Bril kapot. En dat is de schuld van Darwin in de Bible-belt.

Hij is 15 en zit op het middelbaar onderwijs een keurige school met een fundament netjes in het Christendom, heeft een sterkte van -2.00 met een klein cilindertje en rechts een prisma van 4.25. We kunnen zonder enige twijfel zeggen dat de beste jongeman overduidelijk gebaat is bij het dragen van een correctie. Vreemd genoeg lijkt dat niet te vallen bij zijn klasgenoten.

Middelbaar onderwijs is een survival of the fittest, ook in de bible-belt.

Het middelbaar onderwijs, en dan niet om te willen stigmatiseren (maar je ziet het nu éénmaal veel vaker in de lagere lagen van het onderwijs) blijkt eerder de studie van Darwin in de praktijk. En dat is opvallend, zeker in de bible-belt waar ik werk. Ik bedoel ik verwacht eigenlijk van alles op het middelbaaronderwijs in mijn regio als het aankomt op brillen. Ik verwacht monturen die gekruisigd worden en spontaan herrijzen vanuit het punt dat brillen niet meer te redden zijn. Ik verwachtte brillen die over schoonmaakbadjes zouden lopen, ik hoopte op groen-geel-bruin ranzig trilbadje-water dat in wijn zou veranderen. Ik rekende niet op survival of the fittest en al het haantjes en alpha mannetjes gedrag wat daar bij hoort.

De prismabril heeft het 2 weken gered in de wrede jungle van het middelbaar onderwijs midden in de bible-belt waar naastenliefde, vergevingsgezindheid etc etc de overhand zou moeten hebben. Maar het Darwinisme bewees het tegenovergestelde. Het volgende vond namelijk plaats: Onze 15jarige had namelijk zijn haar laten doen bij een plaatselijke kapper, en tot mijn grote verbazing is het blijkbaar de standaard in deze jungle om aan iedereen met een nieuwe hairdo een paar stevige koeken uit te delen. Onze 15jarige kreeg zulke harde tikken, dat zijn €700,-+ bril gekruisigd werd zonder een kans op herrijzenis. Survival of the fittest, het zal onze 15jarige niet hebben meegeholpen dat hij oogt als iemand met een chronisch gebrek aan pit en vol desinteresse. Als de school nu om hem heen had gedraaid als het ware hij de zon was van zijn micro-cosmos dan zou dit niet gebeurd zijn. Hij was echter niet de zon, hij was Pluto…. En we weten allemaal wat er met Pluto gebeurd is.

De zwakste link zijn in Darwins leer, is geen gunstige uitgangspositie.

Ik bestelde een nieuwe bril voor onze 15jarige Pluto en een kopiefactuur + total-loss verklaring voor het alpha-ettertje die zich zo stoer voelde om koeken uit te delen op momenten dat het niet handig is. De nieuwe bril van Pluto hield het nu een anderhalve maand vol voor ie weer kapot ging, iets met de kapper (alweer ja). Je vraagt je af of zo’n school of een alpha-ettertje er iets van geleerd had. Dus ik vroeg de ouder wat er gebeurd was met het factuur voor het apha-ettertje. Het antwoorde verbaasde me enigszins en doet mij vermoeden dat scholen niet bestuurd worden door mensen die leerlingen graag willen doen laten groeien, maar door verzekeringsmaatschappijen die erbij gebaat zijn om de zwakste te filteren van de sterksten. Immers het factuur ging naar de ouders van het alpha-ettertje, en de verzekeringsmaatschappij die hoort bij de ouders, maar deze weigeren elke vorm van aansprakelijkheid, omdat de daad op YouTube is gezet. En daarmee in samenspraak is geweest met onze 15jarige Pluto.

Ik zie de directe toekomst somber in voor onze dodo in de dop, hij zal vlotter moeten evolueren dan de mens in het tijdsbestek van Homo Erectus naar Homo Sapiens om te overleven in een urban jungle die het meest lijkt op een uitvoering van “On the Origin of Species” geregisseerd door verzekeringsmaatschappijen.

evolutie

(image by nu.nl) 

Bedankt voor het lezen van weer een blog van DMO. Na de zomerstop zijn we weer terug voor een mooie tweede helft van 2018. Laat de optiekmarkt maar flink opgeschud raken de komende maanden! #besociableandshare En als jullie dan toch bezig zijn, vergeet ook niet om de community te liken 🙂 en dat kan hier

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.