Kwaliteitsstandaard, een persoonlijke nuance.

Kwaliteitsstandaard oogmeting voor opticien niet in het register…. Oké, maar wat dan? Was het dan überhaupt de bedoeling dat een kwaliteitsstandaard meer dan een wassen neus zou zijn? Een wassen neus? Maar Ferdinand is dit niet wat de optiek altijd al wou hebben, een document, een vastgelegde standaard waardoor de optiek serieus genomen zou worden? Een logisch gevolg van het feit dat optiek “Halleluja” wordt gezien als een essentieel beroep in tijde van een pandemie….. Een essentieel beroep waarvan verwacht worden dat de winkels open blijven maar de medewerkers liever thuis moeten blijven werken omdat deze (zeker de medewerkers met kinderen), niet als vitaal gezien worden volgens de vitale beroepen lijsten. De kwaliteitsstandaard is niet veel meer dan een eerste steen van een pand. Symbolisch, maar niks waard als de fundering ruk is.

Het is ergens natuurlijk bewonderingswaardig dat een enorm bestuurlijk orgaan zich zo heeft ingezet voor iets wat naar mijn gevoel een symbolisch iets is. Het had zich natuurlijk kunnen bekommeren om het beroep gewoon landelijk gereguleerd en erkend te krijgen, het had zich kunnen inzetten om er eens een CAO doorheen te krijgen voor iedereen die hard staat te buffelen in de winkels. Ervoor zorgen dat de optiek niet polariseert, en dat of je nu werkt voor de Hans Anders of in het hoog segment bij een zelfstandig ondernemer je jezelf gewaardeerd voelt omdat je een optiek specialist bent. Maar nee, de standaard die moest er komen, een standaard die eigenlijk vanuit elke optiek opleiding in Nederland bij elke gemotiveerde optiekstudent er in gestampt zit. De onderbuik-vraag waar ik diep mee zit is dan ook de volgende. Vindt het bestuurlijk orgaan die zo hard heeft gestuurd op een kwaliteitsstandaard, in dat geval dan dat de optiekopleidingen in Nederland hun werk niet doen?

En als ik heel eerlijk ben, denk ik best dat ik dat antwoord al kan invullen. Want hoe kan het antwoord iets anders zijn dan; “Nee natuurlijk niet, optiekopleidingen zijn de fundatie van ons optiek landschap”. Maar waarom dan in hemelsnaam die kwaliteitsstandaard? Waarom iets reguleren, wat als het goed is al meer dan prima is geregeld door instanties die dit hele principe hebben geperfectioneerd?! Goede sier maken? Prima, maar dan alsjeblieft met iets wat ook echt een toevoeging is aan de optieksector in het algemeen.

Nu, nu zit je met de gebakken peren….. Want door ondernemingen die een standaard (om wat voor reden dan ook) met naam en toenaam te noemen draag je bij aan polarisering van het optiek landschap. Optiekbeesten, liefhebbers van ogen worden afgerekend op de opinies, meningen en waarden van hun werkgevers. Het lijkt weinig meer uit te maken of ze daadwerkelijk vakbekwaam zijn, werk je bij de Hans Anders, dan ben je ruk. En dat is op zoveel fronten zó fout. Wij zien al jaren dat op optiekopleidingen de stroom leerlingen toeneemt, het komt steeds vaker voor dat er extra klassen worden ingestart om de vraag te faciliteren. Wij zien ook al jaren dat er in de ketenwereld het amper voorkomt dat er ongeschoolde medewerkers rondlopen. Optiek is alive and kicking hard, maar het lijkt gepolariseerder ooit.

Een kwaliteitsstandaard is een wassen neus, en niet eens een hele mooie ook. Het orgaan hiervoor verantwoordelijk heeft kostbare tijd, kostbare contributie besteed aan iets wat vrij zinloos was vanaf de start. Zolang er tijd en geld in dit soort projecten gestoken wordt, is dit orgaan eigenlijk net een blinde darm, als je hem nog hebt…. voel je er weinig van, en als je hem kwijt bent dan mis je er niks aan. Het enige echte directe verschil is dan misschien nog wel dat je van dit orgaan een mooie deursticker krijgt.

Mijn advies vanuit mijn positie (kijkend over de daken van mijn woonwijkje), richt je vooral op het beroep erkend maken, van essentieel naar vitaal, naar geregistreerd met diplomaplicht. Richt je op iets simpels als een cao, zorg voor verbroedering/verzustering. In de basis zijn wij allemaal maar één ding, en dat is absoluut gek op ons werk! En dan maakt het niet uit of ons salarisstrookje komt van de GrandVision – Hans Anders – de Briljant groep – Specsavers – of een zelfstandige ondernemer.

Kwaliteitsstandaard

Laat ik aangeven dat alles wat ik vind en de wereld in breng, gebeurt op een persoonlijke notitie. Mocht je het nu helemaal kunnen vinden in wat gedeeld wordt hier, feel free to share 🙂

Geplaatst door

De leukste en (b)aardigste opticien van Nederland. #hetismaardatjehetweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.