Klantenbinding en myopiemiles, spaart u al mee?

Spaart u ook al mee? Één van die vragen die je niet verwacht te horen bij een optiekzaak. Meesparen? Waarvoor dan? Myopiemiles, presbyopiepunten, zichtzegels, een dagje naar de oogarts, of ik al een prismapas of een strabismespaarkaart heb? Nee, nee uiteindelijk is het allemaal niet zo erg, maar of ik wil sparen voor contactlenzen of een bril, een automatisch incassosysteem die ervoor zorgt dat ik geld bespaar en ik klant blijf.En ik snap het, de schoonheid van een rechtlijnig spaarsysteem is pure poëzie. Maar het schept een voedingsbodem voor een belangrijke vraag die ergens in ons achterhoofd moet gaan borrelen. Heeft de optiek een spaarsysteem nodig, zijn wij er van afhankelijk omdat we bang zijn dat onze klanten minder trouw zijn aan ons dan we in de eerste instantie denken?

Klantenbinding door te sparen, gewoon op een chique manier korting geven zonder het korting te noemen.

Klantenbinding door te sparen voor je nieuwe lenzen of zelfs een nieuwe bril. Waar een automatische incasso al niet goed voor is.  Wij lijken vooral niet te willen verliezen van onze concullega’s. Want wat als onze concullega een betere aanbieding heeft, wat als de lenzen aan de andere kant van de straat voordeliger zijn? Een spaarsysteem leunt zwaar op de “P” van prijs. Want ik heb nog nooit een opticien horen zeggen dat de prijs van contactlenzen + vloeistof zonder sparen op €150,- zit, maar wanneer je spaart kost het ook €150,-. De prijs ligt vanuit een spaarsysteem altijd lager dan de normale vraagprijs. Sparen lijkt daarmee niks te maken met comfort te maken voor de klant, maar meer met korting geven zonder het korting te noemen. En dan begint mijn allergie voor het begrip korting toch weer de kop op te steken…. Want stel dat de lenzen + vloeistof normaal €150,- kosten, maar vanuit een spaarsysteem €125,-…. dan is de enige juiste vraag die gesteld moet worden, waarom kosten ze normaal gesproken dan €150,-?

Klantenbinding vanuit een prijs standpunt is in de basis niet veel meer dan wat de goedkopere ketens doen. Wederom ben je werkzaam bij een H.A, Pearle, Specs, C.T, Eyelove etc snap ik waarom er voor gekozen wordt, want de markt aan de bodem is waanzinnig dik gevuld met opties voor de consument. En ben je indirect verplicht aan de marktpositionering van je bedrijf om er wat mee te doen, dus is een vorm van sparen een prima plan. Maar wat ik dan minder snap is waarom steeds meer zelfstandige opticiens dit principe ook hanteren, want moet je als zelfstandige optiek speciaalzaak wel willen mengen in het geweld wat zich aan de onderkant van de markt afspeelt? Kan je niet veel beter uitgaan van het principe dat jij als speciaalzaak op maat gemaakte kijkoplossingen kan bieden, kijkoplossingen die niet aan de onderkant van de markt te vinden zijn? Zou dat niet veel een betere klantenbinding zijn dan kijken of je mensen kan gaan binden door de “P” prijs?

Wat is de meerwaarde van een spaarsysteem? De korting of het gemak?

Wij lijken indirect bang te zijn om het te verliezen van de onderkant van de markt, ongeacht hoe hard we ook ontkennen. Een spaarsysteem voor klanten lijkt dat beeld alleen maar te bevestigen. Is een spaarsysteem dan nu echt zo’n slecht idee? Welnee zolang het maar geen korting is, financieel voordeel kan ik toejuichen, want als je klant een €150,- in zes maanden kan betalen in plaats van één keer dan waarom niet? Maar als jou sparende klant €125,- per half jaar betaald i.p.v een €150,- per half jaar voor de niet sparende klant, het voelt gewoon niet tof.

“Spaart u al zichtzegeltjes, prismapas of myopiemiles, wilt u extra hypermetropie opnemen, een flesje druppels kost €13,-, houdoe, houdoe, houdoe…..”

37854_kassameisjes

Be sociable and share :). #delenisgratis #opticienmetbaard. Vergeet ook niet de community te liken, en dat doe je hier.

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.