Oogzorg bij diabetes, ik moest eraan denken toen ik voor één van mijn klanten een cappuccino aan het maken was en de vraag kwam om er niet 1, geen 2, maar liefst 3 zakjes er aan suiker toe te voegen. Drie suiker in een bescheiden kopje cappuccino. Klantvriendelijk dat ik ben, natuurlijk gaf ik 3 zakjes suiker erbij… Maar ergens vond ik dit redelijk zorgwekkend.
Natuurlijk, ontstaat suikerziekte niet door een overload aan suiker, sterker nog een beetje sugar-rush kan zo af en toe best lekker zijn. Maar het bracht mij wel op de gedachte om het belang van oogzorg bij diabetes nog eens extra onder de aandacht te brengen.
Want, oogzorg bij diabetes is heel erg belangrijk!
Veel mensen wereldwijd met diabetes type 2 hebben oogproblemen, het steeds slechter gaan zien is één van de grootste problemen en binnen Europa één van de grootste veroorzakers van blindheid. Oogproblemen bij diabetes noemen wij diabetes retinopathie. Er kan geconcludeerd worden dat nagenoeg iedereen met diabetes in meer of in mindere mate op een bepaald moment geconfronteerd wordt met oogproblemen. Na bijvoorbeeld 20 jaar met diabetes type 2, heeft 85% van de mensen kans op oogproblemen, bij diabetes type 1 heeft maar liefst 95% van de mensen hier kans op.
Bij diabetes retinopathie kunnen de kleine bloedvaatjes in het netvlies (retina) beschadigd raken en vernauwen en die zouden hierdoor kunnen gaan lekken. Door deze beschadigingen gaat het lichaam nieuwe bloedvaatjes met spoed aanleggen in het netvlies, deze nieuwe bloedvaatjes zijn echter van een slechtere kwaliteit dan de originele. De kans op beschadigingen is daarmee nog groter en de kans op lekkage nog veel groter. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel die de algehele conditie van het oog niet ten goede komt.
Van alle mogelijke oogproblemen die zouden kunnen ontstaan door diabetes is retinopathie voor veel patiënten het grootste probleem. Belangrijk om te beseffen is dat retinopathie een blijvende schade is. Echter zijn er ook nog een berg andere type oogproblemen die kunnen optreden bij diabetes:
- Een vertroebelde ooglens (staar/cataract)
- Afwijkende oogdruk (glaucoom)
- Dubbelzicht door beschadiging van de oogzenuw
- Verandering van de ooglens.
- Aantasting van het hoornvlies
- Vocht opeenhoping in het middelste deel van het netvlies (macula oedeem)
Tijdelijke oogproblemen zijn ook mogelijk, denk hierbij aan het zien van vlekkerig of wazig zien, infecties aan het oog zijn hierbij ook mogelijk. De meeste van deze klachten zijn van een tijdelijke aard en deze vinden zijn oorsprong in een wisselende bloedglucosewaarden. Dit houdt dan ook in dat dit zich weer kan herstellen als de bloedglucosewaarden weer gestabiliseerd zijn.
De behandeling voor diabetes retinopathie bestaat uit dicht branden van lekkende bloedvaatjes en het weglaseren van nieuwe en kwalitatief mindere bloedvaatjes. Deze ingreep levert je wel littekenvorming op het netvlies op wat je gezichtsvermogen niet ten goede komt, maar het voorkomt wel ernstigere schade zoals blindheid van het oog door diabetes retinopathie.
Overduidelijk is dat diabetes een serieuze aandoening is wanneer we alleen al kijken naar het oog. Om ervoor te zorgen dat de risico’s op oogproblemen iets lager uitkomen, is het vooral belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren, ervoor te zorgen dat je bloedglucosewaarden stabiel zijn. En niet te vergeten, laat regelmatig een fundus foto maken door je optometrist! Dit kan bij de oogkliniek in de buurt, maar ook bij de optometrist in de betere oogzorg-optiekzaak bij je in de buurt.
bron: Diabetesvereniging Nederland
