Een broodnijdig stuk!

Broodnijd, omdat wij een kwaliteitsstandaard willen voor oogmetingen. Broodnijd, het staat er echt! Binnen optiek Nederland is er al veel over gesproken en gezegd, en ik wou eigenlijk mijn blog-jaar niet met een bash-blog afsluiten, maar…… nou ja soms als broodnijdige opticien, moet je wel.

Een halve pagina in de Telegraaf gevuld met heel veel weinig zeggende woorden, en een context die in één alinea viel te vangen. Kwaliteitsstandaard voor oogmetingen, is pure broodnijd omdat de opticien wil teren op 1 of 2 dure brillen per dag. Ik zeg het maar één keer in deze blog, dit is absolute bullcrap! Ik hoef niet te teren op dure brillen, ik moet teren op goede brillen. Brillen die ervoor zorgen dat mensen bij mij terug komen, brillen die een daadwerkelijk verschil maken voor mijn klant in het kijken, en niet onderaan de streep van de uiteindelijk te betalen factuur.

De prijs van de factuur mag nooit bepalen of je bril te duur is geweest. De enige reden die levensvatbaar is voor de terminologie “de bril is te duur” is het feit dat de bril niet doet wat hij hoort te doen. En dat is (vrij simpel ook eigenlijk) een goed helder beeld opleveren volgens een vooraf bepaalde verwachting! Doet de bril dat niet, en als het dan ook nog niet wordt verholpen door de opticien van dienst, dan was de bril veel maar dan ook echt veel te duur. Ongeacht of de bril jou nu een duizend euro, een vierhonderd euro, een vijfendertig euro, of helemaal niks kostte.

Opticiens zijn rare jongens en meisjes meneer Eyelove, wij zijn namelijk belachelijk trots op het feit dat wij hebben geleerd hoe je een glas qua sterkte op hondersten nauwkeurig berekend. Op hoe je de dikte van glazen voor je, of juist tegen je kan laten werken. Wij zijn trots op het feit dat wij het verschil kennen tussen een objectieve en een subjectieve refractie. Wij snappen het belang van een leesafstand, werkafstand en een kijkafstand. Wij begrijpen dat een juiste pd in de bril wel degelijk een verschil maakt in kijken. Wij hebben verdomme geleerd hoe de sterkte van het hele lenzensysteem te berekenen in een astronomische kijker. En ja, daar heb je inderdaad geen hol aan in je bril, maar zover gaat onze passie! Sterker nog, bel elke rechtgeaarde opticien op om 02:30 en vraag naar de meest bekende optiekformule en ze kunnen het u zo opnoemen. Mijn vraag aan u meneer Eyelove, kunnen uw afgerichte drogisterij medewerkers dit ook? Als ik u bel om 02:30 in de ochtend en ik vraag naar de bekende optiekformule, noemt u dat zo op of krijg ik uw netto jaaromzet te horen. Want ergens denk ik dat u daar eerder een hard plassertje van krijgt, dan van uw passie voor optiek en brillen.

Meneer Eyelove, broodnijd is vanuit mijn kant oprecht zorgen maken voor de oogzorg in Nederland volgens uw visie. Uw onvermogen in het kunnen zien dat een oogmeting zoveel meer is dan dom op een knopje drukken. Ik maak mij zorgen over het feit dat uw go-to oplossing voor kijkklachten “een niet goed, geld terug garantie” is. Is het niet een absoluut brevet van onvermogen dat u niet eens tot één mogelijk antwoord zou kunnen komen waarom de klacht er überhaupt zou kunnen zijn?

En weet u meneer Eyelove, wat uw cliënten doen als ze niet kunnen kijken met hun Eyelove bril? Ze gaan naar een opticien voor een bril, naar een opticien die wel een specialist blijkt te zijn, in plaats van een veredelde knoppendrukker. Wat het u oplevert? Een bril die afgeschreven wordt, glazen zonder doel, geld terug moeten betalen, en een klant met een vervelende ervaring. Wij zijn specialisten met liefde voor het oog, en of u het nu leuk vindt of niet. Maar u heeft ons nodig om uw fouten op te lossen. Het zou verstandiger zijn om ons op waarde te schatten en in te stemmen met een kwaliteitsstandaard voor oogmetingen. Zelfs voor u is dit in zoverre interessant, dat als u instemt, u ons minder hard nodig heeft om onder andere uw foutieve refracties op te lossen. En dat klinkt dan weer als een win-win-win situatie voor ons als opticiens, voor onze klanten, en zelfs (want de beroerdste zijn wij ook niet), zelfs voor u meneer Eyelove.

Als u echter toch vast blijft houden aan dit compleet waanzinnige verhaal in de Telegraaf, dan wil ik graag de eerste zijn die uw gebit controleert op uw volgende controle bij de tandarts. Ik heb namelijk even zitten kijken bij mijn tandarts, en wat denkt u? Die arme jongen zit natuurlijk te teren op veel te dure behandelingen, en als ik eerlijk ben, een beetje pielen met tangen, haken en boren kan ik minstens net zo goed! Een cursusje op een a4’tje en ik ben klaar om in uw mond aan de gang te kunnen, en nog meer goed nieuws deze dag, ik doe het namelijk voor een fractie van de kosten die uw vaste tandarts aan u berekent! Tandtechniek specialisten, daar hebben we uiteindelijk kaakchirurgen voor in het ziekenhuis, toch meneer Eyelove? Zie ik u dan in Januari voor uw gebit? Of anders toch minimaal in Februari ten tijde van de week van de optiek, ik geef die week een gastcollege op het Deltion College in Zwolle. Wees daar aanwezig, als u, net zoals wij, ook maar iets geeft om optiek in Nederland.

https://www.telegraaf.nl/financieel/2066369524/paul-berkelmans-is-luis-in-de-pels-van-opticiens

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

2 reacties op ‘Een broodnijdig stuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.