Het moment dat Eyelove de redding voor optiek Nederland bleek te zijn.

“Natuurlijk hebben wij er verstand van ,wij zijn namelijk uitgebreid getraind in het gebruik van de volautomatische apparatuur” Een klein zinnetje, tot de nok toe gevuld waarom het fout gaat binnen de optiek en de volledige oplossing voor de optiek in één. Misschien, heel misschien is Eyelove wel de redding van de optiek.

Ik wil weer een beroep om trots op te zijn!

Wat is er fout gegaan in Nederland als de huidige definite van Opticien is “getraind in het indrukken van een knopje”, in plaats van de mythische “grand wizard of a country called Presbyopia”? Ergens over de jaren heen is het idee gaan leven dat je geen opleiding nodig hebt om een opticien te zijn, en dat beeld is gevoed door een Hans die intern getrainde refractionisten liet rondlopen om oogmetingen te laten verrichten. Werk wat daarvoor veelal werd uitgevoerd door mensen die er verstand van hadden en in staat waren complexere problemen te tackelen. Intern getrainde mensen betekende een lagere kostenpost en daarmee een veel voordeligere bril, en een devaluatie van het beroep opticien was daarmee begonnen.

Sinds de opkomst van Eyelove en vergelijkbare bedrijven die zichzelf opticien noemen is de devaluatie alleen nog maar verder toegenomen. Want naar mijn weten is een opticien een eerste lijn in het lokaliseren van zichtproblematiek en is capabel omdat adequaat op te lossen zolang het binnen het vermogen ligt van de opticien. Indien niet zal een goede opticien een doorverwijzing adviseren naar een specialist voor verder onderzoek, maar zal nooit tegen een cliënt zeggen, “ik zie een verandering betreffende uw sterkte ik adviseer u om naar de oogarts te gaan voor een controle”. Elke opticien die dat durft te zeggen zonder een degelijke refractie te hebben uitgevoerd, verdient een high five in het gezicht met een stoel, want news flash….. als opticien hoor je eerst, wanneer je zoiets waarneemt, te kijken of je je klant weer goed kan laten kijken!

Ik wil gewoon een kuurtje lul!

Dit is toch hetzelfde als naar een huisarts gaan met je griepje voor een kuurtje, om dan je huisarts horen te zeggen “Ik zie dat er iets is met u, maar gaat u maar naar de neuroloog, zal ik een u een briefje meegeven?” Nee lul ik wil gewoon een kuurtje!

Kwaliteitseisen voor oogmetingen, richtlijnen voor een oogmeting, maak van opticien een landelijk beschermd beroep! Zorg ervoor dat mijn buurman (die begenadigd stratenlegger is trouwens) niet diegene is die morgen denkt, zeg zo’n meetinkje kan ik ook wel zelf even doen. Dankzij Eyelove, Easee en flink wat andere partijen ligt er nu een voorstel voor kwaliteitseisen voor oogmetingen, en dat is een flinke stap vooruit de goede richting op. Eyelove lijkt te triggeren wat al een lange tijd geleden getriggerd had moeten worden, onze drang om Nederland te onderwijzen in wat optiek nu echt inhoudt. En in dit geval liever laat dan nooit.

Voor de optiekopleidingen in Nederland ligt hier ook een grote verantwoordelijkheid. Er zou meer zichtbaar op gehamerd moeten worden dat opticien zijn meer is dan heel eenvoudig een bril verkopen. Want Eyelove is geen opticien, Charlie Temple is geen opticien, het zijn brillenverkopers. En ja daar zijn ze goed in, en chapeau daarvoor. Maar zorg ervoor dat ze zichzelf ook gaan kwalificeren als verkopers van brillen in plaats van opticiens. Want een opticien is iemand die weet wat de invloed is van een convex of een concaaf glaasje op de lichtbreking in het oog, is ook iemand die ’s nachts wakker gebeld kan worden om de formule L+F= af te maken, is iemand die een mineraal glaasje tot een vierkantje, inclusief mooi facetje kan slijpen op een handslijp automaat, is iemand die heeft leren slijpen, afpassen, aftekenen van enkelvoudige, multifocale en bifocale glazen, is iemand die weet wat de aandachtspunten bij waterstofperoxide systemen zijn bij het gebruik van contactlenzen, is ook iemand die heeft leren meten op een uitgebreide manier, kan een cilinder verkrijgen door zowel een kc als een nevelmethode, weet hoe prisma’s werken en weet nog wat een hollandse kijker is. Kom daar maar eens mee aan bij de gemiddelde online winkel of Eyelove. De week van de opticien is in combinatie met kwaliteitseisen voor een oogmeting een serieuze stap de goede richting op, maar wij zijn nog maar net begonnen.

Onderwijs is een krachtig middel om verandering te bewerkstelligen, gebruik het dan ook!

Laat ons onderwijzen, laten we Nederland “onderwijzen” waarom er een verschil bestaat tussen optiekzaken, optiekketens en brilverkopende partijen. En laten we beginnen met de week van de opticien. Want 2018 is het jaar van de revolutie, 2018 is het jaar dat Eyelove optiek Nederland heeft gered!

nelsonmandela1-2x

Bedankt voor het lezen, be sociable and share, vergeet ook niet de community te liken, en dat doe je hier

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

2 reacties op ‘Het moment dat Eyelove de redding voor optiek Nederland bleek te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.