Help, ik heb een druiper!

Mijn vingers drukken trillend de toetsen in, rode vlekken in mijn hals, zweetdruppels parelen op mijn voorhoofd. Droge mond, schichtige ogen, een piep in mijn oren. Een bekertje water zit geklemd in mijn linkervuist. De telefoon gaat over, één keer…. Ik heb wat uit te leggen, zeker aan haar. De telefoon gaat een tweede keer over, wat moet ze van mij gaan denken. Een derde keer, “goedemorgen met…..” ik hou de telefoon voor mijn neus, mijn blik verstart en schreeuw naar de telefoon “IK HEB EEN DRUIPER!”

Ik vroeg mijzelf waar het fout ging, was het onvoorzichtigheid, waren er onvoldoende risico verminderende factoren meegenomen, was het domme pech? De stilte die viel tussen mijn spontane uitbarsting en de reactie gaf voldoende tijd om over dit soort dingen na te denken, een antwoord te verzinnen en die weer in twijfel te trekken. De stilte was net te lang om oncomfortabel te zijn. Ik hoorde een twijfelende stem, “ik, ik geloof dat u verkeerd verbonden bent in dat geval”. Nee zei ik resoluut, Coating-Gonorroe is toch echt een probleem die ik bij jullie moet aankaarten.

Keuzestress, het zou niet moeten voorkomen als het gaat om glas.

Anno 2019, zijn coatinglagen op brillenglazen dé prijs bepalende factoren in de optiek. En dat is binnen de optiek best een zorgelijke ontwikkeling. Er is meer keuze in coating dan in type glas ondertussen en voor mij als opticien is het onverklaarbaar en amper meer uit te leggen aan een klant. Immers, prijsverschil is makkelijker hard te maken tussen glasdesigns dan tussen coatinglagen. Ondertussen is het zo erg dat 95% van de klanten al zegt, “u bent de opticien, kiest u maar wat het beste is”. Dat is frustrerend voor ons als opticiens, en voor alle glasleveranciers hoort het een wake-up call zijn! KEUZESTRESS voor de eind gebruiker, door de bomen het bos niet meer zien, geen onderscheid, en onvoldoende transparantie voor de eind gebruiker.

Om je een idee te geven, waarom hebben we het volgende nodig? Glazen met hardingslaag, glazen met een basis coating, glazen met een gladde coating, glazen met een super coating, glazen met een werkelijk afzichtelijke blauw licht coating, glazen met een contrastrijke coating, glazen met een extreme contrastrijke coating, glazen met een extra Uv-licht filterende coating, glazen zonder een coating van mijn part! We praten over één type glas met ACHT mogelijke coating opties. Leg mij eens uit hoe een klant nog een beetje overzicht kan houden in die absolute waanzin van teveel opties.

De oplossing? Het is net zoiets als mijn schrijven, kill your darlings.

Mijn oplossing? Is euthanasie plegen op je schatjes. ACHT coating opties is gewoon veel te veel. Stel je het volgende voor bij elke glasleverancier krijg je de volgende opties in de toekomst, ongeacht het glas: een budget oplossing; ongecoat glas, of een super ontspiegeling die voorzien is van een niet zichtbaar blauwlicht filter met een goede UV bescherming zowel aan de voor en achterkant van het glas, en een contrastrijk gecoat glas voor mensen die veel in het verkeer zitten. Van ACHT opties terug naar slechts DRIE in een paar regels. En heus het is niet zo moeilijk als het lijkt, het vergt alleen een goede samenwerking tussen de glasleveranciers die één gezamenlijk doel willen hanteren. Transparantie binnen de optiek.

Des te overzichtelijker het principe wordt, des te minder er fout kan gaan. Ik kom gemiddeld 2 tot 3 keer per week coating-gonorroe tegen. En normaal gesproken zit dat altijd in de foutzone van de glazen. Het overbodige deel, maar het gebeurd te vaak, en naar mijn gevoel is dat omdat het principe té complex is. Té veel variabele factoren zorgt voor potentiële fouten, zorgt voor klanten met coating problematiek, opticiens die twijfelen of een glas met coating-gonorroe in de marge wel een echt goede coating heeft, glasleveranciers die weer glazen moeten vervangen. Het maakt de optiek in elk geval minder leuk!

Verminder de coating-gonorroe, stop de COA’s!

Mijn oproep aan glasleveranciers, verminder coating-gonorroe, zorg ervoor dat C(oating)O(verdraagbare)A(andoeningen) geen houvast krijgen in 2019. Pleeg daarom euthanasie op je schatjes, voor de optiek, tegen het onnodig prijzig maken van het glaswerk, voor de transparantie die optiek Nederland zo hard nodig heeft. Jullie maken het verschil.

image; duravision coating van zeiss; Zeiss.nl/vision-care

#besociableandshare, het zou heel fijn zijn om de community online ook te volgen . Dat kan dan weer hier: http://www.facebook.com/opticienblog

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.