Mijn blast from the past

Herinnert u ze nog, de jaren tachtig. Die jaren waarin ik ben geboren en de jaren dat de toekomst nog echt rooskleurig was. Want wij zouden zelfrijdende auto’s hebben, hoverboards en wij vergaapten ons aan briljante pracht van Miami Vice, Knight Rider, en The A-team… Mijn god, ik zou alles ervoor hebben om een combinatie van Michael Knight, Hannibal en Sonny Crockett te zijn. Spanning, mooie vrouwen, snelle boot en idem auto en een dikke sigaar. Livin the life in stijl!

Een dik jaren tachtig revival… dat is wat ik nodig had afgelopen weekend!

Een blik op de kalender verraadt de datum, 06-02-2018 het lijkt niet eens op 1985. En toch heb ik sinds afgelopen week een gevoel dat Miami Vice dichterbij is dan ooit te voren. Want afgelopen weekend was ik op de BOLD, zoals wel vaker het afgelopen jaar, en oh jongens eyecandy all over the place! Maar toen ik de line-up voor het eerst onder ogen kreeg, bekroop mij een vreemd gevoel… want een locatie minder, veel minder merken dan alle voorgaande edities. Wat was er aan de hand? Was de mojo verdwenen uit Nijkerk… Volgt het de route van de zonnebrillenbeurs waarvan de laatste editie gecancelled is, door gebrek aan belangstelling. Stromen angstzweet kolkten langs mijn lichaam naar beneden en na een lichte sessie hyperventileren en een uurtje Tell-Sell kijken, kwam ik weer een klein beetje tot zinnen.

Vanaf het moment dat de mijn vingers gleden over de monturen van Ana Hickmann (vooral die zonnebrillen), wist ik dat mijn angst ongegrond was. Want alhoewel ik bekende lijnen terug zag komen, was ik blij met de lijnen. Lijnen die ons doen verlangen naar een lente en zomer die eeuwig duurt. Cocktails en zomerse klanken van wéér een Enrique Iglesias zomerhit op de stranden van São Paulo. De toekomst van optiek in mijn handen en alhoewel ik na de zomerverliefdheid van Ana Hickmann gerekend had op een herhaling van zetten en bekende stijlen zou tegen komen op de rest van de beurs. Kon niks, maar dan ook niks mij voorbereiden op de blast from the past from the futuristic eighties!

anahickmann

Gamine NYC, wow-wow-wow-wow-wow…. funky beyond words. Vorig jaar keek ik naar fakbyfak eyewear en vond ik dat het te conceptueel was, straight from the catwalk de beurzen op. Net te heftig en net “té”. Gamine NYC lijkt het concept beter te hebben begrepen, mooie draagbare monturen met voldoende edge om op te vallen anno 2018, maar helemaal fresh in 1985 en passend in de futuristische lijn die lijkt te horen in dat tijdsbeeld. Het zijn monturen die horen bij zelfrijdende auto’s, monturen die zo gaaf zijn dat ze buiten mijn winkel (droomt even hardop) in elke zichzelf respecterende galerie thuishoort. Maar vooral zijn het monturen die het verdienen om gedragen te worden zonder enige reserve voor het leven, zonder schaamte en ramvol overtuiging van de drager. Man/vrouw, dit merk overstijgt elke genderbepaling. En dat kunnen alleen de beste!

garconne-nyc-round-sunglasses-shimokitazawa-black-front

Someone get me a VAVA eyewear pair of sunnies, I need them!

Maar waar mijn hart echt een vreugde sprong van maakte…  VAVA Eyewear, het merk druipt van de jaren tachtig techno sentiment en maakt een spetterend debuut in Nederland. Monturen die zo dik zijn dat ze zelfs van deze blogger en brillengek een onzeker mannetje weten te maken, ik bedoel zou ik dit überhaupt aandurven, zou ik de ballen hebben om zoiets op te zetten, zouden mensen niet vinden dat ik teveel zou proberen! Maar ergens vanochtend vroeg zag ik een minidocu over een Accidental Icon, en VAVA’s monturen zijn stuk voor stuk Accidental Icon makers. Het doet niet bewust zijn best om uit te groeien tot ware iconen, maar misschien maakt dat het merk ook zo mooi door het niet te zijn wordt het juist dat. VAVA gaat een mooie optische toekomst tegemoet.

VAVA-BL0007-BLACK-specs-front

En dan was er nog Yohji Yamamoto. Over deze grootheid valt weinig te zeggen afgezien van het feit dat als je hem nog niet kent, ga je eens diep schamen! Maar mooie brillen, met een goede vibe die uitstralen waarom je ooit met optiek bent begonnen. Dramatic-avant garde-intellect, een drieluik waarmee Yamamoto ooit begonnen is en blijft door creëren totdat zwart ooit uit de mode raakt. Zijn brillen zijn net zoals de kleur zwart, modern, arrogant, lui, gemakkelijk maar ontzettend mysterieus. En laten we heel eerlijk zijn, dat willen we allemaal toch in onze nieuwe bril!

YY

Kowalski is dik, vet en ontzettend nice!

Mijn laatste shout-out van de dag gaat uit naar het volgende, Kowalski Eyewear. Ondanks de naam Oost-Europees doet vermoeden, toch echt hartstikke Duits, maar wat een fun is dit uit, en echt waar ik ga het echt zeggen, Duitsland. Spikjesplinter nieuwe monturen voorzien van een gave used look! Het mist misschien de futuristische look die ik associeer met de jaren tachtig, maar je zou het ter plekke geloven als we zouden zeggen dat de monturen uit de jaren tachtig komen. Materiaal technisch zijn wel on top of hun game met gebruik van acetaat, carbon, steen, leer en kurk… Een heerlijk fun merk die goed paste in de retro feel die ik overhield van mijn bezoek aan de Bold afgelopen weekend.

Kowalski_Model_KB_Col_B2

BOLD, dare to be different. And so they did!

PS: hadden jullie al gezien dat er in November 2018 een BOLD the Sun Edition is!

Bedankt voor het lezen van weer een blog, super tof :)! Ik zou het ontzettend gaaf vinden als jullie de moeite zouden willen nemen om mijn community ook te volgen, en dat doe je hier.

 

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.