Optiek na Froger.

Opleiding tot opticien, het kan in twee jaar, het kan in drie jaar, hell het kan zelfs in zeven jaar… Het is maar net hoeveel tijd en energie je erin wil stoppen. Motivatie is key! Tot er een keer een dag komt dat een multifocaaaaaaale bril niet veel meer bleek te zijn dan een druk op de knop.. aah nou ja! Opleiding tot opticien, lijkt in 2018 een nieuwe fase in te zijn gegaan. Want sinds de aankondiging dat wij onze ogen thuis kunnen gaan meten, en nu zelfs volkszangers een oogmeting krijgen van een computer, wat moet de opleiding tot optiek dan nog. Sterker nog, heeft een optiek opleiding nog wel enige levensvatbaarheid sinds optiek na Froger?

Ik heb mijn opleiding met veel plezier afgelegd, sterker nog ik werd zielsgelukkig van de praktische vakken. Refractie, beetje klunsen met een soldeerapparaat… man man, wat een feestje. De theoretische vakken…. nou ja laat ik zeggen dat ik geluk heb gehad. En oprecht ik baalde als een dolle van de “verplichte basis”, wiskunde, rekenen, Nederlands en Engels. Maar overall heb ik met heel veel liefde de opleiding gevolgd en geloof ik dat ik een redelijke opticien ben geworden. Maar sinds ik heb gezien dat alles kan met een computer vraag ik mijzelf af of ik niet voor de gek ben gehouden met al die jaren die ik in een opleiding heb gestopt?

Lief lachen en op een knopje drukje, een opticien anno 2018

Wat is de taak voor opleidend Nederland in deze waanzin die bijna traditiegetrouw in januari plaats vindt? Het is heel simpel om eerlijk te zijn, de opleidingen moeten vooral heel duidelijk laten zien dat het beeld wat geschetst wordt absoluut niet strookt met de waarheid. Een oogmeting met een computer of thuis achter je beeldscherm? Wat is er gebeurd met onze gekoesterde anamnese, het punt om echt een verschil te maken? Waar is onze refractie gebleven met alle binoculaire testen? Waar is ons vak gebleven? Zijn wij ondertussen vervallen tot een vakbekwame knopjesdrukkers? Door reclames zoals die van meneer Froger en die van Easee en de online oogtest wordt een situatie gecreëerd dat er een lading toekomstige opticiens gaat komen die denkt dat opticien zijn niet veel meer is dan een funky ogend apparaat en glaasjes uit een muur trekken om ze in een montuur te duwen.

Waar begint de grens tussen, “zo moet optiek bedreven worden en absolute waanzin”. Ik wil geloven dat die grens met meneer multifocaaaaaal nu wel bereikt is. Optiek is zoveel meer dan wat ze laten zien, en dat moet naar buiten gebracht worden. Optiek heeft een sprankelende campagne nodig, gemaakt door onze branche organisatie, gesteund door de optiek opleidingen in Nederland, gesteund door elke zichzelf respecterende ketenopticien, zelfstandige, laat de opleiding optometrie zich er mee bemoeien, elke oogarts in Nederland. Want wanneer wij niks doen dan zijn we indirect debet aan het succes van thuismetingen via je computer en refracties via autorefractors en alle gevolgen van dien.

Viva la Revolución, niks tegen de toppers…. Maar ook een topper verdiend een echt goede bril, aangemeten door een optiektopper!

Ik wil graag geloven dat ik een vakman ben die heeft geleerd te kijken naar minimale verschillen tussen ogen. Die geleerd heeft de optimale oplossing aan te dragen voor mijn cliënt. Die geleerd heeft een perfect montuur op basis van gezicht, personality en sterkte bij iemand te zoeken. Ik heb geleerd hoe ik een montuur goed kan zetten op een gezicht. Dingen die niet mogelijk waren zonder een goede opleiding, dingen die volgens optiek na Froger niet langer noodzakelijk zijn zolang je maar lief blijft lachen.

Wij zijn klaar met optiek na Froger! Viva la Revolución.

viva_la_revolucion___grim_fandango_fan_art_by_rauhapax-d82g1j2

Natuurlijk vind ik dat iedereen een bril mag kopen bij wie of wat dan ook… Maar laten we eerlijk zijn als optiekbeesten dat wij zijn, als je een bril koopt… zorg dan dat het klopt! zorg ervoor dat het gebeurd door iemand die voor je ogen zorgt op de juiste manier!

Vergeet niet om de community te liken :), want dat zou echt heel erg tof zijn :D. De community vind je hier.

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.