur van een operatiekamer open trap en mezelf voorstel als hartchirurg met 50 jaar ervaring. Met een goede portie Amsterdamse bluf kom je tot heel ver, maar je zal dan wel moeten presteren. En ergens loopt dat niet lekker wanneer het aankomt op zelfbenoemde opticiens.

Ergens sinds het stenen tijdperk zitten wij al zonder een cao, en die unie blijkt niet in staat te zijn om eens echt door te pakken om daar echt verandering in aan te brengen. Toen ik eens door de samenstelling van de unie heen scrollde op mijn computer vielen belangrijke factoren op. Er zijn namelijk partijen aanwezig in de samenstelling die misschien wel gebaat zijn bij het cao-loos blijven van de optiek… Want laten wij eerlijk zijn, een cao zou inhouden dat er gereguleerd zou moeten worden binnen de optiek. Het zou niet zo moeten zijn dat veel van mijn ketencollega’s een kleine €400,- bruto per maand minder verdienen dan ik voor hetzelfde werk, het kan niet zo zijn dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen opticien, en refractionist. Het kan niet zo zijn dat wij als opticiens werkdagen maken van 12 uur en dat het normaal gevonden wordt? Toch?!

Invloed van ketens betreffende een cao te groot, of verwaarloosbaar?

Om verschillende redenen zou ik mij kunnen voorstellen dat het voor een keten binnen de unie fijn is dat er geen regulering komt door middel van een cao. Immers stel toch voor dat je al die opticiens en contactlensspecialisten zou moeten gaan betalen naar wat hun werkelijke marktwaarde is. Daar helpt geen belastingtrucje of een hoofdkantoor op Guernsey meer tegen. Het beroep opticien beschermd maken tegen wildgroei van de term opticien. Het zou inhouden dat veel ketens zich niet per definitie meer opticien mogen noemen, een naamsverandering is de enige optie. En omdat ik de zuurste ook niet ben, wil ik alvast een suggestie doen: Brillen Aanmeet Fabriek, B.A.F. in het kort.  Eenvoudig, makkelijk begrijpbaar en geen onnodig gebruik van de naam opticien die dan toch zou impliceren dat je overal gediplomeerde opticiens tegenkomt, en zolang dat niet gewaarborgd kan worden…. En ik snap het, als keten wil je de mooie titel opticien voeren. Maar zorg er dan voor dat je meehelpt het te reguleren! Zorg voor dat gelijke speelveld waar Optiek Nederland op zit te wachten. Ga niet frustreren omdat een gelijk speelveld niet werkt voor je!

Een cao is hoognodig, en eigenlijk al minimaal 10 jaar te laat. Zorg ervoor dat alle neuzen voor één keer naar de juiste richting staan, en maak het beter! Voor jezelf, voor mij, voor onze collega’s die €400,- per maand minder verdienen dan hun marktwaarde zou voorschrijven, voor iedereen die wil dat optiek Nederland gereguleerd moet worden, voor iedereen die wil dat ook nieuw bloed binnen de optiek het goed gaat hebben!

aa-cao

Be sociable and share, oh en vergeet me niet te volgen hier of op Facebook en dat doe je hier.

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Een reactie op “Koos Cao-loos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.