Beste Hans, wij moeten even praten.

Want je zit als klant bij de opticien achter een apparaat. De medewerker schuift lensjes in en uit en dan moet je zeggen ‘beter’ of juist ‘slechter.’ Vijf minuten later zit dit wetenschappelijk onderzoek erop en heb je een recept. Daar heb je volgens mij geen opleiding van twee jaar voor nodig. Dit moet echt in twee uur te doen zijn.” *Hans Verstraaten, journalist en columnist bij o.a Libelle en Retailtrends. Goud geld, brillenbusiness

Beste Hans, ik las je column en tot in grote lijnen dacht ik, de beste man heeft het begrepen. Je bent verbaasd over een idiote korting van maar liefst een whopping 96%! Dat je niet direct de vraag stelt waarom het überhaupt mogelijk is dat een montuur maar liefst 96% te duur is vergeef ik je. Maar het zijn vragen die geadresseerd moeten worden, Kamervragen wil ik horen over kunstmatig hooggehouden prijzen, barricades op het malieveld voor het permanent afschaffen van een korting op monturen! Want blijkbaar valt er nog winst te maken op een montuur van €10,00, anders zou de aanbieding niet bestaan is het niet?

Jouw rant over reclamecampagnes is bewonderingswaardig, want ja ik ben het volmondig met je eens dat de gemiddelde optiekcampagne van een keten bijna lijkt op een Tell-Sell reclame waarin als je NU besteld of binnen 4 weken na dit filmpje, die we door je strot duwen een tweede of een derde bril gratis krijgt en niet te vergeten een zeer exclusief, once in a life time offer….. Voor een eendagsvlieg dan wel te verstaan, want de volgende actie is nog veeeeeeeeeeeel, maar dan ook echt heeeeeeel veeeeeeeeel beter dan vorige. It’s the greatest sale you’ll ever gonna see, it’s the best! Echter er zijn reclame campagnes die veel beter uitgedacht zijn, ik wil je graag uitnodigen om een keer naar de “je bent meer dan je baan” campagne te kijken van de Specsavers, het zal je enigszins verrassen.

Opticien is een vak, het is meer dan 2 uur opletten.

Maar dan beste, beste Hans…. Heel veel ketens hebben inderdaad kundige opticiens in dienst met een mooie afgeronde opleiding, en een diploma waar veel toewijding, bloed, zweet en tranen in zit. Een opleiding kan op het MBO inderdaad binnen twee, drie of vier jaar… Iets met de basiskennis van de leerling op dat moment. Maar leren opticien te zijn binnen twee uur?! Beste Hans, het is inderdaad niet zoals de opleiding HBO Journalistiek, waarin je waarschijnlijk  “gewoon” 4 jaar keihard hebt gebuffeld om je gewenste papiertje te halen. Alhoewel ik heb gelezen (opgezocht op het internet) dat dat toch ook vlotter moet kunnen…. Immers NTI, LOI bieden ook verkorte cursussen journalistiek aan, en heel eerlijk, wil ik ze dat nog wel eens zien proberen met de opleiding tot opticien. Als oud MBO-student opticien voel ik mij ongewenst in de ballen gegrepen door deze wrede aanranding van mijn beroep. Twee uur, compleet waanzinnig man!

Jij als HBO’er, ik neem maar even aan dat je “theoretisch” bent opgeleid, zet de praktisch opgeleide MBO’er weg als overbodig. Want twee jaar in “opleiding” voor iets wat ook in twee uur MOET kunnen, wat denk je dat dat doet met de mensen die hard hebben gewerkt om uiteindelijk jou beter te laten zien? Zou dat motiverend werken, wat denk jezelf Hans? Wat als iemand tegen jou zegt… Vier jaar hard gestudeerd en nu vul je bladzijdes voor de Libelle? Goh had dat je ook moeten kunnen doen met een LOI’tje Hans! Devaluatie van wat je goed kan en waar je passie ligt, door niet veel meer dan een simpele regel. Voor een “theorist” had ik meer van je verwacht, van mij echter als een praktische opticien, nu ja dat is een ander verhaal (en ja daar is mijn schrijven dan ook naar).

Volgend jaar een nieuwe kans bij de #weekvandeopticien Hans?

Je aanval tegen de ketens is enerzijds meer dan prima, want je stelt hele kwalijke dingen aan de kaak, überhaupt het probleem dat ik als opticien een onbeschermd beroep heb is ronduit kwalijk te noemen en beschamend op globaal niveau! Maar je komt niet als journalist niet, maar dan ook echt totaal niet aan mensen die hard hebben gewerkt om te moeten komen waar ze nu zijn. Je devalueert niet een beroep in een column, zonder dat je hebt ervaren wat het betekent om opticien te zijn. Vorige week was het de week van de opticien in Nederland, maar waar was jij Hans? Kom eens meelopen voor een week, en dan pas mag je weer iets zeggen over de mensen achter de “titel” opticien. Over de optiek als bedrijfstak, blijf schrijven, want ik ben fan!

Proud optician.png

Ben jij ook opticien en herken je jezelf? Wees dan sociable and share! #delenisgratis, en vergeet dan ook niet de community te liken op Facebook en dat doe je hier

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

5 reacties op ‘Beste Hans, wij moeten even praten.

  1. Zoals je ziet. Je hebt geen 4 jaar journalistiek nodig om een goed stuk te schrijven. Gewoon 4 jaar optiek opleiding is meer dan genoeg, en dan heb je in die 4 jaar ook nog een ambacht geleerd waar menig mens jaloers op zal zijn.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik zou wel de uitdaging met deze journalist willen aangaan om hem 2 uur de tijd te geven zodat hij daarna een goede oogmeting doet en alle andere aspecten van de optiek te laten zien. We hebben het wel over de hele opleiding. Dan filmen we de uiteindelijke test en posten we die op social media.
    Moet een eitje voor hem zijn toch als HBO’er?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.