Heb jij écht dunne glazen nodig in je bril?

Dunne brillenglazen, één van de grootste mysteries in de optiek. Voorzien van een sluier die dikker is dan een mistbank in de bermuda driehoek, in dit technische segment wil ik je graag wat meer vertellen over wat het vooral is en wat dat betekent voor jou wanneer je toevallig opzoek bent naar een nieuwe bril.

In zijn pure basis is een dunner glas precies dat! Doordat het glas van een materiaal gemaakt wordt dat veel compacter is dan de standaard, wordt het glas dunner. De standaard waar wij mee werken in een glas is een index van 1.50, binnen Europa zien wij de volgende indices voorbij komen: 1.50, 1.53, 1.60, 1.67, 1.74 en 1.76, belangrijk om hierbij te onthouden dat des te hoger de index, des te dunner het glas wordt omdat de refractieve index toeneemt en het materiaal compacter wordt.

Er zijn een berg aan redenen te bedenken waarom jouw opticien kiest voor een dunner glas, maar de meest gangbare reden om het te doen is de basis van jouw sterkte. Bij een positieve sterkte (+) zit de dikste deel van je glazen in het midden van het glas. Bij een negatieve sterkte (-) zal je vooral de dikte terug vinden aan de randen van het glas (en zijn ze vooral extra zichtbaar bij een dun montuur als ik dan toch aan het zeuren ben). En natuurlijk hoef je mij niet op mijn mooie groene ogen te geloven, laat ons vooral kijken naar de beelden die hierbij horen.

plus glazen van +4.00 in indices 1.5 tot en met 1.76

Je ziet hier dat de plus-glazen duidelijk een verkeersdrempeltje zijn (zoals ik liefkozend noem), en dat een vlakker glas vooral heel veel mooier oogt. Maar aangezien cosmetisch niet de hoofdmoot is van deze uitleg, zijn er ook een paar praktische kanten aan dit verhaal, want waarom wil je dunnere glazen als cosmetisch niet de reden hoeft te zijn. Doordat de dikste punten van het glas centraal ligt, krijgt het licht wat door het glas heen reist op die plekken wat meer tijd en ruimte om iets te verspreiden door het glas, voordat het het oog raakt en uiteindelijk op het netvlies belandt. Dit kan een bepaalde aberratie opleveren die ervoor zorgt dat het beeld lang niet zo helder en HD is als wat het zou moeten en kunnen zijn. Ook is het gewicht bij een plus-glas altijd een punt van aandacht, al vanaf een sterkte +2.00 kan dit voor veel mensen een ding gaan worden.

Samenvattend zijn je grootste voordelen van een dunner glas bij een positieve sterkte de volgende: Het feit dat je bril echt een stuk lichter wordt, daarnaast zal het beeld ook een stuk helderder zijn omdat de aberratie een stuk beperkter gaat zijn ten opzichte van de standaard. Cosmetisch gezien is er minder vergroting zichtbaar voor de mensen die naar jou kijken. Heel bot gesteld, je ogen lijken minder groot met een dunner glas. Als laatste en dat is wel een hele fijne, aangezien wij toch hopen zolang mogelijk met een bril te doen, een compacter materiaal betekent meestal ook dat het materiaal steviger is. En dat komt de levensduur van je glazen ten goede!

-4.00 in indices 1.5 tot en met 1.76

Aaah de min-glazen, de jampotjes, de shotglaasjes, de glazen die wij allemaal vrezen. En weet je, ik snap het! Dit zijn dé glazen die je uit ziet steken bij dunnere monturen, bij de meeste kunststof monturen valt het gelukkig al mee (dit logischerwijs vanwege de dikkere rand van het montuur). Maar moet iedereen dan met min-glazen dan een kunststof montuur? Nee want afgezien van weer het cosmetische verhaal heeft ook een sterk min-glas een gewichtsprobleem en een afwijking in de perifere (de gebieden dichterbij de randen) zone die je een onstabiel gevoel kunnen geven, zeker wanneer je multifocale glazen draagt. De oorzaak hiervoor is gelijk aan de plus-glazen, des te meer ruimte het licht krijgt om te reizen door een glas, des te meer ruimte en tijd het licht krijgt om te verspreiden door het glas.

