Waarom moet jij een zonnebril dragen?

Met het voorjaar in de lucht, en de voorspelling van een zomer in elke zonnestraal die je huid kust, is de vraag naar een degelijke zonnebril groter dan ooit. Maar koop je uiteindelijk een functionele zonnebril? Een modische zonnebril? Een kruidvat zonnebril? Of scoor je een give-away zonnebril?

Waarom zou jij een zonnebril moeten dragen?

Als liefhebber van ogen, kan ik niet nagenoeg benadrukken dat het belangrijk is om een zonnebril te gaan dragen. Laat het mij je uitleggen waarom het zo onmetelijk belangrijk is, maar laat ik beginnen met het meest voor de hand liggende reden!

Het voorkomt verblinding door zonlicht en zorgt daardoor voor een mooi helder beeld.

Inkoppertje toch? Een bril met donkere glazen zorgt ervoor dat er minder zonlicht in het oog komt, waardoor je scherp kan blijven zien in lichte omstandigheden. Want wie van jullie herkent zich niet in de auto, een lage zon en dan toch even niet goed kunnen zien wat er tussen die geparkeerde auto’s vandaan komt? Een bal, de kat van de buren, of? Of stel het overkomt je op de snelweg, licht valt direct in het oog door de laagstaande zon, je draait je hoofd weg en knippert een aantal keer…. de file gemist. Aan de andere kant, draag je een zonnebril tijdens die mooie lichte omstandigheden, kan je mogelijk ook zien hoe er naar je geflirt wordt op het strand of het terras. Dit alles trouwens zonder heel sexy met je ogen te hoeven knijpen om het überhaupt te kunnen zien ;).

UV-bescherming

Een beetje zonnebril geniet binnen Europa een minimale UV-bescherming van 400nm. Dit houdt in het kort in dat je eigenlijk voor 95% van alle mogelijke situaties in Europa een degelijke zonnebril op je neus hebt. Die UV-400 bescherming is heel belangrijk, want wij zijn ons allemaal sterk bewust van wat UV met ons lichaam kan, en wat het kan aanrichten. Huidkanker is hierbij het allerbekendste voorbeeld, wij nemen dan ook allerlei verschillende voorzorgmaatregelen, zonnebrand factor 50, langere kleding, de zon op de piekmomenten vermijden. Maar het is gek, want waar wij bijna alles perfect beschermen, beschermen wij het meest transparante deel van ons lichaam niet perfect, de invloed van UV straling op ons oog is minstens net zo groot als op alle andere lichaamsdelen, misschien zelfs wel groter dan dat. UV straling zorgt voor een snelle veroudering van onze huid, maar zorgt ook voor een snellere veroudering van ons oog, iets wat inhoudt dat de kans op een minder goed gezichtsvermogen naar mate wij ouder worden steeds groter wordt. Is het te voorkomen door een zonnebril te dragen? Nee, omdat ouder worden per definitie een natuurlijk en onomkeerbaar proces is, maar het bespoedigen is niet automatisch the way to go.

Een zonnebril is een mooiere oplossing dan Botox

Deze hoort indirect bij de vorige twee, want als ik zeg… Knijpen van de ogen, en veroudering van de huid wat leidt tot een slappere huid? Deze wiskundige formule kent maar één uitkomst, kraaienpootjes. En daarmee het meest pijnlijke en duidelijke teken aan de wand dat je geen 18 meer bent. En ja, natuurlijk botox is een optie als je door het leven wil als diegene waaraan geknutseld is. Maar hoeveel toffer is het, wanneer je dat kan voorkomen door gewoon een goede zonnebril te dragen?

Overtuigd? Mooi, maar waar moet je zonnebril nu aan voldoen dan?

Aandachtspunten voor je zonnebril.

Je zonnebril is zo persoonlijk als je ondergoed, sommige mensen gaan graag voor de grootvader/grootmoeder look, comfy, verleidelijk, praktisch, dat of the what the fuck were you thinking! De kleur van je zonneglazen laat dat vooral afhangen van de omstandigheden dat je de zonnebril wil dragen en het montuur.

Kleur:

Bruine contrastrijke glazen zijn bijvoorbeeld heerlijk in het verkeer doordat het contrast veel hoger ligt dan bij andere kleuren. Zijn ze fijn als je bijvoorbeeld in de auto zit, of dat het toch wat bewolkter was dan dat je dacht. Ze doen het erg goed, in bruine/gouden/koperen/bronzen/rode/groene monturen

Grijze glazen, zorgen voor een optimale balans in kleurechtheid. Mijn persoonlijke voorkeur als het gaat om rustig kijken. Heerlijk voor op een terras met een biertje of een wijntje. Ook de natuur in en op het strand een perfecte combinatie. De glazen voelen zich gelukkig in zilverkleurige/gun-metal/zwarte/blauwe/paarse/gele/witte/groene monturen

Groene glazen, bij wisselende omstandigheden buiten, of bij sport kick ik heel hard op groene glazen. De helderheid van de kleur is met niks te vergelijken, het levert een prettig contrast op zonder de felle helderheid te hebben van het bruine glas. Daarbij in een goudkleurig montuur, ben je helemaal het baasje.

Polariserende glazen, wanneer je het meest extreme zoekt in je glazen, en je bent veel, maar dan ook echt veel in het verkeer bezig. Of je zit veel aan het water, dan zijn polariserende glazen je beste optie. Het filter waar deze glazen mee geleverd worden, filteren schitteringen op oppervlakten waardoor het beeld nog veel rustiger wordt wanneer je de wereld bekijkt door deze glazen.

Voor de rest heb je zoveel varianten op kleuren, kleurverlopen in glazen, elk met zijn voor/ en nadelen. Laat je hiervoor dan ook vooral goed informeren door je opticien!

Ontspiegelen.

Zorg er nou gewoon voor dat je zonneglazen minimaal aan de binnenkant ontspiegeld zijn! Het zorgt voor minder hinderlijke reflecties voor jou als drager, het draagt bij aan dat heldere en scherper beeld wat je vooral wil hebben als je een zonnebril draagt.

Aanbevelingen:

Mijn favoriete zonnebrilmerken? Maui-Jim, DITA, Serengeti, Ana Hickmann, Randolph Engineering, Ray-Ban, Etnia Barcelona.

Maar welke zonnebril jij ook kiest, zorg ervoor dat het er één is die bij jou past, en beloof mij dan ook, dat jij je zonnebril bij je opticien koopt, nu misschien nog wel veel belangrijker dan ooit.

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.