Charlie Temple est mort.

Fysiek gezien is alles te koop, een broodje bij de bakker, een bril, een voetballer, een leven, mijn loyaliteit, en sinds afgelopen maand mag Charlie Temple ook bij dat lijstje. Charlie Temple is dood!

Alhoewel de terminologie dood misschien nog wat finetuning nodig heeft, mogen wij vanuit optiek concluderen dat Charlie Temple niet meer de luis in de pels is van het monster dat het ooit was. Het is nu onderdeel van het monster waar het zich zo tegen verzette. Temple capituleerde binnen 3 jaar, en alhoewel ik een extra flesje champagne open trok, aan een stevige Cubaan zoog, was de feeststemming ver weg. Want nu Charlie een onderdeel is GrandVision (je weet wel, de jongens verantwoordelijk voor de Pearle en Eyewish), waar moet ik het nu nog over hebben dan betreffende Charlie? Online opticien zonder enige vakkennis? Die vlieger gaat niet meer op. Té goedkoop dan? Nu het een onderdeel is van een keten, zal ie eerder té duur zijn dan té goedkoop. Optiek Nederland is een bijzondere speler kwijt geraakt. Ééntje die zijn ziel heeft verkocht aan de duivel.

Is dit het begin van het eind voor deze generatie “pricefighters”?  

Het begon zo leuk in 2016. De optiekmarkt wakker schudden met een revolutionair concept, lage prijzen door schakels te verwijderen. De kwaliteit die je kreeg was er dan ook naar, het aanmeten, afpassen en de nazorg was een staaltje sinecure van de bovenste plank. Maar fok dat, de lage prijzen vergoelijkten heel veel. Charlie kwam de markt in met één doel, lage prijzen & snelle levering. Disruptie zoals mijnheer Planken het zo mooi verwoordde, het zou de optiekmarkt doen veranderen, het zou ketens dwingen de prijzen te heroverwegen. En ergens indirect is dat misschien ook wel gebeurd, maar misschien niet zoals meneer Planken bedacht had. Immers Hans Anders kocht Eyes+More, nu koopt GrandVision Charlie Temple. Het is wachten op de overname van Eyelove door Specsavers.

Wat betekent de overname van Charlie Temple voor de gemiddelde koper van C.T. brillen? Weinig, immers de website blijft in de lucht, je koopt nog steeds goedkopere brillen dan bij de Pearle en de Eyewish. Alleen, je mag ze nu kosteloos bijstellen en/of erover lopen klagen bij die twee bedrijven. Ook zorg je er niet meer voor dat alle winst nu gaat naar meneer Planken en je daarmee indirect zijn plek in de Quote500 verder verstevigd. Maar je steunt nu ook de groot-winkel bedrijven die meneer Planken nu juist aan het bestrijden was met zijn Charlie Temple (ironisch is het niet).

Charlie is niet meer.

Charlie Temple is dood, overgenomen voor een onbekend bedrag door een alles verslindende factor. Het monster dat had moeten capituleren onder het juk van een niet ophoudende jeuk bij de balzak veroorzaakt door meneer Planken. Maar het monster sloot een deal, een aanbod dat niet geweigerd kon worden. En zo is de luis veranderd in een loonslaaf in een gouden kooi, of op zijn minst een mooi jacht in de haven van Monaco als deal echt zo goed is als wordt gefluisterd ;).

pic door: Jobat.be


Bedankt voor het lezen van mijn gedachtenspel over de overname van Charlie Temple. Meer lezen? Dat kan, druk op onderstaande link om de community te volgen! #besociableandshare

Door mijn ogen, dé leukste optiekblog van Nederland


Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

3 reacties op ‘Charlie Temple est mort.

 1. Een beetje vakidioot is prima. Een plaats verwerven in de markt, gebaseerd op zelfbenoemde vakbekwaamheid ook.
  Klein denken en blijven geloven in je leugentje om prijsverschillen uit te leggen is prima. Zolang je maar geloofd wordt door je klanten ook prima. Je plaats in de markt heet dat geloof ik.
  Dat een ander succesvol bewijst, dat het ook anders kan, neerzetten zoals boven omschreven doet me niet alleen de sokken afzakken, maar ook de broek.

  Nee een zelfbenoemde vakbekwame optieker zoals ik kijkt daar wat anders tegenaan.
  Om in een periode van minder dan 4 jaar een bedrijf met meer dan 50 werknemers neer te zetten en meer dan 1000 brillen per dag te verkopen en binnen 48 uur af te leveren, daar heb ik nu respect voor.
  Nee dat is niet het kleine winkeltje op de hoek of in de dorpsstraat.
  Het is wat je wil zien en respect voor hebt.
  De heer Planken neerzetten als boven vermeld omschreven komt uit frustratie of gekwetstheid voort en is in mijn ogen een beetje zielig.
  Ik wens de heer Planken dan ook veel succes met zijn uitbreiding naar Europa!
  Met u welnemen haal ik de broek weer op🤓

  Like

 2. Ha die Jan. Fijn dat je reageert :). Ik denk dat je het verkeerde uit de column haalt, maar admitted ik vind het wel fijn dat ie je aan het denken zet :).

  Natuurlijk vind ik het fijn dat iemand een goedlopend bedrijf weet neer te zetten in 2.5 jaar tijd, dat is bijzonder respectabel en zal ik niet ontkennen. Daarnaast ben ik als opticien blij dat C.T. bestaat, immers zonder C.T. zouden er veel minder niet goed zittende, niet correct ingeslepen brillen zijn die wij zouden kunnen bijstellen en/of oplossen. Ik zou nooit in de hand durven bijten die voedt ;).

  Maar, maar beste Jan. Het gaat mij voornamelijk om de opmerkingen van Dhr Planken, die vond dat brillen van ketenopticiens ( en opticiens in het algemeen) onnodig duur zouden zijn en daarmee de brildrager van Nederland zou misleiden. Zijn C.T. zou de markt gaan vernieuwen, disruptie in de optiekmarkt… En nu 2.5 jaar later, voor het eerste goede bod, bleef niks overeind wat die filosofie. Stel dat C.T. nu zou worden overgenomen door een non-optiek gerelateerde investeerder, zou ik het prima vinden en volledig snappen. Maar dat ie het bedrijf terplekke verkoopt aan juist het bedrijf dat volgens hem onnodig duur is? Daar mag, nee daar moet je vragen bij stellen!

  Natuurlijk zal C.T. Europees gaan groeien, alleen doet ie dat in de gouden kooi van Grand Vision, en niet als vernieuwende en disruptieve factor waarvan hij overtuigd was te zijn. Immers zijn overtuiging bleek gewoon te koop te zijn.

  PS: En natuurlijk mag je de broek weer ophalen, zeker nu de jeuk onder de balzak weer weg is, is er geen reden om hem op je enkels te laten hangen 🙂

  Like

  1. Het laat gewoon zien hoe snel een visie kan veranderen door een beetje succes.

   CT zorgt er iig wel voor dat opticiens bij de les blijven. Krijg soms het idee bij sommige collega’s dat ze te bang zijn voor veranderingen, ookal is CT daar wellicht helemaal niet toe in staat.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.