De wijze lessen van Petra

Ah Petra! De vrouw die haar oog verloor omdat ze met haar lenzen in is gaan zeilen…. Spannend toch? Wat zou er gebeurd zijn, en welke lessen kunnen wij hieruit gaan halen? Als eerste lees dit interview in de LINDA (mocht je het nog niet gedaan hebben trouwens) https://www.linda.nl/nieuws/interview/petra-verloor-oog-water-achter-lens/. En nu tijd om iets dieper in de te leren lessen te gaan.

Petra verloor haar oog omdat zout zeewater, of zoet water uit één van de talrijke meren in Nederland op haar oog gekomen is, het leverde een toevallige ontmoeting op met een acanthamoebe die haar een acanthamoebe keratitis gaf. Een bijzonder zeldzame aandoening voor Nederlandse begrippen, bijzonder pijnlijk en met bijzonder dramatische afloop voor Petra. Haar rechteroog is uiteindelijk door een berg aan complicaties uiteindelijk verwijderd, en dat is heftig (to say the least).

We moeten ons beseffen dat lenzen dragen gecombineerd moet worden met een belangrijk iemand, en diegene is de contactlensspecialist! Jouw specialist zorgt ervoor dat jij als klant een juiste instructie krijgt met betrekking tot de compliance van de lens, zorgt voor een tijdige controle van jouw ogen en de lenzen. Jouw specialist is je eerste lijn van zorg voor je oog, zodra je iets op het oog plaatst. Maar toch zien we veel klanten de supermarkten, drogisterijen, online partijen gebruiken voor objecten die jullie op het oog plaatsen. Deze partijen zetten contactlenzen weg alsof het niet veel meer is dan een rol wc-papier. Onder het motto, wat kan er mis gaan?

Petra vat het eigenlijk mooi samen in het volgende:

“Volgens Petra worden mensen steeds minder voorgelicht bij het dragen van lenzen, bijvoorbeeld omdat ze deze online of bij een drogist kopen. Daarom weten steeds minder mensen wat je wel en wat je niet met lenzen mag doen. Bijvoorbeeld dat je de lenzen dus nooit in contact mag brengen met kraanwater of speeksel.”

Als je het leest als professional, is dit ronduit eng om te lezen…. Kraanwater? Speeksel? Ik bedoel je doet toch ook geen open hart operatie zonder dat je handen heb gereinigd net nadat je een koe handmatig hebt geïnsemineerd zonder handschoenen aan. En misschien is het een beetje te kort door de bocht, maar het maakt wel duidelijk dat dit geen onzin is. Of haar specialist gefaald heeft? Geen idee, misschien heeft ze het niet gehoord, misschien dacht ze dat de waarschuwingen wel mee zouden vallen, misschien kocht ze haar lenzen online, of bij de drogist of de buurtsuper. Wat maakt het uit, ze is een oog kwijt en dat is onder elke omstandigheid een te hoge prijs voor een weekje zeilen.

Daarom een kleine samenvatting do’s and don’ts bij lenzen i.c.m. water:

  1. Haal je lenzen bij een contactlensspecialist.
  2. Gebruik nooit kraanwater in combinatie met contactlenzen.
  3. Speeksel is geen, ik herhaal geen, lenzenvloeistof.
  4. Ga je met je hoofd onderwater? Gebruik een duikbril.
  5. Niet douchen met lenzen in.
  6. Gebruik daglenzen.
  7. Irriteren je ogen na het dragen van lenzen, lenzen uit en druppel eventueel bij met een oogdruppel.
  8. Zorg dat je een bril bij je hebt.
  9. Maak elke dag je lenzen goed schoon met de juiste vloeistof.]
  10. Laat je lenzen & ogen regelmatig controleren door je specialist

Natuurlijk, het zijn mijn subjectieve do’s and don’ts…. Maar ga je nog op vakantie? Of ben je op vakantie en je twijfelt over wat je aan moet met je lenzen? Reik uit naar je contactlensspecialist en vraag! Zorg ervoor dat je niet in een Petra situatie komt, je ogen zijn té kostbaar.

Fijne vakantie :).

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.