De geboorte van Essilux, tijd voor buskruit met muisjes.

Essilux, het is een feit. Eind 2016 schreef ik over het nieuwtje dat Luxottica in de glazen zou gaan. Een commercieel plaatje doemde op in mijn hoofd, ik had bedacht dat ze het maken van de glazen in eigen huis zouden houden. Immers zo´n groot bedrijf zal voldoende capaciteit hebben om ergens in Italië een fabriekje uit de grond te stampen om daar dan de glazen te maken. Ruime ervaring in glaskennis? Dat lijkt sinds de Eyelove multifocale glazen niet meer een heel grote pré te zijn.

Essilor, wereldwijd toch één van de authoriteiten op het gebied van multifocaal, Varilux is toch een beetje de Coca-Cola van de brillenglazen markt. Niet het bedrijf die ik automatisch koppel aan de expansiedrift van Luxottica, en toch zijn wij nu in maart van het jaar 2018 en is de fusie van Essilor en Luxottica een feit. Essilux gaat gegarandeerd in de komende jaren een zeer dominante factor worden binnen de optiek, maar wat gaat het voor ons betekenen? Wat gaat het betekenen voor leveranciers zoals Seiko, Shamir, Zeiss, Rodenstock, Hoya?

Zijn de glazen uit Italië net zo goed als de pasta’s?

De eerste jaren zal er eigenlijk niet zo heel veel veranderen, buiten de menu’s in de kantine van Essilor in Zevenaar om natuurlijk. Echte cappuccino, goede wijnen, pizza en pasta’s, ciabatta’s tijdens de lunch, een meer dan prima verandering ten opzichte van de Hollandse broodjes gezond en karnemelk. Maar in glas, welnee…. Varilux zal voorlopig echt nog Varilux blijven, maar langzaam, heel langzaam…. Een fusie twee grootmachten is ergens vragen om twee kapiteins op één schip. En Italianen en een goede samenwerking, de geschiedenis wijst bijna altijd iets anders uit. Luxottica lijft Essilor in, het houdt in dat de Italianen de controle krijgen over Essilux en daarmee zal indirect ook heel langzaam de Luxottica slag geïmplementeerd gaat worden in de producten origineel geleverd door Essilor. Het lijkt sowieso waanzin zijn om te denken dat de kwaliteit die Essilor levert(de) doorvloeit in het portfolio van Luxottica.

De andere glaspartijen worden in elk geval gedwongen tot nadenken, het opnieuw beoordelen van de marktstrategie, want dat er een optisch bloedbad zit aan te komen, is bijna onvermijdelijk. Tegen de financiële armslag van Essilux is niet op te boksen, tegen de marketingtools van Essilux is weinig opgewassen. Wat moet je dan in weegschaal gooien om überhaupt een deuk in dat Italiaanse pakje mozzarella te hengsten? Het beste wat je kan doen en moet doen is kijken naar het portfolio, Luxottica staat bekend om eenheidsworst van een gemiddelde kwaliteit voor een veel te hoge prijs. Als de Luxoticca slag een voedingsbodem vindt in het glasassortiment van Essilor, schept dat een enorm gat in de markt voor de concullega’s. Want je krijgt ruimte om écht onderscheidende producten op de markt te zetten, een hogere kwaliteit van glazen, tegen een meer dan goede prijs voor de consument, een onderscheidend service beleid, wat voor kansen als glasfabrikant wil je nog meer?! Want laten we heel eerlijk zijn, welke leverancier is op dit moment nog écht onderscheidend? Want iedereen biedt de beste en mooiste kijkoplossing met allemaal prachtige termen waarom het zó goed is. En uiteindelijk kiezen we alleen op basis van sentiment en de beste deal…. want stiekem zijn we allemaal Nederlands.

Kwaliteit en garantie’s, blijven die goed?

Voor ons als ondernemers doemt een heel ander scenario op, want wat als wij als glasleverancier Essilux hebben, wat betekent dit voor de kwaliteit die wij gewend waren te leveren? Hoe gaan de garantie voorwaarden worden? Ook voor een indicatie betreffende dit soort vragen, kijk naar Luxottica en de garantiebepalingen, kijk naar de kwaliteitstandaard voor Luxottica merken. Kijk naar hoe ze Ray-Ban hebben gehoereerd. Betekent je keuze voor Essilux ook dat je voortaan verplicht bent om 50% van je winkel te vullen met Luxottica merken, in hoeveelheden die rustig geschikt zijn voor een groot winkelbedrijf? Of wat te denken van de situatie dat je wel Ray-Ban voert, maar voor je glazen altijd gekozen hebt voor Rodenstock. Mag je dan nog wel Ray-Ban voeren? Of wordt je indirect verplicht om dan toch ook te kiezen voor Essilux als glasleverancier?

Voor de consument lijkt het allemaal gelukkig overzichtelijker te worden, garantieperiodes? Die lopen tot aan de deur. Prijzen gaan verder omhoog, en de namen van de glazen gaan het alfabet door. Essilux A tm Essilux Z lijken nagenoeg qua design allemaal op elkaar en de personalisatie mogelijkheden zullen bij het graveren van je naam in het glas wel ophouden. Het enige wat je zeker gaat weten is dat je het allemaal slikt als een prachtige tiramisu, want de monopoly is real.

Luxottica bestiert de optiekmarkt op een wijze die lijkt zoals Italianen de politiek bedrijven. Als een op hol geslagen Rodeostier door een porseleinkast. Dominant, met een flinke dosis minachting, en vol uiterlijk vertoon. Een beetje zoals Silvio Berlusconi, en laat die nou net ten tijde van de geboorte van Essilux ook weer begonnen zijn aan een resurrectie in de politiek. Ik vraag mij af, is Essilux een bunga-bunga baby, gecreëerd op een legendarisch feestje van Berlusconi onder het plafond van het sixtijnse kapel waar heel toevallig papa Essilor en mama Luxottica ook aanwezig waren?

Wie durft in het gat te springen? Wie o wie heeft de ballen?

De toekomst biedt veel opties voor ons als ondernemers en voor glasleveranciers om naar onze consument echt een verschil te maken en te laten zien. De enige vraag is…. Wie heeft de ballen om als eerste in dat gat te springen dat Essilux gaat maken?

eyeglass-lenses1.jpg

Be sociable and share, vergeet ook niet om de community te liken op Facebook en dat doe je weer hier.

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.