Easee, Optitrade en de kwaliteitsopticiens

Aan elke opticien waar dan ook, als ik aan jullie vraag om het woord opticien te definiëren. Komt er waarschijnlijk iets vergelijkbaars aan dit uitrollen. gediplomeerd oogmeetkundige en maker en verkoper van optische instrumenten, zoals brillen, brillenglazen en contactlenzen” *

Ik las het stuitende stuk van Optitrade dan ook met stijgende verbazing, een vergelijkbare verbazing én walging alsof je niet de zure putlucht rook toen je de 2 maanden oude verse melk uit een kartonnetje aan je lippen zette en het achterover gooide om je te verfrissen met een slok melk met brokken. Easee gaat samenwerken met kwaliteitsopticiens (opticiens aangeleverd door Optitrade), om de online meting te implementeren in bedrijfsvoering voor aanschaf van een nieuwe bril of contactlenzen. Mijn optiek hart stierf een duizend doden bij het lezen van dit stuk. Waarom? Blijf lezen in dat geval.

Als eerste, waarom zou jij als rechtgeschapen opticien nog maar de helft van je werk willen doen. Waarom heb je meer vertrouwen in een meting gedaan door de cliënt zelf in combinatie met een beeldscherm, dan in jouw jarenlange ervaring & gedegen opleiding? Maar omdat ik wel nieuwsgierig naar de top en kwaliteitsopticiens waar Optitrade het over heeft. Pluis ik met enige vorm van schaamte de site van easee.online uit, opzoek naar de vd Hamburgers, de Tempeliers, Vincenten en Jochems van deze wereld. Kijken of zij liever easee de oogmeting laten aanleveren dan dat ze zelf in een ruimte zitten te meten. Gelukkig, geen zichzelf respecterende opticien op dit moment terug te vinden, wel Lensexpress, zonnebrillen.com, oogwereld en leesbril.nl en inderdaad, zo te zien allemaal kwaliteitsopticiens! Het verbaasd mij dan ook zeer om te zien dat Eyelove, Charlie-Temple, Polette niet bij dit lijstje staan.

Daarbij en heel misschien is het de hoogste tijd dat er vanuit Easee of Optitrade als partner eindelijk eens goede antwoorden komen. Er zijn nogal wat vragen die ik heb, al meerdere keren heb geventileerd en alleen terug krijg met de dooddoener “onze specialisten…..”. Fok die specialisten, ik wil praktische informatie. Daarom mag dit onderstaande stuk als een open brief naar Easee/Optitrade worden beschouwd.

Open brief aan Easee & Optitrade

Wie controleert, en als er niet gecontroleerd wordt, hoe betrouwbaar is de test?! Als ik de oogmeting online doe gaan jullie ervan uit dat ik braaf op 3 meter afstand sta van mijn beeldscherm met een optimaal contrast setting. Heel tof allemaal en ik waardeer het vertrouwen, maar als jullie dit puur op goed vertrouwen laat gebeuren…. Hoe betrouwbaar is de meting dan nog. Dit is toch net zoiets als kinderen in een ruimte zetten met alleen een grote pot spekjes. En dan zeggen, “wat er ook gebeurd, je mag geen spekje eten”. Natuurlijk gaat dan die pot spekjes leeg, mensen zijn per definitie niet betrouwbaar en als ze kunnen smokkelen…. dan zal dat echt gebeuren. Dus er zal gecontroleerd moeten worden. Met het oog op controleren, hoe is dat geregeld met de AVG, kijken jullie live mee met de webcam? hoelang worden webcam beelden bewaard? Worden gegevens niet doorverkocht, hoe controleren jullie of ik daadwerkelijk schoenmaat 42 heb, i.p.v. van de 40 die ik heb ingevuld? Wat doen jullie met mensen die in die 80 seconden een paar voeten dichterbij zijn geschuifeld om het beeldscherm wat beter te zien? Wat is het onderscheid tussen een klassiek beeldscherm of een ultra full HD scherm qua contrast, levert dit visus verschillen op, en daardoor sterkte verschillen? Wordt er op de correcte manier gemeten? Wat doen we met accommodatiekramp? Hoe zit het met de binoculaire testen? Wie bepaalt de lenssterkte? Wie bepaalt de lensdiameter, de bcr? Wie o wie bepaalt of een torische lens beter is dan een sferische lens waarbij de aanwezige cilinder is gecompenseerd?

Dit soort vragen (en ja ik heb nog een vat vol dit soort vergelijkbare vragen), vind ik niet terug in de FaQ bij Easee. En dit soort vragen maakt het verschil tussen een echte top kwaliteitsopticien, en het soort bedrijven die zich inlaten met….

Ik ben van een generatie die snapt dat ontwikkelingen zich niet laten tegenhouden en dat is misschien maar goed ook. Maar is het heiligmakend omdat het door gladde verkooppraatjes wordt neergezet die eerder in een Tell-sell reclame thuis horen? Nah, gewoon nah.

Graag wil ik mijn vragenuurtje afsluiten met het volgende: Ik ga wel naar een echte kwaliteitsopticien!

exam.easee.online/exam/refraction

Het is van belang dat het testen gebeurd in een goede gecontroleerde testruimte, één die vrij is van weersinvloeden, één met instelbare verlichting, één die gerund wordt door iemand die jouw antwoorden kan interpreteren en kan nadenken over wat je ogen zoeken en willen, Easee levert het gemak van een thuismeting en dat is cool, maar naar mijn gevoel is het zo betrouwbaar als Noord-Korea met een ongelimiteerde voorraad nucleaire ballistische raketten.

Vergeet ook niet liefde te tonen voor de community op Facebook en dat kan hier http://www.facebook.com/opticienblog

*Bron: Algemeen Nederlands woordenboek

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.