Een honderdtal, een terugblik.

Feestje! Je leest vandaag blog/column 100 van Door Mijn Ogen. Een honderdtal, na vandaag ben ik een centurion! Een feestje, ik had graag jullie willen ontvangen in Koninklijk theater Carré voor een éénmalige one-man show door ondergetekende, ik had graag mijn eigen boek willen weggeven als give-a-way voor de meest trouwe lezers van mijn blog. Maar het feit is…. Carré heeft niet gebeld voor een boeking, een bundeling van mijn columns is nooit echt van de grond gekomen, en dus zit ik hier, jullie trakterende op een overzicht van mijn 10 meest vormende en leukste blogs/columns op chronologische volgorde!

Allereerst moet ik heel even met jullie terug naar het hoe en waarom. In 2015, toen ik tijd over had en niet op mijn plek meer zat bij de Hans Anders, vond ik ergens dat ik van mij af moest schrijven. Niet voor jullie, maar meer voor mijzelf. Maar ongenuanceerd mijn mening spuien, dat zou niet werken, dus ik zocht mijn inspiratie in blogs van het Brillenmeisje en Steven Ziet. Twee compleet verschillende blogs met een compleet verschillende insteek, maar geschreven door twee optiekbeesten met de passie die ik kwijt was geraakt en bij mij terug te vinden was op het absolute nulpunt. Mijn blog-leven begon dan ook met iets wat sterk gestoeld was op de filosofie van het Brillenmeisje, zo sterk ongenuanceerd als Steven Ziet, zo zag ik mijzelf niet.

08-09-2015, Een brillentic, wat anders?

https://opticienblog.wordpress.com/2015/09/08/een-brillentic-wat-anders/

Een brillentic, wat anders? De eerste. Mijn eerste blog…. erop terugkijkend, knullig en lieflijk tegelijkertijd. Ik schreef deze ook niet voor het grote publiek, ik ben altijd er vanuit gegaan dat als een blog van mij, een bescheiden twintig lezers haalt, dat het al bizar veel is. Maar het gevoel wat ik na afloop kreeg, voedde een tot dan toe onbekend creatieve wens. En wat begon met één blog…. is nu aangekomen bij blog/column honderd.

08-11-2015, Gratis bril 2.0.

https://opticienblog.wordpress.com/2015/11/08/gratis-bril-2-0/

Gratis bril 2.0. De gamechanger. Dit was de blog die van mijn persoonlijke blog iets anders maakte. Dit was ook de blog die werd opgepakt door onder andere Steven Ziet, het was voor mij ook de start die een optiek vriendschap ontvonkte tussen mij en Steven. Maar belangrijker nog, de eerste blog die meer dan honderd keer gelezen werd, honderd views op een blog betekende een omslag voor mij als blogger, ik schreef niet meer puur alleen voor mijzelf, maar nu ook voor mensen binnen de optiek!

07-03-2016, Smerig.

https://opticienblog.wordpress.com/2016/03/07/smerig/

Smerig. De viral. De blog die tot de dag vandaag het hoogst aantal lezers ooit heeft gehaald, en waarom oprecht geen enkel idee. Geschreven vanuit een pure frustratie voor ranzige brillen, misschien is dat ook de reden dat het resoneerde bij zoveel vakgenoten in de optiek. Kritiek was er ook (vooral op twitter), taalfouten en stijlfouten leverde veel hoon op. Alhoewel het onzekerheid voedde, heb ik besloten om weliswaar beter op te letten, maar mijzelf niet tegen te laten houden door feitelijkheden. Als ik schrijf dan doe ik dat puur als creatieve hobby, en fouten noemen wij dan maar creatieve en literaire vrijheden.

05-11-2016, Italiaanse glazen.

http:// https://opticienblog.wordpress.com/2016/11/05/italiaanse-glazen/

Italiaanse glazen. De voorspellende. Alhoewel het gonsde van de geruchten op mijn werk dat Essilor de samenwerking aan zou gaan met Luxottica. Kon ik er nog niet al te veel over schrijven. Immers nog niet gefundeerd. Maar zou het mij dan tegenhouden dan iets te schrijven over glazen van Luxottica? Natuurlijk niet, Dus bijna een anderhalf jaar voor de officiële bekendmaking, kon je hier al lezen dat Luxottica in de glazen ging. PS: Ik wacht nog steeds op pizza aanbiedingen gegraveerd op de temporale kant van de glazen vervaardigd door EssiLux!

13-08-2017, Een goed montuur, BOLD Edition.

https://opticienblog.wordpress.com/2017/08/13/een-goed-montuur-bold-edition/

Een goed montuur, BOLD Edition. De bucketlist column. Ondertussen waren het niet specifiek meer blogs wat ik schreef, er is een combinatie ontstaan tussen bloggen en columns pennen. In het voorjaar van 2017 lagen er meerdere bijzondere dingen op de plank. Een aanbod van het Centrop om een bundeling van mijn columns te doen, en de mogeijkheid een column te schrijven voor BOLD optical fair. Ondertussen heb ik meer dan één publicatie staan voor dit prachtige evenement, en is de bundeling zoals het Centrop dat ooit voor zich zag ergens vermist geraakt in het proces. Één keer gepubliceerd raken dat was wel een bucketlist ding, zeker toen mijn blog vleugels begon te krijgen. Dat ik dat binnen twee jaar zou bereiken na de start van Door Mijn Ogen, bloody brilliant zoals good’ol Ron zou zeggen.