Wanneer je ook weer kijkt naar de dunnere glazen met je negatieve sterkte levert het een set voordelen op, die een keuze vóór dit type glas juist aantrekkelijk maakt. Want een lichter glas maakt het draagcomfort zoveel fijner, daarnaast kijkt glas met minder vervorming aanzienlijk fijner in de perifere zones van het glas. Een dunner min-glas past doorgaans beter in je montuur van keuze, waardoor de bril cosmetisch gezien beduidend aantrekkelijker wordt voor jou om te gaan dragen. En gelijk aan de plus-glazen, een dunner en compacter glas is steviger dan de basis glazen, en dit komt de levensduur ten goede!

Natuurlijk zijn er ook redenen te bedenken om voor een specifiek dunner glas te gaan, afgezien van de sterkte die je ook hebt. Want met een minimale sterkte kan je bij sommige monturen echt beter kiezen voor een dunner glas.

Mykita inline-style montuur

Een montuur wat vergt dat een glas gegroefd moet worden in plaats van het standaard facet dat je bij randbrillen ziet. Is een optie om ongeacht de sterkte te kiezen voor een dunner glas. Door de compactheid van het materiaal is dit materiaal zoveel steviger dan de standaard 1.5 index dat de kans dat het glas “chipt” op de groefrand nagenoeg verwaarloosbaar is. Het glas wordt in het midden gegroefd door je opticien waarna het glas of met een nylondraadje of tegenwoordig met een dun draadje metaal/titanium wordt vastgezet in het montuur. Het enige waar je opticien op moet letten dat jouw nieuwe glazen met een minimale randdikte moeten worden besteld, dit om kans op breuk verder te verkleinen.

Aaah de glasbril, de bril die het meeste geld kost voor het minste materiaal ;). Drie onderdelen die door het glas heen moeten om hem mooi passend te krijgen. Dit ene zorgt ervoor dat je glazen dunner moeten en wederom voorzien moeten zijn van een verplichte dikte. De montagepunten van het montuur moeten door het glas heen, en dit houdt in dat je in het glas moet boren. En hiervoor telt als bij alles waar je in moet boren, des te steviger het materiaal is, des te makkelijker het boren is. Immers ik heb nog nooit iemand succesvol door puur één A4’tje zien boren. Bij een 1.5 index voor een glasbril is het vragen om breuk van de glazen, en vertrouw mij als ik zeg dat de kans op breuk groter is dan een keer de lotto winnen.

Kinderbrillen horen eigenlijk ook altijd voorzien te worden van dunnere glazen, dit om de eenvoudige reden, stevigheid! Ja, ze zitten inderdaad ook lekkerder door een lager gewicht en ze kijken helderder omdat er minder aberratie is… Maar de stevigheid van de glazen, want een kinderbril, die wordt geleefd.

Over het algemeen zijn er in elke situatie redenen te bedenken om te kiezen voor een dunner glas, maar uiteindelijk draait het om logisch blijven nadenken. Vraag aan jouw opticien of een dunner glas voor jou voordelen biedt. Vraag of dunnere glazen adviseerbaar zijn bij jouw montuur van keuze, informeer je opticien ook over hoe je je bril wil gaan gebruiken, heb jij bijvoorbeeld alleen een leesbril nodig van zeg +1.00 dan zal je daar niet automatisch dunnere glazen bij nodig hebben. Of je moet enorm gevoelig zijn voor iets op je neus, of je koos inderdaad die glasbril ;).

Dunnere glazen in je bril, het wordt je zo makkelijk geadviseerd voor in je nieuwe bril. Maar weet je precies waarom je het geadviseerd kreeg? Waarom je er een meerprijs voor neer hebt gelegd? Of accepteerde je het maar? Ik hoop in elk geval dat je nu iets meer inzicht hebt waarom wij voor iets kiezen in je bril. Overleg (en echt ik kan het niet genoeg benadrukken) in elk geval altijd met je opticien of het in jouw geval slim is om te kiezen voor dunnere glazen. Je opticien zal je altijd kunnen uitleggen wat je mag verwachten van de diverse materialen en opties.

Till next time,

Ferdinand

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Een reactie op “Heb jij écht dunne glazen nodig in je bril?

  1. Wel belangrijk om te melden dat bij een sterkte van rond +2 is het verschil in dikte tussen 1.5 en 1.6 glas zeer klein maar je betaalt wel ruim twee keer zoveel per glas.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.