Essentieel verklaard, Hoe verder dan?

Essentieel, het meest essentiële begrip van 2020.

Opticiens blijven open gedurende een algehele harde lockdown. Direct betekent dat voor ons dat wij ingeschaald zijn als een essentieel beroep voor Nederland. Wat wij doen is dus inderdaad impactvol genoeg om open te mogen blijven. En dat is voor zoveel van ons erkenning van het harde werk wat wij doen, de levens die wij veranderen door gewoon ons ding te doen, door er gewoon voor te zorgen dat goed zicht een behoefte is die gevoed moet worden door goed vakvrouw/vakmanschap.

Wat dat betreft heeft de NUVO voortvarend gehandeld door optiekzaken essentieel te laten verklaren door de desbetreffende ministeries en waardoor zelfs opticiens genoemd werden in de lockdown toespraak door onze Minister-President Mark Rutte. Maar beste leden van de NUVO, is het essentieel laten verklaren vooral niet een bewijs van onvermogen vanuit jullie kant in het onvoldoende kunnen beschermen van de sector optiek ansich. Want als zelfzorg winkels (en stiekem denk ik dat wij dat zijn) per definitie gezien wordt als essentieel (denk aan de Etos, Kruidvat, DA drogisterij), en dat eigenlijk voor de sector optiek eigenlijk niet eens aan de orde was, dan gaat er wel iets fout toch?

Maar hoe fijn zou het zijn als we er standaard vanuit zouden kunnen gaan dat de optiek, welke optiekzaak dan ook een goede beschermde zorgwinkel zou zijn. Een winkel waarin ongeacht de dag en het tijdstip je naar binnen kan stappen en je verzekerd bent van hulp door een Opticien, Optometrist, Orthoptist of winkelmedewerker die trots is op het werk wat zij of hij doet. En je niet geholpen wordt door iemand die alleen geleerd heeft op een knopje te rammen en dan de uren weer af telt tot ie naar huis mag.

En misschien is die essentieel verklaring dan wel het beste wat we konden hopen. Want misschien is dit die wake-up call die de NUVO nodig had om eindelijk, EIN-DE-LIJK eens gas geven met de strijd voor een degelijke en gepaste bescherming voor de sector Optiek. Zodat wij als sector Optiek toch ook echt kunnen zeggen, wij zijn optiek! Wij hoeven niet meer te concurreren met de buurtsupers, de drogisterijen, of de online verkopende partijen. Laat die essentieel verklaring dan dat maar minimaal opleveren.

Voor nu moeten we dealen met dat wat de essentieel verklaring van de NUVO ons oplevert. Doordat wij open moeten blijven, immers dat is je maatschappelijke verplichting als essentiële winkel, lijkt het erop dat wij geen aanspraak mogen maken op het noodfonds voor bedrijven die dicht moeten door de lockdown. Het houdt in dat wij toch echt de omzetten moeten gaan draaien die wij normaal gesproken draaien in december + nog wat extra’s daar waar kan, want de verliezen waren al enorm de afgelopen maanden. Maar realiteit dwingt ons te beseffen dat mensen dringend verzocht worden thuis te blijven, dus is de vraag die jezelf moet stellen haal je überhaupt je omzet wel die je nodig hebt om het open blijven te kunnen verantwoorden? Een werkgever zei ooit, wij doen geen liefdadigheidswerk…. Voor ieders rust, hoop ik dat dat inderdaad zo mag zijn deze maand.

Hoe dan ook, laten we een warm december in gaan, hoopvol op dat de NUVO gaat doorpakken als wij natuurlijk echt zo essentieel zijn. Laten we mooie brillen maken, laat ons mensen helpen daar waar kan. Laat ons verheugen met het feit dat wij mogen werken, dat wij iets positiefs kunnen toevoegen in een wereld die op slot zit. Als jullie dat doen, dan ga ik dat ook doen.

PS: Of het zinvol is om de NUVO direct aan te spreken in deze blog? Nou ja voor zover ik heb begrepen, was er in elk geval een lid van de NUVO de mening toegedaan dat ik “maar een week thuis mocht gaan zitten” op basis van een eerder gepubliceerd opiniestuk… En ja dat is de gefilterde versie van de opmerking. Voor dit lid… of meerdere, als diezelfde mening toevallig gedeeld wordt door meerdere natuurlijk 😉. Op dit moment zit ik drie weken thuis trachten te herstellen van een corona besmetting. Alhoewel ik geen ziekenhuis gezien heb, geen IC-bed heb hoeven te gebruiken… Is het herstellen hiervan een crime ansich, het niet een douche uit kunnen stappen zonder het gevoel te hebben dat je een marathon hebt gelopen, je half kapot gaat omdat je simpele huishoudelijke dingen doet? Je liever de auto naar de buurtsuper pakt die tweehonderd meter verderop is? Je een mondkapje niet lang kan dragen omdat je onmetelijk benauwd wordt na een kwartier supermarktleven, je net zo doodmoe wakker wordt als wanneer je gaat slapen? Je soms maar om acht uur ’s avonds je bed in duikt omdat het gewoon niet meer wil? Dan ja, dan had ik graag een weekje thuis willen zitten, klinkt nu al beter dan de afgelopen drie weken.

#essentieel

Be sociable and share 🙂

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.