22-10-2017, Vrouwen in de optiek, halleluja.

https://opticienblog.wordpress.com/2017/10/22/vrouwen-in-de-optiek-halleluja/

Vrouwen in de optiek, halleluja. De controversiële. Niet alle columns zijn even braaf, lief of goed getimed. Deze leverde echter een complete hetze op aan reacties. Mannen namen bij deze column grotendeels afstand van al het geschreven werk, terwijl een grote hoeveelheid vrouwen enigszins de ongenuanceerde humor hier best van kon inzien. Scherp, geladen… de column liet vooral zien hoe divers mensen kunnen reageren als het maar even ongemakkelijk wordt. Het had het einde kunnen betekenen voor Door Mijn Ogen, maar guess what, I’m still here.

04-03-2018, Het moment dat Eyelove de redding voor Optiek Nederland bleek te zijn.

https://opticienblog.wordpress.com/2018/03/04/het-moment-dat-eyelove-de-redding-voor-optiek-nederland-bleek-te-zijn/

Het moment dat Eyelove de redding voor Optiek Nederland bleek te zijn. De column die een onderbuik gevoel voedde. Eyelove, 2018 was het het jaar van Eyelove, Er was door dit bedrijf besloten dat een oogmeting niet veel meer was dan “dom op een knopje drukken” En tot op heden, is er nog geen goed passend tegen antwoord. Alhoewel daar wel druk aan gewerkt wordt trouwens. Er was al flink wat gezegd over Eyelove, maar het was zo zakelijk dat er weinig mee gedaan werd. Deze column was ongenuanceerder en sprak sterk het gevoel aan wat heerste. Dit leidde dat dit bericht veel werd gedeeld door collega opticiens. Sterker nog, ik kwam hele secties uit de column tegen op websites van diverse opticiens. Een dik compliment voor dit schrijfwerkje!

23-08-2018, Beste Hans, wij moeten even praten.

https://opticienblog.wordpress.com/2018/04/23/beste-hans-wij-moeten-even-praten/

Beste Hans, wij moeten even praten. Het antwoord op een stuk HBO Riool journalistiek door Hans. Ik had net met Maudy een gastcollege mogen geven voor het Deltion in Zwolle ter ere van de Week van de Opticien, toen Hans dacht optiek niet veel meer was dan twee uur cursussen (iets wat gevoed is door de state of the art oogmeting van de eyelove). Logischerwijs moest er een antwoord komen. Vinnig en venijnig zoals het hoort.

10-01-2019, 18+ Hoeveel verschil maakt één letter?

https://opticienblog.wordpress.com/2019/01/10/18-hoeveel-verschil-maakt-een-letter/

18+ Hoeveel verschil maakt één letter? De blog die viral ging in apothekersland. Ik heb de mazzel dat ik familie heb in apothekerswereld, en die wees mij erop dat deze blog hard ging in een andere wereld dan waar ik mijn schrijfwerk normaal gesproken voor doe. Het leverde nieuwe inzichten op, en een bescheiden wens om mijn schrijfwerk wat vaker buiten de bekende wegen tegen te komen. Maar het belangrijkste uit deze column is dan eigenlijk nog wel dat goed schrijven, goed lezen en na blijven denken het aller-aller belangrijkste is.

17-02-2019, Ze droeg Kruidvat lenzen.

https://opticienblog.wordpress.com/2019/02/17/3064/

Ze droeg Kruidvat lenzen. De meest gedeelde. Blogs en columns zijn heerlijk als ze gedeeld worden, maar één die meer dan 50 keer gedeeld werd? Dat was een nieuwe ervaring. Het werd niet alleen maar gedeeld door vakgenoten, maar dit keer zelfs door hele winkelcentrums?! Volgens mij dan wel centrums waar geen Kruidvat zit, hoe dan ook…… Een bijzondere ervaring!

Drieënhalf jaar na de eerste blog, en de bescheiden hoop dat er misschien wel twintig mensen mijn gedachten zouden willen lezen. Heb ik nu een “thriving” blog en community met een kleine vijfenveertig tot vijftigduizend lezers (zowel digitaal als op papier in een glossy). Het is waanzinnig en absoluut mental om er bij stil te staan. Het zijn dingen die ik niet voor granted wil nemen en kan nemen. Uiteindelijk ben ik niet het brillenmeisje of Steven Ziet geworden, Ik ben Ferdinand, meer dan dat is het niet. Ik ben het Brillenmeisje, Steven Ziet, Terressa & Walter, het Deltion, het Optiek online forum enorm dankbaar voor alle geboden inspiratie en kansen om te mogen doen in wat ik heerlijk vind om te mogen doen. Bloggen, columnisten, gastcolleges. Daarnaast ben ik jullie, alle lezers bijzonder dankbaar voor de feedback, steun, het willen lezen van alles wat ik schrijf.

Mijn dromen? Doorgaan met wat ik doe, ik schrijf als hobby, dat houdt in dat ik schrijf als er wat te schrijven is. Ik wil nog heel erg graag een boek op mijn naam, ik wil graag het Koninklijk Theater Carré uitverkopen voor een optiek one-man show. Maar op korte termijn, ga ik wisselen van baan, ik vertrek uit het mooie Barneveld en ga ik hopen mijzelf onsterfelijk te maken in Ede, dit door het mooiste vak ter wereld te mogen uitoefenen.

Liefs, Ferdinand.

Oh en omdat ik het leuk zou vinden wanneer jullie ook de community op facebook zouden willen volgen.. Hierbij het linkje 😉

http://www.facebook.com/opticienblog

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.