Terugblik op BOLD 2019, voorjaarseditie

Zondagochtend om 10 uur, ik parkeer mijn 5ehands Opel Meriva op het grind, neus heel bold gericht naar Landgoed de Salentein. Ik voelde mijzelf bold dit begin van het jaar, het komt door BOLD magazine van dit voorjaar, deze was namelijk veel belovend. Een enthousiast gevoel maakte zich meester over me, dit voorjaar zou ik mijzelf kunnen vergapen aan!

Heel enthousiast had ik met mijn slaapdronken hoofd zondagochtend vroeg nog een paar kaartjes besteld volgens het nieuwe systeem, en had ik ze in de aanslag om te beginnen aan een mooie ochtend vol echte mooie dingen. De hoofdvraag die al een jaar door mijn hoofd speelt; Hoe BOLD is BOLD nog? Kijk voor mij persoonlijk als brillofiel, is wat ik daar zie van een hoogstaande klasse. Monturen van een allure, van een eigenzinnigheid die alleen maar thuis kan horen op de BOLD, maar ik hoor te vaak, de collectie is niet commercieel genoeg, kan ik het wel verkopen, als ik er koop dan koop ik vooral niche in. En dan praten we over groepen die het über commerciële Ana Hickmann al beschouwen als niche. Ik bedoel hallo daar, het is de BOLD!

BOLD, je koopt er niet commercieel in, je koopt er in omdat je jezelf wil onderscheiden. Als je commerciële handel wil, dan loop je verdomme van mijn part een Hans Anders in, en koop je daar alles in. Dan heb je commerciële meuk en handel. En daar liep ik enthousiast over de BOLD opzoek naar de VAVA’s, de FAKbyFAK’s, de Pugnale’s, de Kuboraum’s, PlAtOy’s van deze wereld. Ik kwam tot de vervelende conclusie vooral voor mijzelf dat ze weg waren. Ingeruild voor geluister naar de bezoeker. Collecties leken over de hele breedte vele malen commerciëler te zijn.

En ik begrijp de afweging, want een commerciële collectie betekend dat er handel wordt gedreven zoals mijn werkgever altijd zegt. En als er handel wordt gedreven is er bestaansrecht. Je wil geen galerie, je wil een handelshuis… Maar laat nou de Salentein zich voornamelijk lenen voor het eerste. En daardoor was ik oprecht over de breedte een beetje teleurgesteld in wat ik zag, “een fair die misschien net teveel naar kritiek heeft geluisterd”.

Maar voor iedereen die zoekt zijn er ook pareltjes te vinden. Mijn persoonlijke favorieten!

Ana Hickmann. De lekkerste op de BOLD

Ik moet wel beginnen met good old faithfull, Ana Hickmann Eyewear, ik weet het, ik zei übercommercieël. Het zijn nou éénmaal high fashion monturen met een bijna idioot goede prijs. Chloë maar dan net nog wat aantrekkelijker op zoveel fronten! Stel dat je een Chloë hebt, dan ben je het eigenlijk verplicht aan de menselijkheid om vreemd te gaan met Ana Hickmann, ze is het driedubbel waard, zo lekker is die lijn namelijk!

Ana Hickmann; AH6355

Veronika Wildgruber, en Rigards. The bold and the fearless

Bij Rigards en Veronika Wildgruber, ben ik heel eerlijk te bevooroordeeld. Rigards voeren wij bijvoorbeeld zelf op de winkelvloer, en persoonlijk zou ik heel erg graag Veronika Wildgruber daaraan toevoegen. Veronika heeft iets dappers, iets architectonisch over zich. En de liefhebber in mij kan van het bruggenbouwen wat Veronika laat zien wel erg houden…. Maar Veronika’s nieuwste collectie liet hele commerciële lijnen zien die met heel veel pijn en moeite te onderscheiden zijn van het gemiddelde wat bij een keten te koop is. En dat brak mijn optiek hart :(. Rigards doet en deed wat het hoort te doen. Vincent van Gogh met patina op je neus, ik kan er oprecht zo hard blij van worden. Kritiek? Nou ja, de buffellijn daar zitten een paar commerciële lijnen bij… Maar mijn pure liefde voor Rigards zorgt ervoor dat ik ze deze vloekpartij in de kerk van Kunst wel kan vergeven!

Rigards Collection

Rolf Spectacle. Natuurlijk product zag er nog nooit so damn fine uit.

