Verkopen om het verkopen?

De dagen vliegen om tegenwoordig, ik weet niet hoe het voor jullie is maar de brillen gaan vlotter over de toonbank dan de warme broodjes van de plaatselijke bakker. En ergens call me crazy and call me maybe, maar ik krijg er een beetje de kriebels van.

Heus, ik snap jullie goed want na bijna 2 jaar corona onzekerheden willen we graag verkopen. We willen die mooie stukken plaatsen op gezichten, wij zoeken naar dat wat ons ons maakt, liefde voor zien…. Maar ergens lijken veel van ons ietsje teveel bezig met met té graag verkopen. Sterker nog, sommigen van ons zijn kien op het verkopen dat ze bij elke verkochte bril een up-sell doen door hun schoonmoeder er bij aan te bieden. En dat, is alhoewel in sommige gevallen meer dan prima voor te stellen, misschien niet helemáál de bedoeling van iemand goed laten kijken.

Afgelopen jaar heb ik net iets te vaak second-opinions moeten uitvoeren omdat een bril net niet helemaal aan de verwachtingen voldeed. En nee dat had niks te maken met het feit dat de ge-up-sellde schoonmoeder uiteindelijk een blok aan het linkerveertje was. Nee, het kwam door blauwlichtfilters op glazen die het kleuren palet van de televisie veranderden, nieuwe brillen die uiteindelijk niet anders keken dan hun vorige bril, monturen die misschien net teveel de persoonlijke voorkeur van de opticien was dan die van de uiteindelijke drager. 2021 blijkt een jaar te zijn waarin het opvallend is om te zien hoeveel té veel wij onze best hebben gedaan. Voor een jaar waarin ons geleerd is om weinig aannames te doen voor klanten, hebben we misschien nét teveel aannames gedaan voor klanten. En ja, ik was niet anders.

Geld laat de wereld draaien.

Geld verdienen, prima. Sterker nog het is een absolute noodzaak. Maar geld verdienen om het geld verdienen? Natuurlijk, het laat de wereld draaien, maar zijn wij er alleen maar om de wereld te laten draaien? Of zijn wij er om de wereld te laten zien? Ik persoonlijk ga voor dat laatste, maar om de wereld te laten zien, hebben we een beetje liefde nodig voor het vak, in al haar facetten, dus ook het verkoop aspect.

Liefde laat de wereld zien.

En stel nu, dat je denkt. Dit was tof, dit had ik nodig. Onthoudt, dit scheelt ons zoveel second-opinions en verweesde schoonouders.

De laatste paar maanden, toen alles weer aantrok, en het bijna te simpel werd om brillen verkopen, is mijn persoonlijke conversie refractie – verkoop gedaald. Stom? Misschien, heb ik geld laten liggen? Misschien. Maar ergens vond ik het fijner om wat dieper in de motivatie van mijn klant te duiken dan het bekende oppervlakte duiken die snelle verkopen oplevert. De resultaten, minder snelle verkopen, meer liefde voor wat ik daadwerkelijk wel verkoop. Ik verkoop niet dat kwartje cilinder extra als het geen overduidelijke visusverbetering oplevert. Blauwlichtfilter, ik adviseer mijn klanten om daar een gratis appje voor te downloaden of het aan te zetten op hun mobiele apparatuur. Verkopen om het verkopen, het geeft mij in elk geval de kriebels.

Liefde mag best bot zijn geloof ik, als ik verkoop ben ik bot in het scheppen van verwachtingen, ik ben bot over commerciële toevoegingen, ik ben bot over montuurstijlen in het gezicht. Liefdevol bot, de reacties erop zijn verbazingwekkend goed. Eerlijkheid lijkt, hoe bot dan ook, de voorkeur te genieten boven het snel verkopen.

Maar verkoop ik nu ook echt minder, nou ja in alle eerlijkheid de eerste paar maanden zeker, maar nu steeds vaker komen mensen terug voor de eerlijke en open benadering wetende dat er geen bullshit wordt verkocht. Als ik brillen verkoop, verkoop ik ze omdat ze een duidelijke visusverbetering leveren, omdat ze echt heel erg graag een andere bril wouden. Niet een bril die verkocht werd omdat er redenen gezocht werden om de verkoop er doorheen te drukken.

Geld laat de wereld draaien, liefde laat de wereld zien.

Het is een klein iets, het mag bot zijn. Maar oprecht zijn, liefde hebben voor wat je doet, levert zoveel meer oprecht mooie verkopen op. En die verkopen zijn zoveel waardevoller dan het verkopen om het verkopen.

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.