Wie herkent zichzelf niet terug? ‘S morgens vroeg, even je telefoon aanzetten, even je sociale media kanalen langs. Facebook, Insta, Snap, TikTok, ooh kijk een schattig kattenfilmpje…… Een uur later, oh ja ik moest ook nog opstaan!
Wij herkennen ons er allemaal wel in terug, hetzij in meerdere of mindere mate. Wij vallen natúúrlijk allemaal als een blok voor schattige kattenfilmpjes en de Instagram-updates van je kennissen. Maar wie van jullie staat al stil bij het feit, dat als onze generatie dit al heeft…. Wat de komende generaties uiteindelijk te wachten staat? Juist daarom is er deze blog! Want stel jezelf de oprechte vraag, “Kijk jij al verder? “
Op dit moment van schrijven is ongeveer 25% van alle 13 jarigen in Nederland al bijziend! Deze bijziendheid is in de laatste jaren zo expantioneel toegenomen dat wij anno 2020 echt mogen spreken van een epidemie. Één van de grootste oorzaken voor deze spectaculaire toename van bijziendheid bij deze groep jongeren is de levensstijl van deze groep. Want let er maar eens op, bijna hun hele (sociale) leven speelt online af. Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Whatsapp, vlogs via youtube, dit wordt gevoerd door telefoons en tablets. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat deze jongeren steeds minder vaak naar buiten gaan, minder buitenspelen en steeds vaker in een gesloten ruimte staren naar een beeldscherm voor een “sociaal” contact. Dit gaat aan het einde van de rit ten koste van hun ooggezondheid.
En laten we eerlijk zijn hier, kinderen hebben hun ogen nog hun hele leven nodig. Toch?
Belangrijk!
Bij bijziendheid (myopie) kijk je wazig in de verte, de blaadjes op de bomen zijn lastig te onderscheiden, de pass die je over de breedte over het veld moet geven geef je maar op de gok, omdat je de ontvanger niet scherp ziet. Ondertiteling op televisie is een probleem, en ja dan kan je een grotere televisie kopen, maar is voorkomen niet beter dan genezen? Bij een normaal oog valt het licht precies op het netvlies en daardoor zien wij scherp. In het geval van bijziendheid, valt het licht voor het netvlies doordat het oog in de lengte is vervormd. En dit levert dus dat wazige zicht op afstand op.
Juist jongeren zijn een kwetsbare groep met het oog op bijziendheid omdat de ogen nog volop in ontwikkeling zijn. Wij zien bij jongeren tussen de zes en de zeventien jaar dat de bijziendheid vaak sterk toenemen. Bovendien gaat het motto “ééns bijziend, altijd bijziend” erg vaak op. Dus hoe eerder het herkend én beperkt wordt, hoe beter!
Belangrijke feiten op een rij!
- Wetenschappers voorspellen dat in 2050 (over 30 jaar al!) dat de helft van de wereldbevolking bijziend is.
- De exacte oorzaak van bijziendheid is tot nu onbekend, wat echter wel vast staat is dat; Erfelijkheid, etniciteit en leefpatronen een grote rol spelen in de ontwikkeling van bijziendheid.
- Naarmate de bijziendheid groter wordt, neem de kans op grote oogproblematiek toe, denk aan de ontwikkeling van staar, glaucoom en netvliesloslating. Buiten om het feit dat dit hele vervelende problemen zijn, kunnen ze in het ergste geval tot blindheid leiden.
- Een bril zorgt ervoor dat je nu goed kunt kijken, maar voorkomt niet op lange termijn dat (kinder)ogen verder achteruitgaan.
Gelukkig zijn er wel voldoende opties anno 2020 om bijziendheid te remmen en kinderogen goed te laten controleren. Het begint in elk geval bij de komende drie tips!
Tip 1, herken het!
Je kind herkent het probleem van bijziendheid misschien niet uit zichzelf, maar jij als ouder herkent misschien wel één van de volgende symptomen die een belletje moeten doen laten rinkelen.
- Hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
- Het dichtbij een computer of een televisie zitten.
- Veel in de ogen wrijven of excessief knipperen met de ogen.
Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden van klachten die je kind zou kunnen hebben. Weten of je kind het risico loopt om bijziend te worden? Doe de risicoanalyse.
Tip 2, gezond ezelsbruggetje.
Laat voldoende je kinderen buiten spelen (minimaal 2 uur per dag) en niet teveel en te lang achter elkaar hun ogen gebruiken op de korte afstand. Gelukkig bestaat hier een werkelijk briljant ezelsbruggetje* voor!
20-20-2
- 20 minuten op korte afstand kijken.
- 20 seconden op afstand kijken.
- 2 uur per dag (minstens) lekker buiten zijn.
* Het ezelsbruggetje komt vanuit advies door Stichting Oogfonds & Erasmus MC.
Tip 3, check het!
Laat je kind checken op bijziendheid met de Kijk Verder Oogcheck tijdens de OogCheckWeken. De Kijk Verder OogCheck is een korte check speciaal voor kinderen, uitgevoerd door een gespecialiseerde optiekzaak.
Is jouw kind bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën ontwikkeld, zoals lifestyle-advies, atropine-oogdruppels of speciale contactlenzen.

*met dank aan http://www.ikkijkverder.nl