Rolf is een feestje, een prijzig feestje maar een feestje. Een soort Fyre maar dan wel geslaagd. Als je een Rolf draagt, dan zal je dat weten ook. Het regent authentieke details, en het gevoel en liefde voor het natuurlijke ademt uit elke pennestreek waarmee het montuur ontsproten is aan het brein van de designer. De bijzondere veerverbindingen “screwless” is het toonbeeld van duurzaamheid, verdraagzaamheid. Last van kinderen die de bril van je neus afrossen? Neem een Rolf, of geen kinderen… Maar Rolf is de meest fashionable oplossing! Rolf levert brillen in Hout, Hout/Leisteen combi, Buffelhoorn, en 3D geprint titanium (en die zonnebrillen, WOW!)

Rolf spectacles; Invader/engraved wood


Komorebi, Belgische chocolade… verslavend goed zonder poespas

Komorebi, komorebi, komorebi…… België is tegenwoordig heilige grond als het aankomt op brillen. Als avantgardistisch is, komt het uit België,. Kleurrijk? België. Mode-overschrijdend? België. Friet? België. En Komorebi is er geen uitzondering op. Nou ja wel een paar kleine verschillen dan, allereerst; De collectie zoals neergezet door Komorebi is verbazingwekkend commercieël en dat is de eerste verrassing. Daarnaast geen felle kleuren, eenvoud lijkt key te zijn. Ook wel mooi, de kleuren zoals gekozen worden verkregen door een PVDcoating, geen lakje en dat soort onzin meer, dus zeg maar vaarwel tegen lakloslating! Komorebi, het is als de fijnste Belgische chocolade, goed en verslavend maar zonder onnodige opsmuk, de smaak is de winnnaar.

Komorebi Velma

Masunaga & Masunaga designed by Kenzo Takada. Pure brillenporno om zo van je krukje af te glibberen

Je weet gewoon dat in Japan het beste rondwaart wat optiek te bieden heeft, iedereen die wat anders beweert snapt het gewoon niet. Masunaga designed bij Kenzo Takada is zo’n instituut van monturen. Woorden doen te kort om het überhaupt te beschrijven. Dit is zo’n merk waarvoor de Bold bedoeld is, dit is pure gallery play, dit stop je niet in een winkel die commerciële handel wil verkopen. Dit stop je in een winkel gerund door liefhebbers van de mooiste brillen.

Masunaga designed by Kenzo Takada; Bellatrix

Histoire de Voir. Dat wat Bold nu echt Bold maakt

Mijn allereerste Bold, ik raakte ter plekke verliefd op PlAtOy, een merk wat in alles voldoet aan Bold. Durf, dwars, passievol, liefde, erotiek, hard, ijs&vuur. En eigenlijk keer op keer kwam ik niet tegen wat hetzelfde gevoel bracht, tot Histoire de Voir. Monturen kleurrijk, met leer… Niet ’s werelds spannendste combinatie maar wel overduidelijk de liefde aanwezig voor de optiek. Je kan en mag hier als pure brilliefhebber niet om heen…. deze monturen maken van jou, de ultieme liefhebber, vrolijk, extravert, gepassioneerd en vooral zo BOLD als maar kan!

Histoire de Voir; ACE16

Bold voorjaarseditie 2019, was ik ondanks een kleine kritiekpunten dan teleurgesteld? Absoluut niet! Ik begrijp dat je moet evolueren om mensen te laten komen naar de BOLD, immers alleen maar gaan naar de Centrop & Hall of Frames is geen optie ;). Er was genoeg moois te zien voor iedereen die maar wou kijken, maar zelf had ik graag nog wat meer BOLDNESS gezien in de line-up ;). Next time then!

Grootste afknapper van deze beurs, ondanks de hele leuke mensen daar…. De budgetlijn, ik wil het heel graag snappen, maar het voelde zo…verplicht erbij gestopt. Grootste aanrader van deze beurs? Twee stuks; Histoire de Voir en Masunaga designed by Kenzo Takada. Absoluut twee merken om onderscheidt mee te maken in je winkel. En dat zou elke opticien moeten willen!

Omdat iemand mij erop wees dat ik misschien wel té kritisch was ;), toch een kleine nuance. Ondanks het feit dat ik puur persoonlijk een beetje teleurgesteld was in het het feit dat het iets minder galerie-achtig was. Mag het geen afbreuk doen aan het feit dat er hard gewerkt is om een evenwichtige balans te vinden in de samenstelling van de aangeboden merken. Dat er geen merken te vinden waren zoals ik eerder benoemde zal eerder te vinden zijn in afwegingen die gemaakt worden door een leverancier. Met het oog daarop kijk ik graag enthousiast vooruit naar september 2019.

Bedankt voor het lezen, graag hoor ik van jullie welke beurs jullie bezocht hebben, of wat jullie vinden van mijn aanraders voor dit jaar. Als jullie dan toch helemaal tot hier gekomen zijn, willen jullie dan op het logoo’tje klikken om de online community te liken, dat zou tof zijn :).

Community

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.