Een blinde gok.

Oogmetingen laten uitvoeren, een blinde gok als het aan de consumentenbond ligt, geen zekerheid. Volgens de optometristen die de bond heeft geraadpleegd geven aan dat het meten van ogen geen exacte wetenschap is, en daar ben ik het blind mee eens, want de vrachtlading aan variabele factoren zijn niet te tellen. Maar…. als het geen exacte wetenschap is? Kan je daar dan wel een objectief onderzoek op uitvoeren? Sterk wisselende oogmetingen onder opticiens. Zoals mijn grote oranje vrind uit Amerika zou zeggen. Fake News! Immers het wordt het al gezegd in het stuk, het is namelijk niet meer en niet minder dan geen exacte wetenschap. Dus hoe wisselend is de meting dan nog als er geen exact bepaalde sterkte kan worden vastgesteld? In dat licht moeten wij concluderen dat elke meting op dat moment van meten onder de verschillende variabele factoren de juiste meting was. Wisselende metingen zouden immers alleen kunnen bestaan als er een vaste waarde zou zijn en elke gedane refractie onder exact dezelfde omstandigheden zou worden uitgevoerd. Iedereen die het tegenovergestelde beweert is alleen maar bezig met het ondermijnen van het ambacht dat opticien heet.

Dat uitgerekend de consumentenbond dat doet, is pijnlijk frustrerend. Hoort de consumentenbond er niet voor te zorgen dat alle testen onder exact dezelfde omstandigheden worden uitgevoerd? Dit om elk geval de illusie van objectiviteit te waarborgen?

12 opticiens, 13 refracties. Niks nieuws onder de zon.

Waar hebben wij dan mee te maken in dit geval? Er zijn twee optometristen die een cliënt hebben getest en daar is een waarde uitgekomen die bepaald is in een gecontroleerde testruimte. Niks mis mee, maar daarna de hort ermee opgaan in de hoop dat de meting exact gekopieerd wordt op een manier die de goedkeuring kan wegdragen van de optometristen. Is net zoiets als in een windstille indoor sporthal een 100mtr sprint te lopen in 9.58sec en dan verwachten dat je dat ook wel even redt net onder de top van de Mount Everest in stormachtige condities. Wake up and smell the roses world, never gonna happen! Want variabelen!

Wat mij misschien nog het meest irriteert in dat hele onderzoek, is dat van geen exacte wetenschap, exacte wetenschap conclusies getrokken wordt zonder nuance. Daarmee de kans kleiner makend dat opticiens ooit als een volwaardig beroep gezien gaat worden. Immers als een opticien niet eens nauwkeurig een sterkte kan bepalen? Wat stelt de optiek binnen Nederland nog voor? De consumentenbond polariseert de markt op een wijze die niet goed is. Het voedt het beeld wat de prijsvechters al hebben, voor een kwalitatief goede oogmeting hoef je niet meer bij een opticien te zijn, immers de consumentenbond beschouwd de oogmeting in Nederland als matig en niet veel meer dan dat. Sterker nog, het artikel en deskundigen impliceren in de toon van het artikel dat je voor je oogmeting veel beter kan zijn bij de optometrist dan bij de matige opticien om de hoek. Voor de gemiddelde prijsvechter koren op de molen, want een goede oogmeting doe je bij de optometrist, en waar koop je dan je nieuwe bril? Bij die te dure opticien die niet eens een goede oogmeting kan uitvoeren? of bij de brillenwinkel waar je maar liefst vijf brillen voor dezelfde prijs van één dure bril kan kopen.

Geboorte van de consumentenbond klant. Oh boy!

Hoe dan ook, ik verheug mijzelf nu al op alle consumentenbond klanten. Het type klant dat komt voor een meting, dan gaan naar een andere opticien voor een second opinion (immers, de consumentenbond adviseert dit), die second opinion komt lichtelijk anders uit dan meting één. Klant gaat vertwijfeld naar optieker 3 voor een refractie, met weer een andere waarde. Uiteindelijk kiest onze consumentenbond klant voor een bezoek aan de optometrist in het ziekenhuis waar ie na twee maanden terecht kan… krijgt een voorschrift vergelijkbaar aan opticien 1, met de notitie “Gaarne narefractie door opticien”.

Consumentenbond

De consumentenbond hoort te informeren, hoort te vergelijken, maar dan wel op een manier die hoort bij de consumentenbond. Dus appels bij appels, en peren bij peren. Voor al het andere, laat ik graag het vergelijkbare waren onderzoek over aan de Telegraaf. #besociableandshare, en vergeet ook niet om de community te liken en dat doen we hier

 

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Een reactie op “Een blinde gok.

  1. Gek idee dat de oogmetingen nogal kunnen verschillen. Wellicht is het dan aan te raden een aantal verschillende oogmetingen uit te laten voeren voordat je een bril of lenzen koopt. Interessant wat je zegt over of je naar wisselende resultaten een objectief onderzoek kunt laten uitvoeren. Ik denk van wel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.